Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 20.5.2014 | Ulkoministeriön kehitysviestintä

Sananvapauden tila kertoo maan kehityksestä

Suomi on lehdistönvapautta kuvaavassa indeksissä maailman ykkönen – Namibia Afrikan. Toimittajan työn vapauden ja maan kehitystason välillä on vahva linkki.

Suomi/Africa-toimittajaverkosto. Kuva: Juho Paavola
Kenialainen Dommie Yambo-Odette Namibian television haastattelussa. Kuva: Juho Paavola.

Sijoitukset vaihtelevat vuosittain julkaistavassa lehdistönvapausindeksissä, mutta Suomen ja parin muun kärkimaan asema on pysynyt samana vuodesta toiseen.

Muualla toimittajan elämä voi olla vaarallista, vuosittain 500 toimittajaa vangitaan oman työnsä tekemisestä. Sananvapaus on olematon erityisesti sotilaallisista konflikteista kärsivissä maissa kuten Somaliassa, Syyriassa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Malissa ja Eritreassa.

Toisaalta monissa Etelä-Amerikan maissa toimittajiin kohdistuva väkivalta on vähentynyt.

Myös Afrikasta löytyy valopilkkuja: Namibia on Afrikan kärjessä ja Etelä-Afrikka on noussut tilastossa 11 sijoitusta.

Swazimaalainen toimittaja
Suomen sijasta vankilaan

Ulkoministeriö ja Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osasto järjestivät 19. toukokuuta seminaarin, johon osallistui myös afrikkalaisia toimittajia.

He kuuluvat parinkymmenen afrikkalaisen ja suomalaisen toimittajan vapaamuotoiseen Suomi–Africa-verkostoon, joka on tehnyt yhteistyötä vuodesta 2011 lähtien sananvapauden edistämiseksi eri Afrikan maissa.

Verkoston viisi afrikkalaista toimittajaa vierailee parhaillaan Suomessa, ja he muun muassa osallistuvat paneeliin ulkoministeri Erkki Tuomiojan kanssa lauantaina Helsingin Maailma kylässä -tapahtumassa.

Yksi Suomeen kutsutuista puuttuu joukosta: swazimaalainen Bheki Makhubu.

Maan ainoan riippumattoman lehden The Nationin päätoimittaja Makhubu on ollut maaliskuusta lähtien vangittuna erityisturvatason vankilassa odottamassa oikeudenkäyntiä.

Swazimaassa toimittaja voi joutua vankilaan ja jalkarautoihin kirjoitettuaan kuningasta arvostelevan jutun. Makhubun vankeuden syy on maan oikeusjärjestelmään ja rankkaan korruptioon kohdistunut arvostelu. 

Häntä uhkaa usean vuoden vankeustuomio.

Namibia Afrikan
ykkönen

Namibiassa on äänekäs ja monipuolinen media, jonka juttuihin ihmiset ottavat kantaa, kertoo Namibian yliopiston media-asioiden luennoitsija Robin Tyson. Radioasemat saavat paljon palautetta kansalaisilta. Toimittajat voivat tehdä työtään rauhassa eivätkä tunne itseään uhatuiksi.

”Olemme Afrikan ykkösiä sananvapausindeksissä, mutta samalla oman menestyksemme uhreja. Ykköstila voi estää meitä näkemästä ongelmiamme. Yksi sananvapauden kannalta oleellinen asia on, kuka tiedotusvälineet omistaa. Median omistussuhteiden kannalta sananvapautta on seurattava jatkuvasti."

Tysonin mukaan Namibian kansallinen tv-asema on lopettanut monta poliittista keskusteluohjelmaa, muun muassa pääministerin vastaustunnin.

”Näillä päätöksillä on selkeä yhteys vaalivuoteen. Hallitus ei halua juuri nyt julkisuuteen omaa toimintaansa arvostelevia ohjelmia”, Tyson kertoo.

Siirtomaa-aika näkyy
mediassa

”Siirtomaavallan aikana Ugandassa koulutettiin ihmisiä tekemään työtä, ei ajattelemaan. Vaikutukset näkyvät vieläkin Ugandan mediassa”, arvioi ugandalainen media-alan analyytikko Simon Kaheru.

Itsenäistymisen jälkeen sananvapaus kukoisti ja sanomalehtiä julkaistiin paljon. Diktaattori Idi Aminin hallinto katkaisi median vapauden, mutta monet tiedotusvälineet jatkoivat toimintaansa maan alla.

Nykyisin politiikka on Ugandan median kärkiaihe, lähes 90 prosenttia uutisoinnista keskittyy siihen. Muut tärkeät, muun muassa kehitystä ja taloutta koskevat aiheet saavat Kaherun mukaan liian vähän medianäkyvyyttä.

Koska toimittajien palkat ovat kehnoja, heidän kirjoittamiseensa on helppo vaikuttaa, ja median riippumattomuus on vaarassa.

Yhä useampi ugandalainen seuraa uutisia sosiaalisen median ja kännykän kautta.

"Kun twiittaan kännykästäni, tavoitan huomattavasti suuremman yleisön kuin maan suurimmat lehdet”, Kaheru sanoo.

Outi Einola-Head

Lehdistönvapausindeksi

Toimittajat ilman rajoja -järjestön ylläpitämässä lehdistönvapausindeksissä mitataan maiden väärinkäytösten määrää, lehdistön monimuotoisuutta, mediaympäristöä ja toimittajien itsesensuuria.

Toimittajat ilman rajoja -järjestö on raportoinut sananvapauden kehittymisestä vuodesta1985 lähtien. Järjestö seuraa sananvapauden tilaa ja tuo esille sen loukkaukset.

Järjestön kirjeenvaihtajat seuraavat sananvapautta 150 maassa eri puolilla maailmaa.

Takaisin ylös