Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Edustustojen raportit, 23.4.2014 | Suomen suurlähetystö, Kathmandu

Nepalin kauppataseen vaje kasvaa

Nepalin tuonti on yli seitsenkertainen verrattuna vientiin. Polttoaineiden osuus tuonnista on lähes 20 prosenttia. Maan vesivarannot tarjoaisivat mahdollisuuksia jopa energian vientiin.

Nepalin budjettivuosi kestää heinäkuusta heinäkuuhun. Hiljattain julkistettiin budjettivuoden kahdeksan ensimmäisen kuukauden vienti- ja tuontitilastot, jotka kertovat Nepalin kauppataseen vajeen kasvaneen.

Nepaliin tuotiin kahdeksan kuukauden aikana tavaroita ja palveluita 459,5 miljardilla rupialla (noin 3,5 miljardia euroa) viennin ollessa vain 60,98 miljardia (noin 460 miljoonaa euroa). Tuonti oli siis seitsenkertainen vientiin verrattuna. Viime budjettivuoteen verrattuna kauppataseen vaje on kasvanut 17,8 prosenttia.

Tuontiartikkeleista suurimmat ovat polttoaineet (660 miljoonaa euroa), rauta- ja terästuotteet (300 miljoonaa), ajoneuvot (200 miljoonaa), koneet ja niiden varaosat (190 miljoonaa) sekä elektroniikka (140 miljoonaa). Viennin suurimmat artikkelit olivat rauta ja teräs, villamatot, langat, tekstiilit sekä vaatteet.

Kuva: Narendra Shrestha
Kuva: Narendra Shrestha

Nepalin tärkein kauppakumppani on, kuten on aina ollut, Intia. Tuonti Intiasta nousi 306 miljardiin rupiaan (noin 2,3 miljardia euroa) ja vienti Intiaan 40.5 miljardiin rupiaan (noin 300 miljoonaa euroa).

Viennin ja tuonnin epätasapaino on valtava. Mahdollisuudet tuoda huomattavasti enemmän kuin viedä johtuvat ulkomailla työskentelevien nepalilaisten rahalähetyksistä. Nepalin tärkein vientituote onkin siten ehkä työvoima.

Varsinkin polttoaineiden tuontiin maa pystyisi itse vaikuttamaan rakentamalla lisää vesivoimaa. Mikäli energiaa olisi riittävästi omasta takaa, ei dieselkäyttöisiä generaattoreita tarvittaisi. Nyt sekä teollisuus että yksityiset ihmiset ovat ilman sähköä 12 tuntia päivässä ja sähkökatkojen aikana joudutaan turvautumaan generaattoreihin.

Nepalissa voitaisiin rakentaa vesivoimaa yli 80 000 megawattia ja tästä 40 000 megawattia kaupallisesti kannattavasti heti. Maa kuitenkin tuottaa vesivoimalla vain noin 600 megawattia.

Tulevaisuudessa sähkön tuotantoa nostamalla Nepal voisi tulla nopeasti energiaa vieväksi maaksi. Toistaiseksi niin politiikka kuin korruptiokin ovat estäneet vesivoiman rakentamisen laajassa mittakaavassa.

Asko Luukkainen

Päivitetty 23.4.2014

Takaisin ylös