Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 14.3.2014

Pohjoismaat sopivat Helsingissä YK:n kehitystavoitteisiin vaikuttamisesta 

Tiedote 59/2014
14.3.2014

Pohjoismaiset kehitysministerit sopivat tiiviimmästä yhteistyöstä kehitysministeri Pekka Haaviston isännöimässä kokouksessa Helsingissä. Tavoitteena on saada yhteiset teemat näkyvästi osaksi vuoden 2015 jälkeisiä globaaleja kehitystavoitteita.

”Naisten ja tyttöjen tasavertaiset oikeudet, laadukas koulutus, luonnonvarojen kestävä hallinta ja käyttö sekä eriarvoisuuden vähentäminen ovat kehityksen avainkysymyksiä – tästä kertoo myös Pohjoismaiden oma historia. Haluamme varmistaa, että nämä painottuvat myös YK:n tulevissa kehitystavoitteissa”, kehitysministeri Pekka Haavisto sanoo.

Yhteisessä julkilausumassa korostetaan ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltion merkitystä. Lähtökohtana tulee olla kumppanuus ja maiden vastuu omasta kehityksestään. Ilmastonmuutos sekä rauhan ja turvallisuuden kysymykset on Pohjoismaiden mielestä saatava jatkossa näkyvämmin mukaan.

Ongelmien ratkaisu edellyttää monipuolista kehitysrahoitusta.

”Perinteistä julkista kehitysrahoitusta tarvitaan etenkin vähiten kehittyneissä maissa. Näistä monet ovat niin sanottuja hauraita valtioita, joita esimerkiksi Suomen kehitysyhteistyössä painotetaan jatkossa enemmän. Samaan aikaan on kuitenkin löydettävä uusia tapoja rahoittaa kehitystä. Kehitysmaiden omat varat ja yksityissektorin rooli korostuvat tulevaisuudessa”, Haavisto toteaa.

Työn on oltava tehokasta ja avointa.

”Kansalaisilla niin etelässä kuin pohjoisessa on oikeus tietää, mitä kehitysyhteistyöllä saadaan aikaan. Meidän on osattava myös kertoa tuloksista – ja tehtävä se avoimesti.”

Kehitysministeri Haavisto pitää tärkeänä tiivistä yhteistyötä myös kehityspolitiikassa. ”On hyvä, että pohjoismaiset kehitysministerit kokoontuvat säännöllisesti. Seuraavan kerran tapaamme syksyllä Ruotsissa Pohjoismaiden neuvoston yhteydessä Suomen aloitteesta”.

  • pdfJulkilausuma: Joint Statement by Development Ministers of Denmark, Finland, Iceland, Norway and Sweden on Nordic cooperation towards eradicating poverty and ensuring sustainable development for all

Lisätietoja: yleisen kehityspolitiikan ja suunnittelun yksikön päällikkö Timo Olkkonen, puh. 0295 350 945, ministeri Haaviston lehdistöavustaja Milma Kettunen, puh. 040 522 9869

Tämä dokumentti

Päivitetty 20.3.2014

Takaisin ylös