Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 10.3.2014

Pohjoismaat tukevat Kyproksen jälleenyhdistymisneuvotteluita

Jäissä olleet Kyproksen jälleenyhdistymiseen tähtäävät neuvottelut lähtivät uudelleen liikkeelle, kun saaren kyproksenkreikkalaisen ja kyproksenturkkilaisen yhteisön johtajat sopivat neuvottelut käynnistävästä yhteisjulistuksesta helmikuussa. Molempien yhteisöjen pääneuvottelijat osallistuivat myös 6.-7. maaliskuuta Brysselissä seminaariin, jossa käsiteltiin mahdollisen yhdistymisen taloudellisia kannustimia. Seminaari järjestettiin yhteistyössä Pohjoismaiden (Ruotsi, Suomi, Norja, Tanska) ja PRIO Cyprus Centerin kanssa.

Kuva: Anu SaarelaSeminaariin osallistui kymmeniä kyproslaisen liike-elämän, EU-komission ja pohjoismaisten yhteistyökumppaneiden edustajia ja asiantuntijoita. Kuva: Guido Bonino
Seminaariin osallistui kymmeniä kyproslaisen liike-elämän, EU-komission ja pohjoismaisten yhteistyökumppaneiden edustajia ja asiantuntijoita.

Kyproksen mahdollisesta jälleenyhdistymisestä koituvat taloudelliset hyödyt näkyisivät kyproslaisten arkipäivässä, Brysselin seminaarissa todettiin.

Yhdistymisen myönteisiä seurauksia saaren talouselämälle ja kaupalle tutkineen PRIO Cyprus Centerin mukaan ilmeisiä hyötyjiä olisi matkailualan lisäksi myös muilla talouden sektoreilla, kuten rakennusalalla, energiasektorilla, kaupassa, palveluissa sekä koulutusalalla.

Seminaarin keskustelujen pohjana oli PRIO:n The Cyprus Peace Dividend Revisited -tutkimus, johon liike-elämän edustajat antoivat palautetta omilta sektoreiltaan.

”Seminaari ja PRIO:n tutkimus antoivat näköalaa yhdistyneen Kyproksen talouteen. Ne vahvistivat, että Kyproksen kilpailukyky ja tuottavuus kasvaisivat, ja avaisivat koko saaren taloudelle uusia mahdollisuuksia", Suomen Kyproksen-suurlähettiläs Anu Saarela sanoi.

Kuva: Anu Saarela
Yksi PRIO:n tutkimuksen kirjoittajista, Mustafa Besimja (vas.), keskusteli Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtajan Juhana Aunesluoman kanssa. Aunesluoma veti seminaarissa koulutussektoria koskevan osion.
Yksi PRIO:n tutkimuksen kirjoittajista, Mustafa Besim (vas.), keskusteli Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtajan Juhana Aunesluoman kanssa. Aunesluoma veti seminaarissa koulutussektoria koskevan osion.

Suomella on pitkät siteet Kyproksen kysymykseen. Vuonna 1960 itsenäistyneen saaren kahden kansanosan välien kärjistyttyä vuonna 1963 YK:n ensimmäinen erityisedustaja alueella oli Sakari Tuomioja.  Vuosikymmenten aikana lähes 10 000 suomalaista on palvellut Kyproksella YK:n UNFICYP-rauhanturvajoukoissa. Tänä vuonna muistetaan 1964 alkaneen ja yhä jatkuvan mission 50-vuotista taivalta.

”Suomi antaa yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa täyden tukensa nyt uudelleen alkaneille neuvotteluille”, suurlähettiläs Saarela sanoi.

Korkeatasoiseen seminaariin osallistui kymmeniä kyproslaisen liike-elämän, EU-komission ja pohjoismaisten yhteistyökumppaneiden edustajia ja asiantuntijoita. Erityistä arvoa keskusteluille antoi se, että mukana olivat yhdistymisneuvottelujen pääneuvottelijat Andreas Mavroyiannis ja Kudret Özersay, jotka saivat yrityselämän vahvan viestin yhdistymisen myönteisistä taloudellisista vaikutuksista ja yritysjohtajien tuesta neuvotteluille.

Tämä dokumentti

Päivitetty 11.3.2014

Takaisin ylös