Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Edustustojen raportit, 25.2.2014 | Suomen suurlähetystö, Bratislava

Suomalainen kaukolämpöosaaminen kiinnostaa Slovakiassa

Bratislavassa 5. helmikuuta järjestetty kaukolämpökonferenssi veti yli sata kiinnostunutta kuuntelemaan suomalaisia asiantuntijoita ja yrityksiä alalta. Erityisesti haluttiin nostaa esiin suomalainen kaukolämpömalli esiin Slovakiassa, missä kaukolämpöjärjestelmän modernisointi on kohdannut lukuisia haasteita viime vuosina – suurimpana esteenä etenkin tiukka regulaatio, joka pitää hinnat korkeana. 

Kuva: Jepes, Flickr.com, ccby 2.0

Kiinnostus aiheeseen oli suurta, mikä näkyi runsaana osallistujamääränä. Pääpuhujiksi tilaisuuteen oli kutsuttu kaukolämpöalan asiantuntijat Suomesta, Arto Nuorkivi Energy-an Consultingista ja Antti Kohopää Energiateollisuus ry:stä. Kysymykset hintojen säännöstelystä, kaukolämpöyhtiöiden omistajuudesta sekä energiasektorin tehokkuudesta olivat keskeisimmin esillä.

Suomalaisyritysten toimintaa alalla olivat esittelemässä Condens Heat Recovery Oy, Valmet Corporation, KPA Unicon sekä MHG Systems.

Suurlähetystön ja Team Finlandin tiivistä yhteistyötä energia-alalla korostettiin tilaisuudessa. Tähän liittyen mainittiin elokuussa 2012 pidetty Finpron ja Cleantech Finlandin organisoima energiaseminaari ja Finpron marraskuussa 2013 toteuttama tšekkiläisten ja slovakialaisten yritysten kaukolämpövoimala-aiheinen vierailu Suomeen.

Ivan Ďuďák energiayritys Intech Slovakiasta pohjusti aihetta kertomalla slovakialaisen kaukolämpösektorin kehityksestä, nykytilanteesta sekä tulevaisuuden haasteista Slovakiassa. Energiahintojen tiukka säännöstely on tehnyt kaukolämpösektorista erittäin epätehokasta ja kallista sen kuluttajille Slovakiassa. Uuden bioenergioiden aikakauden koittaessa myös energiayhtiöiden olisi yhä tärkeämpää ymmärtää mitä kuluttajat itse asiassa haluavat ja kuinka paljon energiaa todellisuudessa kulutetaan.

Tällä hetkellä kaukolämpöjärjestelmää hyödynnetään jo lähes kaikkialla maailmassa. Suurinta kasvu on ollut Kiinassa, jopa 10 prosenttia vuodessa. Suomessa, joka on Euroopan kylmin maa, kaukolämpöjärjestelmän hyödyntäminen on ollut erityisen tärkeää jo usean vuosikymmenen ajan.

Kaukolämmön kustannukset Suomessa ovat erittäin alhaiset verrattuna lähimpiin naapurimaihin. Yhtiöiden toiminta on taloudellisesti hyvin kannattavaa. Alhaisten hintojen lisäksi suomalainen kaukolämpöjärjestelmä toimii kestävästi ja tehokkaasti.

Konferenssin järjestäjinä toimivat Slovakian kaukolämpöyhdistys (SZVT) sekä cleantech-yritys Solved yhteistyössä Team Finland Slovakian ja Suomen suurlähetystön kanssa.  Konferenssi oli jatkoa Suomen ja Slovakian aiemmalle yhteistyölle kaukolämpöasioissa.

Kati Temonen

Päivitetty 25.2.2014

Takaisin ylös