Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 12.2.2014

Pohjoismaat vahvistavat yhteistyötä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa

Puolustusministeri Carl Haglund osallistui Pohjoismaiseen ulko- ja puolustusministerikokoukseen Islannin Reykjavikissa. Islantiin siirtymisen yhteydessä ministeri Haglund tapasi myös Ruotsin kollegansa Karin Enströmin Tukholmassa. Ministerit keskustelivat maiden kahdenvälisestä puolustusyhteistyöstä.

Haglund Enström

Reykjavikissa 11.–12.2. olleessa kokouksessa Pohjoismaiden ulkoministerit julkistivat yhteisen julkilausuman, jossa maat sitoutuvat ulko- ja turvallisuuspoliittisen yhteistyön vahvistamiseen muun muassa kriisinhallintaan, kansainvälisten järjestöjen toimintaan, ilmastonmuutokseen, kestävään kehitykseen, arktisiin kysymyksiin ja kyberturvallisuuteen liittyen.

Julkilausuma, joka on myös eräänlainen pidemmän tähtäimen visio pohjoismaisesta ulko- ja turvallisuuspoliittisesta yhteistyöstä, perustuu pohjoismaisiin arvoihin ja laajaan turvallisuuden käsitteeseen. Siinä huomioidaan kattavasti erilaiset globaalit uhkat sekä eri politiikka-alojen koordinaation tarve.

Pohjoismaiden ulko- ja turvallisuuspoliittinen yhteistyö on tiivistynyt ja tullut viime vuosina yhä kattavammaksi. Yhteistyö vahvistaa turvallisuutta omalla alueella mutta lisää myös entisestään Pohjoismaiden mahdollisuuksia rakentaa aktiivisesti kansainvälistä turvallisuutta.

  • pdfJulkilausuma: Joint statement by the Ministers of Foreign Affairs of Denmark, Finland, Iceland, Norway and Sweden on Nordic foreign and security policy cooperation – building security in a comprehensive manner

Tämä dokumentti

Päivitetty 12.2.2014

Takaisin ylös