Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 13.5.2013

Ulkoministeri Tuomioja Arktisen neuvoston kokoukseen Kiirunaan

Tiedote 110/2013
13.5.2013

Ulkoministeri Erkki Tuomioja osallistuu Arktisen neuvoston ulkoministerikokoukseen 15. toukokuuta Pohjois-Ruotsin Kiirunassa. Kokouksessa allekirjoitetaan arktisia merialueita koskeva öljyntorjuntasopimus.

Kokouksessa julkistetaan useita merkittäviä ympäristöraportteja, kuten arviot arktisen luonnon monimuotoisuudesta, ilmastonmuutokseen kytkeytyvästä Jäämeren happamoitumisesta ja sen vaikutuksista sekä arktisen merialueen kestävästä käytöstä ja suojelusta. Raportteihin liittyy suosituksia, joiden perusteella ulkoministerit päättävät mahdollisista jatkotoimista. Ulkoministereille esitellään suositukset myös noki- ja metaanipäästöjen vähentämisestä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Arktisen neuvoston tarkkailijoiksi pyrkii joukko valtioita ja järjestöjä, mukaan lukien EU:n komissio. Kokouksen on tarkoitus käsitellä hakemuksia hyväksyttyjen valintakriteereiden pohjalta.

Arktinen neuvosto on Pohjoismaiden, Venäjän, Kanadan ja Yhdysvaltojen hallitusten yhteistyöelin. Lisäksi neuvoston työhön osallistuvat alkuperäiskansojen edustajat. Neuvoston puheenjohtajuus on kaksivuotinen. Kiirunan järjestyksessään kahdeksannessa ulkoministerikokouksessa puheenjohtajuus siirtyy Ruotsilta Kanadalle.

Suomen valtuuskuntaan kuuluvat myös Saamelaiskäräjien, ympäristöministeriön, Lapin yliopiston Arktisen keskuksen, Rovaniemen kaupungin ja liike-elämän edustajat.

Lisätietoja: ulkoministerin erityisavustaja Tarja Kantola, puh. 040 590 4119 ja arktinen suurlähettiläs Hannu Halinen, puh.040 1782053
 

Tämä dokumentti

Päivitetty 13.5.2013

Takaisin ylös