Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 23.4.2013

Suomen Intia-toimintaohjelma – Intia ei ole koskaan ollut näin lähellä

Suomen tuoreessa Intia-toimintaohjelmassa halutaan laajentaa yhteistyötä eri sektoreilla ja kannustetaan yrityksiä hyödyntämään maan kasvavia liiketoimintamahdollisuuksia. Intian kansainvälinen rooli on vahvistunut ja maalla on valtava taloudellinen potentiaali.

Intian Helsingin suurlähettiläs Aladiyan Manickam näkee tällä hetkellä suurimmat mahdollisuudet yhteistyölle ympäristöteknologiassa. Kuva: Eero Kuosmanen/UMIntian Helsingin suurlähettiläs Aladiyan Manickam näkee tällä hetkellä suurimmat mahdollisuudet yhteistyölle ympäristöteknologiassa. Kuva: Eero Kuosmanen/UM

Suomen ja Intian suhteet ovat huomattavasti monipuolistuneet viimeisen vuosikymmenen aikana. Suomen uusi Intia-toimintaohjelma kartoittaa yhteistyötä eri sektoreilla ja asettaa tavoitteita sen laajentamiseksi jatkossa. Samalla suomalaisia yrityksiä halutaan kannustaa hyödyntämään Intian kasvavia liiketoimintamahdollisuuksia.

Ohjelman esitelleen ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Suomi ja Intia eivät ole koskaan aikaisemmin olleet näin lähellä toisiaan. Finnairin suora lentoyhteys Delhiin kestää vain 6,5 tuntia ja on selvästi lisännyt matkailua ja yhteyksiä useilla elämänaloilla.

Vuonna 2011 Intia nousi Suomen kolmanneksi suurimmaksi kauppakumppaniksi Aasiassa Kiinan ja Japanin jälkeen. Viime vuonna kauppa kuitenkin notkahti. Intian merkitys Suomelle on moninkertainen ulkomaankauppatilastoihin nähden, kun otetaan huomioon maiden välinen palvelukauppa, Suomesta Intiaan suuntautuneet investoinnit ja Intiassa toimivien suomalaisyritysten tuotannollinen toiminta. Suomalaiset Intiassa toimivat yritykset käyvät myös kauppaa edelleen kolmansien maiden kanssa.

Vaikka kauppa on vielä potentiaaliin nähden vaatimatonta, jo 120 suomalaista yritystä toimii Intiassa ja toiset 100 käy kauppaa intialaisyritysten kanssa. Suomessa toimii puolestaan 24 intialaisessa omistuksessa olevaa yritystä.

Ympäristöteknologia tarjoaa paljon yhteistyömahdollisuuksia

Kaupan ja investointien kasvattaminen molempiin suuntiin ei ole kuitenkaan ainoa päämäärä.  Ulkoministeri Tuomiojan mukaan Suomi haluaa myös syventää tiede-, teknologia- ja innovaatioyhteistyötä sekä yhteistyötä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Intialaiset puolestaan ovat olleet hyvin kiinnostuneita suomalaisesta ammatillisen koulutuksen järjestelmästä.

Intian Suomen suurlähettiläs Aladiyan Manickam  kommentoi puheenvuorossaan, että Suomi tunnetaan hyvin Intiassa erityisesti Nokian ja Koneen ansiosta. Manickam on Suomen vuosinaan keskittynyt edistämään kauppaa ja näkee tällä hetkellä suurimmat mahdollisuudet ympäristöteknologiassa. Intian tarpeet energiatehokkuus- ja energiansäästöratkaisuissa, jätteiden käsittelyssä, veden puhdistuksessa, biopolttoaineissa sekä ympäristönmittausteknologioissa kasvavat jatkuvasti.

Suomen Intiaa koskeva toimintaohjelma julkistettiin ulkoministeriössä 18. huhtikuuta 2013. Vastaavat ohjelmat on aikaisemmin laadittu Kiinan, Venäjän, Yhdysvaltojen, Kanadan ja Latinalaisen Amerikan osalta.

Tämä dokumentti

Päivitetty 26.4.2013

Takaisin ylös