Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Edustustojen raportit, 8.4.2013

EU aloittaa vapaakauppasopimusneuvottelut Japanin ja Thaimaan kanssa – UM toivottaa tervetulleiksi intressiryhmien huomiot neuvottelutavoitteista

EU:n ulkoasiainneuvosto päätti 29. marraskuuta 2012 käynnistää vapaakauppasopimusneuvottelut Japanin ja 28. helmikuuta 2013 Thaimaan kanssa.

Yrityksillä, etujärjestöillä, kansalaisjärjestöillä ja muilla intressitahoilla on mahdollisuus vaikuttaa Suomen neuvottelutavoitteisiin tuomalla esiin omat prioriteettinsa.

Markkinakohtaiset prioriteettituotteet niin viennin kuin tuonnin osalta tulisi ilmoittaa tullitariffinimikekohtaisesti mielellään HS-8 tasolla. Tieto tullien ulkopuolisista esteistä ja muista prioriteeteista tulisi toimittaa mahdollisimman yksityiskohtaisesti. Pyydämme intressitahoja toimittamaan huomionsa joko vapaamuotoisten kommenttien muodossa tai ulkoministeriön kaupanesteilmoituslomaketta hyödyntäen. Käsittelemme tiedot luottamuksellisesti.

Japani on EU:n toiseksi suurin kauppakumppani Aasiassa. Yhdessä EU ja Japani vastaavat yli kolmanneksesta koko maailman BKT:stä. Thaimaa on Singaporen, Malesian ja Vietnamin jälkeen neljäs Kaakkois-Aasian yhteistyöjärjestöön (ASEAN) kuuluva maa, jonka kanssa EU neuvottelee kahdenvälisestä vapaakauppasopimuksesta.

Vapaakauppasopimuksien tavoitteena on kahdenvälisen kaupan vapauttaminen sekä yhteistyön tiivistäminen eri aloilla. Sopimukset tulevat käsittelemään tavara- ja palvelukaupan lisäksi tullien ulkopuolisia esteitä sekä mm. investointeja, julkisia hankintoja, teollis- ja tekijänoikeuksia, kilpailukysymyksiä ja kestävää kehitystä sekä sääntelyn läpinäkyvyyttä koskevia kysymyksiä.

Yritysten antamat vastaukset kaupanestekyselyyn huomioidaan automaattisesti Suomen kantojen määrittämisessä. Kaupan esteesta voit ilmoittaa osoitteessa http://formin.finland.fi/kauppapolitiikka/kaupanesteet.

Pyydämme huomioitanne Japanin osalta 2. huhtikuuta ja Thaimaan osalta 19. huhtikuuta 2013 mennessä sähköpostiosoitteeseen TUO-20@formin.fi tai osoitteeseen Ulkoasiainministeriö, TUO-20, PL 413, FIN-00023 Valtioneuvosto.

Lisätietoja asiasta antaa ulkoasiainministeriön taloudellisten ulkosuhteiden osastolla Japanin osalta kaupallinen sihteeri Juuso Moisander (puh. 0295 351 128) ja Thaimaan osalta lähetystöneuvos Juha Savolainen (puh. 0295 351 132).

Päivitetty 8.4.2013

Takaisin ylös