Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Edustustojen raportit, 21.11.2012 | Suomen suurlähetystö, Bern

ICT-alan kasvuyritykset esittäytyivät Sveitsissä

Team Finland -tapahtuma Zürichissä 12.11.2012. | Sveitsin Team Finland -verkosto järjesti maanantaina 12. marraskuuta Zürichissä tapahtuman, jossa yksitoista suomalaista kasvuyritystä esittäytyi sveitsiläisille ja kansainvälisille sijoittajille. Samalla Suomea esiteltiin myös investointikohteena.

Ministeri Stubb listasi puheessaan syitä siihen, miksi Suomi ja suomalaiset ICT-yritykset ovat hyvä sijoituskohde.Ministeri Stubb listasi puheessaan syitä siihen, miksi Suomi ja suomalaiset ICT-yritykset ovat hyvä sijoituskohde.

Zürichin tapahtuma esitteli suomalaisia ICT-alan kasvuyrityksiä sveitsiläisyleisölle. Tavoitteena oli yhtäältä saattaa yhteen yrityksiä ja sijoittajia, toisaalta houkutella investointeja Suomeen. Seminaarin pääpuhujana Suomen puolelta toimi eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb. Tapahtumaa tukivat Nokia ja Credit Suisse; paikalla oli täysi sali eli toista sataa ilmoittautunutta osanottajaa.

Suomen valtit

Stubb toi esille tekijöitä, jotka tekevät Suomesta globaalissa mittakaavassa kilpailukykyisen maan.

Suomessa on osaavia työntekijöitä ja suomalaisilta löytyy rutkasti ”brain poweria”, mikä näkyy esimerkiksi suomalaisten lasten toistuvana menestymisenä PISA-vertailuissa. Suomessa on vahva tutkimus- ja kehitystyön kulttuuri, ja sen myötä myös innovaatioita syntyy paljon. Myös suomalaisten kieliosaaminen on kansainvälisessä vertailussa korkeaa luokkaa, korosti ministeri.

Stubb painotti myös Suomen maantieteellisen sijainnin vahvuuksia. Vaikka usein tuntuu, että Suomi sijaitsee kaukana pohjoisessa ja Euroopan ytimestä, ei näin todellisuudessa ole. Sveitsistäkin katsottuna Suomeen lentää alle kolmessa tunnissa. Helsingistä puolestaan menee Aasian suuntaan yli 70 lentoa viikossa, joten Suomi toimii siltana myös idän suuntaan.

Suomeen mahtuu myös uutta tekemistä

Invest in Finlandin johtaja Tuomo Airaksinen kertoi viimeaikaisista Suomeen tehdyistä investoinneista ja siitä, millaista tukea Suomi pystyy tarjoamaan sveitsiläissijoittajille.

Nokia Bridge -hankkeen vetäjä Matti Vänskä puolestaan kertoi Nokian uudelleenjärjestelyiden tarjoamista sijoitusmahdollisuuksista. Vänskä mainitsi esimerkkinä Oulun ja Salon tilanteet ja sen, kuinka molemmissa kaupungeissa on tarjolla ministeri Stubbinkin mainostamaa brain poweria ja vahvoja ICT-alan osaajia - sekä toimitiloja, joita yritykset voivat jatkossa hyödyntää.

Tilaisuudessa oli mukana Salon ja Oulun kaupunkien edustajia, jotka valottivat omien kaupunkiensa mahdollisuuksia investointien näkökulmasta.

Katse Sveitsiin

Sveitsin teollisuuden keskeisen etujärjestön Swissmemin johtaja Hans Hess puhui Sveitsistä innovaatioympäristönä. Hess korosti, että Suomen ja Sveitsin tulisi tehdä enemmän yhteistyötä, jotta työt eivät karkaisi esimerkiksi Aasian maihin.

Suomen ja Sveitsin samankaltaiset yhteiskunnat ja maantieteellinen läheisyys helpottavat yhteistyötä ja esimerkiksi työvoiman liikkuvuutta. Hess piti mahdollisena, että sveitsiläiset yritykset perustaisivat Suomeen tutkimuslaitoksia, mikäli Sveitsistä ei löydy riittävästi työvoimaa.

Swiss ICT:n johtaja Thomas Flatt toi puheessaan esiin sen, ettei ICT-alaa perinteisesti ole pidetty kovin houkuttelevana, vaan se nähty lähinnä ”nörttien” leikkikenttänä. Flatt korosti, että alan työttömyysluvut ovat kuitenkin todella alhaiset ja että Sveitsissä on jopa pulaa osaavista alan työntekijöistä - ja tämänkin vuoksi Suomella voisi olla Sveitsille paljon annettavaa.

Team Finland Sveitsissä

Sveitsin Team Finland -verkoston vetäjä, suurlähettiläs Alpo Rusi kertoi seminaarissa Team Finland -työn tavoitteista. Sveitsin Team Finland -verkosto koostuu Suomen suurlähetystön edustajista sekä Sveitsissä toimivista suomalaisista yritys- ja liiketalouden asiantuntijoista.

Tilaisuuden loppuyhteenvedon tehnyt Ascomin hallituksen puheenjohtaja ja Team Finlandin edustaja Juhani Anttila totesi, että Zürichin tapahtuman todelliset tulokset nähdään tietysti vasta tuonnempana. Päivän henki oli kuitenkin lupaava, mikä tarjoaa hyvän perustan Team Finland -työn jatkolle Sveitsissä.

Päivitetty 22.11.2012

Takaisin ylös