Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Edustustojen raportit, 6.11.2012

Maailman kauppakansat Myanmarin porteilla

Vienninedistämismatka Myanmariin, lokakuu 2012. | Kilpajuoksu Myanmarin markkinoille on alkanut. Vastaavan kokoisia talouksia ei maailmassa liene avautumassa enää muita. Suomalainen yritysvaltuuskunta vieraili maassa lokakuun alkupuolella.

Myanmarin uudehko pääkaupunki Naypyidaw on mahtipontinen kahdeksanikaistaisine teineen. Kuva: _AX_Myanmarin uudehko pääkaupunki Naypyidaw on mahtipontinen kahdeksanikaistaisine teineen. Kuva: _AX_

”Kilpajuoksu Myanmarin markkinoille on selvästi alkanut”, toteaa Metson sidosryhmäsuhteista ja kauppapolitiikasta vastaava johtaja Jukka Seppälä. Seppälä veti yritysvaltuuskuntaa, joka vieraili ulkoministeriön kauppapoliittisen alivaltiosihteeri Esko Hamilon johdolla maassa lokakuun alkupuolella.

Vienninedistämismatkalle osallistui yli 20 suomalaisyritystä, jotka edustivat suomalaisen elinkeinoelämän eri toimialoja: energiaa, ympäristöä, metsää, koulutusta, informaatio- ja viestintäteknologioita sekä kaivostoimintaa. ”Myanmar on noin 60 miljoonan asukkaan maa. Tämän kokoisia talouksia ei maailmassa taida olla avautumassa enää muita”, Seppälä jatkaa.

Pitkään ulkomaailmasta eristäytynyttä, hiljakkoin poliittiset uudistukset aloittanutta Burma/Myanmaria on kuvailtu Aasian ”heräileväksi tiikerinpennuksi”. Täysivoimaiseksi aasialaiseksi taloustiikeriksi sillä on vielä matkaa, kuten myös tämän matkan ennakkojutussa tällä sivustolla todettiin. Suomalaisyritysten vaikutelmat maasta olivat kuitenkin pitkälti positiiviset.

Myanmar etsii uusia kumppaneita

Jukka Seppälä oli yritysvaltuuskunnan johdossa myös suomalaisen elinkeinoelämän edellisellä virallisella vierailulla Myanmariin – mutta jo 18 vuotta sitten, siis vuonna 1994. Tuolloin maan kehityksen suunta oli epäselvä; se kääntyi lopulta huonoon suuntaan ja maan ulkomaankauppa hiipui.

”Maan talouden keskus Yangon ei ole 18 vuodessa muuttunut paljoakaan”, toteaa Seppälä. Hallinnon keskus, uudehko pääkaupunki Naypyidaw sen sijaan oli yllätys. ”Sitä ei olisi voinut kuvitellakaan. Kaupungissa on näyttäviä hallintorakennuksia ja kahdeksankaistaisia teitä – kontrasti muuhun maahan on valtava.

Pääkaupungin näyttävyys kertoo siitä, että Myanmarilla on myös eristyksensä vuosina ollut vientituloja – ilmeisesti lähinnä kaasusta”, pohtii Seppälä. Ihmisiä kaupungin kaduilla ei kuitenkaan ruuhkaksi asti näkynyt. ”Minusta kaupunki muistutti tietyssä mahtipontisuudessaan lähinnä Kazakstanin uutta pääkaupunkia Astanaa”, kuvailee puolestaan alivaltiosihteeri Hamilo.

Vastaanotto Myanmarissa oli erittäin hyvä. Sitä se oli mitä ilmeisimmin paitsi suomalaisdelegaatiolle, myös muille – Hamilon mukaan heidät vastaanottaneilla viranomaisilla oli samana päivänä tapaamiset myös neljän muun ulkomaisen valtuuskunnan kanssa. Kauppakansat eri puolilta maailmaa ovat nyt Myanmarin porteilla. ”Kiina on ollut Myanmarissa varsin vahvasti läsnä kaikki nämä vuodet, mutta vaikutelmaksi jäi se, että Myanmar etsii nyt aktiivisesti myös muita kumppaneita”, kertoo Hamilo.

Markkinoille Bangkokin kautta

Myanmarin talouden huono ja hyvä uutinen on se, että maan perusinfrastruktuuri on rakennettava koko lailla uusiksi. Viiden tunnin bussimatka Yangonista Naypyidaw’hon antoi delegaatiolle mahdollisuuden nähdä vilauksen tavallisen kansan arjesta. ”Maisema oli tavattoman köyhää - mutta ehkäpä Myanmar pystyy nyt takamatkalta lähtiessään loikkaamaan kehityksessä joidenkin vaiheiden yli”, pohtii Hamilo.

Myanmarin siirtomaatausta osana brittiläistä imperiumia ei ole maasta viime vuosikymmenten aikana täysin kadonnut. Englanti sujuu kohtuullisen hyvin, ja myös maan hallintokulttuurissa on Hamilon mukaan jäljellä kaikuja vanhoista ajoista. Brittiläisen imperiumin kytkös ei kuitenkaan näy siinä, mihin Aasian alueelliseen markkinaan Myanmar kytkeytyy; vaikka Burma ja Intia olivat aikoinaan osa samaa suurta kruununjalokiveä, ei Myanmarin markkinoille tänä päivänä suinkaan tulla Intian vaan mieluummin Kaakkois-Aasian, lähinnä Thaimaan kautta.

Bisneksessä toki riittää vielä hidasteita lähtien siitä käytännön seikasta, että suomalaisen on haettava viisumia Myanmariin Berliinistä saakka. Luottokortit eivät toimi, eli Myanmarissa on toimittava käteisen rahan varassa. Myöskään suomalaiset kännykkäliittymät eivät toimi.

Yleinen turvallisuustilanne maassa vaikuttaa hyvältä. Ja kaikista haasteista huolimatta bisneksessä nähdään suuria mahdollisuuksia. ”Metson kannalta Myanmar on monipuolisesti kiinnostava. Konsernin kaikki kolme liiketoiminta-aluetta olivat edustettuina vienninedistämismatkalla”, kertoo Jukka Seppälä.

Markkinan kiinnostavuudesta kertoi myös valtuuskunnan koostumus: mukana oli monipuolinen joukko yrityksiä sekä toimialat että yritysten koot huomioiden.

Päivitetty 6.11.2012

Takaisin ylös