Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Edustustojen raportit, 2.11.2012

Laos WTO -jäseneksi

Laosista tulee Maailman kauppajärjestön 158. jäsen huhtikuussa 2013. Liittyminen on tärkeä askel vähiten kehittyneiden maiden integroimisessa monenkeskiseen maailmankauppajärjestelmään ja tarkoittaa markkinoillepääsyn parantumista ja liiketoimintaympäristön kehittymistä.

WTO -jäsenyyden myötä Laosin tullit laskevat keskimäärin 18,4 prosenttiin. Lisäksi maa avaa palvelusektoriaan muun muassa rakentamisessa, koulutuksessa sekä telekommunikaatio-, ympäristö- ja liikennepalveluissa. Laos on sitoutunut uudistamaan kauppaa ja immateriaalioikeuksia koskevaa lainsäädäntöään sekä sallimaan ulkomaisten yritysten vienti- ja tuontitoiminnan tavoitteenaan poistaa rajantakaisia kaupanesteitä. Maahan perustetaan myös virallinen lehti julkisen tiedonkulun edistämiseksi.

EU on Laosin neljänneksi tärkein kauppakumppani. Suomen vienti Laosiin on viime vuosina keskittynyt koneisiin, elektroniikkaan sekä optisiin laitteisiin. Laosin liittyminen WTO:hon avaa yrityksille uusia vientimahdollisuuksia. Laosilla on runsaasti käyttämättömiä luonnonvaroja kuten metsää ja mineraaleja. Maahan on myös suunnitteilla suuria vesivoimahankkeita. Suomi on pitkäjänteisesti tukenut Laosia useissa ympäristöön ja energiaan liittyvissä kehityshankkeissa, kuten uusiutuvan energian strategian laatimisessa vuonna 2010.

Päivitetty 2.11.2012

Takaisin ylös