Sjöekipaget, PB 176, 00023 Statsrådet, Finland
Växel: +358 295 16001
Alla kontaktuppgifter
Pressmeddelanden, 13.6.2012

President Halonen till FN:s konferens om hållbar utveckling i Rio de Janeiro

Pressmeddelande 144/2012
12.6.2012

President Tarja Halonen deltar i FN:s konferens om hållbar utveckling (Rio+20) i Brasilien den 14–21 juni. Generalsekreterare Ban Ki-moon har bjudit in henne för att den 21 juni presentera den rapport som sammanställdes av högnivåpanelen för hållbar utveckling.

President Tarja Halonen var medordförande för panelen och fortsätter sitt arbete för hållbar utveckling i Rio. Panelens medlemmar, en grupp Nobelbelönade vetenskapsmän och en grupp erfarna internationella påverkare (The Elders) ska under ett möte den 17 juni utarbeta en gemensam deklaration om hållbar utveckling. Följande dag ordnas en offentlig diskussion på bred basis om deklarationen och den 21 juni presenteras den för stats- och regeringschefer som deltar i Rio+20.

President Halonens program innehåller också flera tal och paneldiskussioner som handlar om klimatförändringen, hållbar utveckling, jämlikhet, kvinnans ställning och befolkningsfrågor. Hon deltar bland annat i Nordiska ministerrådets paneldiskussion ”Jämställdhet är hållbarhet” och talar vid ett möte för kvinnliga ledare under rubriken ”En framtid som kvinnor vill ha”.

President Halonen är inbjuden att leda en arbetsgrupp på hög nivå med uppgift att främja och utveckla de mål angående sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter som man kom överens om under FN:s konferens om befolkning och utveckling i Kairo (ICPD) 1994. Gruppens sammanträder inofficiellt för första gången i Rio. President Halonen och arbetsgruppens andra ordförande, Moçambiques före detta president Joaquim Chissano, diskuterar gruppen kommande arbete tillsammans med direktören för FN:s befolkningsfond Babatunde Osotimehin.

Statsminister Jyrki Katainen leder Finlands delegation vid mötet, mera information: pressmeddelande 25.5.2012

Mera information om konferensen och Finlands mål på UM:s webbplats: FN:s konferens om hållbar utveckling Rio+20

Webbplats för FN:s högnivåpanel om hållbar utveckling

För mera information: utrikesrådet Hannu Kyröläinen (frågor om hållbar utveckling), utrikesministeriet, tfn 09 160 56033, och utrikessekreterare Petra Paasilinna (frågor om befolkningsarbetsgruppen), utrikesministeriet, tfn 09 160 56469
 

Detta dokument

Uppdaterat 13.6.2012

Takaisin ylös