Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 13.6.2012

Presidentti Halonen YK:n kestävän kehityksen konferenssiin Rio de Janeiroon

Tiedote 144/2012
13.6.2012

Presidentti Tarja Halonen osallistuu YK:n kestävän kehityksen (Rio+20) konferenssiin 14. – 21. kesäkuuta Brasilian Rio de Janeirossa. Pääsihteeri Ban Ki-moon on kutsunut hänet esittelemään kanssaan YK:n kestävän kehityksen korkean tason paneelin raporttia 21. kesäkuuta.

Presidentti Tarja Halonen toimi korkean tason paneelin rinnakkaispuheenjohtajana ja jatkaa Riossa työtään kestävän kehityksen edistämiseksi. Paneelin jäsenet, Nobel-palkitut tiedemiehet ja ryhmä kokeneita kansainvälisiä vaikuttajia (ns. Elders-ryhmä) laativat kokouksessaan 17. kesäkuuta kestävän kehityksen julistuksen. Julistuksesta järjestetään laajapohjainen julkinen keskustelu seuraavana päivänä ja se esitellään Rion-konferenssiin osallistuville valtioiden ja hallitusten päämiehille 21. kesäkuuta.

Lisäksi presidentti Halosen ohjelmassa on konferenssin aikana useita puheita ja paneelikeskusteluja, joissa keskitytään ilmastonmuutokseen, kestävään kehitykseen, tasa-arvoon sekä naisten asemaan ja väestökysymyksiin. Hän osallistuu muun muassa Pohjoismaiden ministerineuvoston paneelikeskusteluun ”Sukupuolten välinen tasa-arvo on kestävyyttä” sekä puhuu naisjohtajien kokouksessa aiheesta ”Tulevaisuus, jonka naiset haluavat”.

Presidentti Halonen on kutsuttu vetämään korkean tason työryhmää, jonka tehtävänä on edistää ja kehittää Kairon väestö- ja kehityskonferenssissa (ICPD) vuonna 1994 sovittuja seksuaali- ja lisääntymisterveyden tavoitteita. Tämän työryhmän ensimmäinen epävirallinen tapaaminen on Riossa. Presidentti Halonen sekä työryhmän toinen puheenjohtaja, Mosambikin entinen presidentti Joaquim Chissano keskustelevat työryhmän tulevasta työstä myös YK:n väestörahaston pääjohtaja Babatunde Osotimehinin kanssa.

Lisätietoja: ulkoasiainneuvos Hannu Kyröläinen (erityisesti kestävän kehityksen kysymykset), ulkoministeriö, puh. 09 1605 6033, ulkoasiainsihteeri Petra Paasilinna (erityisesti väestötyöryhmä), ulkoministeriö puh. 09 1605 6469

Tämä dokumentti

Päivitetty 13.6.2012

Takaisin ylös