Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 9.5.2012 | Ulkoministeriön kehitysviestintä

Ura YK:ssa on unelma, joka vaatii uhrauksia

YK on maailmanlaajuisesti toimiva työnantaja. Alkuviikosta järjestön rekrytoijat kiersivät Suomea houkuttelemassa asiantuntijoita YK:n sihteeristöön ja erityisjärjestöihin.

Human Resources Officer, UN, Lynne goldberg. Kuva: Eero KuosmanenKielitaitona englanti ja joku muu YK-kieli, relevantti korkeakoulututkinto, mielellään kentältä haettua työkokemusta 2 vuodesta ylöspäin tehtävästä riippuen, henkilöstösuunnittelija Lynne Goldberg listasi YK:n kriteereitä. Kuvat: Eero Kuosmanen

”Onkos täällä juristeja”, Lynne Goldberg kysyy ja muutamia käsiä nousee. ”Hyvä, sillä meillä on teille töitä."

”Onko täällä ekonomeja”, YK:n henkilöstösuunnittelija kysyy, ja taas ulkoministeriön pressiaulassa nousee käsiä. ”Meillä on teillekin töitä.”

”Onko paikalla insinöörejä... hyvä, sillä teille meillä on vaikka kuinka paljon töitä.”

Lynne Goldberg kiersi yhdessä viiden kollegansa kanssa Suomea – Turussa, Tampereella ja Helsingissä – kertomassa uramahdollisuuksista YK:ssa. Tilaisuuksien kohderyhmänä olivat noin 10 vuotta työelämässä olleet eri alojen asiantuntijat.

Yhdistyneissä kansakunnissa työskentelee kaikkiaan yli 60 000 työntekijää, eikä juuri löydy alaa, jonka ammattilaista maailmanlaajuisessa YK-systeemissä ei tarvittaisi.

YK suosii lyhenteitä, selvitä mistä ne tulevat

Lähtökohtaisesti YK-tehtäviin hakemisessa ei ole mitään poikkeuksellista. Prosessi lähtee liikkeelle, kun löydät mielenkiintoisen työpaikkailmoituksen.

Director, Strategic Planning ja Staffing Division, UN, Martha Helena Lopez. Kuva: Eero KuosmanenTämä on hieno työ”, johtaja Martha Helena Lopez Strategisen suunnittelun ja henkilöstöhallinnon yksiköstäsanoi. ”Mutta teidän täytyy muistaa, että se vaatii myös uhrauksia. Pohtikaa tarkkaa, oletteko siihen valmiita.”

”YK:ssa käytetään paljon lyhenteitä. On ihan normaalia, ettet ymmärrä niitä suoralta kädeltä”, kertoi YK:n kehitysohjelma UNDP:n HR-neuvonantaja Terje Eid-Hviding. Ole siis yhteydessä järjestöön ja kysele arkailematta ihmisten töistä ja projekteista.

”Säästät kaikkien aikaa ja omaa turhautumistasi, kun selvität taustat hyvin ennen kuin alat kirjoittaa hakemusta.”

Varmista myös, että täytät vaatimukset esimerkiksi kielitaidon, koulutuksen ja työkokemuksen suhteen.

”Viisi vuotta työkokemusta tarkoittaa viittä vuotta työkokemusta, ei 4 vuotta ja 11 kuukautta”, Eid-Hviding korosti.

Ja vielä ennen hakemuksen jättämistä keskustele vakavasti läheistesi kanssa siitä tosiasiasta, että YK-työssä fyysinen työpiste – joka toki aina työpaikkailmoituksesta selviää – voi sijaita melkeinpä missä päin maailmaa tahansa.

Puhelinhaastattelussakin kannattaa hymyillä

Seuraavassa vaiheessa hakijoiden teknistä osaamista testataan kirjallisesti. Eid-Hvidingin mukaan ratkaisevaa on kyky soveltaa oppimaansa käytännössä, eivät opinnoista saadut arvosanat – elleivät ne sitten ole erityisen huonoja.

Parhaat kandidaatit pääsevät haastatteluun, jotka tehdään YK:ssa pääosin puhelimitse. Puhelinhaastattelu kestää noin 45 minuuttia, ja siinä pyritään selvittämään ennen muuta hakijan asenteita ja soveltuvuutta työtiimin jäseneksi ja mahdollisesti haastaviinkin kenttäolosuhteisiin.

Jos olet haastatteluun kutsuttujen joukossa, mieti ennakolta pari kolme haettavan työn kannalta relevanttia onnistumista omalta työuraltasi, Eid-Hviding neuvoi.

  • Mikä oli nimenomaan sinun työnkuvasi projektissa? (Muista käyttää puhuessasi minä-muotoa, ei me, sillä vain sinua ollaan nyt rekrytoimassa.)
  • Mitkä olivat ratkaisevat päätöksesi ja saavutuksesi projektissa?
  • Mitä opit ja minkä olisit voinut tehdä vielä paremmin?

”Puhelinhaastattelussa on se hyvä puoli, että sinulla voi olla muistiinpanoja – voit kirjoittaa menestystarinasi vaikka julisteeksi seinälle”, Eid-Hvining opasti mutta varoitti ykskantaan: kokeneet haastattelijat kuulevat äänestäsi helposti, jos alat lukea suoraan paperista. Myös se kuuluu, jos makoilet sängyssä, syöt tai kävelet.

”Kannattaa hymyillä, myös puhelimessa, se kuuluu äänessä.”

YK-työnantajana tilaisuus ulkoministeriössä VKO:n aulassa 8.5.2012 Kuva: Eero KuosmanenUlkoministeriöön saapunut yleisö kuunteli tarkkaa, kun YK:n sihteeristön, kehitysohjelma UNDP:n, lapsirahasto UNICEF:n ja väestörahasto UNFPA:n edustajat jakoivat neuvoja työhaastatteluun: Kuuntele kysymys tarkkaa äläkä epäröi pyytää kysyjältä tarkennuksia. Pysy asiassa ja kerro konkreettisia esimerkkejä, älä hypoteeseja tai tyhjiä yleistyksiä.

Muista myös harjoitella ääneen puhumista, varsinkin jos haastattelukieli eli yleensä englanti tai ranska, ei ole äidinkielesi.

Lisäksi Eid-Hviding muistutti, että rekrytoijat ovat tottuneet erilaisiin kulttuurisiin tapoihin esimerkiksi siinä, miten pitkiä puheenvuoroja on keskeytyksettä tapana käyttää. Karsi toki maneerisi ja varo puhumasta liian nopeasti, mutta ennen kaikkea: ole oma itsesi.

”Jos yrität jotain muuta, saatamme tehdä tahtomattamme vääriä tulkintoja.”

On vain yksi virhe, joka voi romuttaa kaiken

Avointa YK-työpaikkaa kohden tulee satoja, jopa tuhansia hakemuksia. Puhelinhaastatteluun kutsutaan heistä neljä tai viisi.

Helsingissä järjestettyyn tietoiskuun osallistunutta runsasta yleisöä kiinnosti muun muassa se, onko näin tiukan hakuprosessin loppumetreillä enää sijaa pienimmillekään virheille.

”Ihmisiä me kaikki olemme, joten hermostunut saa olla ja virheitä saa tehdä", Terje Eid-Hviding vakuutti.

"On vain yksi virhe, joka romuttaa muilta osin onnistuneimmankin haastattelun: YK on puolueeton ja edustaa kaikkia ihmisiä. Varo siis puhumasta arvottavasti eri kansalaisuuksista, etnisistä ryhmistä tai sukupuolista ja pysy poliittisesti puolueettomana.”

Ja lohdutuksena niille, jotka kuukausien raskaasta hakuprosessista huolimatta eivät tule valituiksi: kärkihakijoiden nimet kirjataan muistiin, ja kun seuraavia samantapaisia työtehtäviä on avautumassa, heihin saatetaan olla suoraan yhteydessä.

Lauri Haapanen

 

Tämä dokumentti

Päivitetty 11.5.2012

Takaisin ylös