Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 4.5.2012

Kirsti Kauppi kaipaa lisää ulkopoliittista keskustelua

Ulkoasiainneuvos Kirsti Kauppi on toiminut poliittisen osaston uutena päällikkönä noin kuukauden verran. Kauppi on työskennellyt viimeksi osastopäällikkönä Afrikan ja Lähi-idän osastolla. Takana on myös runsaasti kokemusta muun muassa eri suurlähetystöistä ja suurlähettilään virka Wienissä. Ensi vuonna tulee täyteen kolmekymmentä vuotta ulkoministeriössä aloittamisesta.

”Voin olla hyvin tyytyväinen. Olen viihtynyt hyvin ja on ollut haasteita. Minulla on ollut valtavan hyviä työkavereita ja päällikköjä. On toki ollut huonojakin aikoja ja vaikeuksia. Mutta takana on erittäin hyvät kolmekymmentä vuotta. Meillähän on ollut aivan fantastinen sarja poliittisen osaston päälliköitä ja siinä mielessä tässä saa olla tosi nöyränä, että saa istua tässä tuolissa nyt.”

Kauppi muutti poliittisen osaston päällikön huoneeseen historiallisen Merikasarmin matruusirakennukseen huhtikuussa. Kuva: Eero KuosmanenKauppi muutti poliittisen osaston päällikön huoneeseen historiallisen Merikasarmin matruusirakennukseen huhtikuussa. Kuva: Kimmo Räisänen

Kahden roolin työ

Poliittisen osaston päällikön työaika jakaantuu kahtaalle. Yhtäältä hän johtaa omaa osastoaan, toisaalta hänellä on myös omat itsenäiset työtehtävänsä. Jotta nämä kaksi roolia pystyy suorittamaan menestyksekkäästi, tulee olla yhteistyökykyinen ja toisaalta pystyä työssään hahmottamaan suuret kokonaisuudet. Jälkimmäinen edellyttää syvällistä tuntemusta koko ulkopolitiikan kentästä.

”Tätä työtä ei voi tehdä kovin pinnallisesti eli pitää aika paljon perehtyä ja olla esimerkiksi kansainvälisessä keskustelussa hyvin mukana, keskustella tutkijoiden ja tietysti omien kansainvälisten kollegojen kanssa. Se on valtava haaste ihan ajankäytöllisesti, mutta myös suuri inspiraation lähde.”

Suomen asema rakennetaan

Koko ulko- ja turvallisuuspolitiikan asialistaan tutustuminen ja siihen osallistuminen ovat Kaupin mielestä ehkä kiinnostavimpia aspekteja uudessa työssä. Innostus kansainvälisten suhteiden eri ilmiöihin näkyy myös mielenkiintona siihen, miten poliitikot ja toisaalta tavalliset kansalaiset näkevät maamme ulkopolitiikan merkityksen.

Kauppi toivoo omalla työpanoksellaan voivansa edesauttaa ulkopolitiikan tuntemusta. Tarvetta kuulemma on, sillä dialogia ei Kaupin mukaan ole tarpeeksi.

”Vähän kannan huolta, että Suomen ulkopoliittinen keskustelu on hieman lässähtänyt ja ehkä vähän yksinkertaistunutkin sen jälkeen, kun kylmä sota päättyi. Olisi hyvä muistaa, että Suomen kansainvälinen asema ei tule itsestään, vaan se pitää rakentaa. Toivonkin, että pääsisi käymään sellaista keskustelua, jossa jalostuisi kuva siitä, mitä tänä päivänä 2010-luvulla Suomen kaltaisen maan ulkopolitiikan pitäisi olla, mitä asioita ja arvoja edistämme, miten ja miksi.”

Valmiita vastauksia etsimässä

Poliittisen osaston jokaisella sektorilla - turvallisuuspolitiikassa, asevalvonnassa, ihmisoikeuksissa, YK:ssa ja EU:n yhteisessä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa - on edessä suuria kysymyksiä. Lähitulevaisuuden suuria haasteita on mahdollinen YK:n turvallisuusneuvoston jäsenyys. Lisäksi tällä hetkellä kansainvälisen politiikan ajankohtaisia asioita ovat muun muassa Syyrian kriisi ja Lähi-idän ongelmat yleisemminkin. Kirsti Kauppi on Lähi-idän hyvin tuntevana ajan tasalla tilanteen kehittymisestä näissä hot spoteissa. Kauppi painottaa kuitenkin, että kaikki ulkopolitiikan alueet ovat merkityksellisiä.

”Hot spotit ovat paljon esillä ja työllistävät meitä kaikkia, mutta pääosin ulkoministeriön alueosastoja. Samalla ei pidä unohtaa perusasioita, joita ovat esimerkiksi Suomen suhteet ja yhteistyö naapurimaihin ja suurvaltoihin, koko EU-politiikka, ulkosuhteet ja yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Lisäksi ovat myös nämä laajemmat kuviot, miten kansainväliset valtasuhteet ovat muuttumassa, miten siellä saadaan Suomen ääni kuuluviin. Ne ovat isoja asioita, joihin ei ole valmiita vastauksia. Tässä työssä saa olla näitäkin vastauksia rakentamassa.”
 

Tämä dokumentti

Päivitetty 7.5.2012

Takaisin ylös