Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 21.3.2012

Miksi vallasta luopuminen on vaikeaa? 

Kolumni on julkaistu viikolla 10/2012 Pohjois-Suomen maakuntalehdissä.

Valtaan pääsy on tunnetusti vaikeaa, mutta siitä luopuminen näyttää olevan paikoin vielä vaikeampaa. Tuorein näyttö tästä on Senegalista. Siellä jo pitkään presidenttinä hallinnut Abdoulaye Wade asettui perustuslain hengen vastaisesti presidenttiehdokkaaksi vielä 85-vuotiaana.

Valtiojohtajien tapauksissa herää kysymys, miksi nämä vanhukset ja toisinaan nuoremmatkin hallitsijat haluavat pysyä vallassa kaikissa oloissa, jopa vaalituloksista välittämättä tai niitä väärentäen. Onko heillä joitakin erityisiä syitä kaatua vallan huipulta saappaat jalassa?

Onpa hyvinkin. Yksi syy voi löytyä korruption ja ontuvan kansanvallan yhteydestä. Monissa raskaan korruption maissa valtiolliset vaalit epäonnistuvat usein, jopa toistuvasti.

Senegalin kaltaisissa kehitysmaissa on laaja ja syvä korruptio. Niissä se ulottuu ylimpään valtiojohtoon asti. Paikoin hallitsija on jopa aloitteellinen korruptiokäytännöissä. Hallitsemisesta tulee silloin myös liiketoimintaa. Se tekee presidenteistä, ministereistä ja muista korkeiden virkojen haltijoista miljonäärejä – laittomin keinoin.

Raskaan korruption valtiota hallitaan mafiamaisesti. Vallanhaltijat kiristävät ja lypsävät eri tahoilta heille kuulumatonta rahaa. Jos et maksa, et saa vastapalveluita etkä minkäänlaista suojelua. Pahimmassa tapauksessa joudut vallanpitäjien vainon kohteeksi – varsinkin, jos valitat korruptiosta ja ilmiannat sen toimijoita.

Valtiollisissa vaaleissa kansalaisilla on mahdollisuus vaihtaa huonot hallitsijat parempiin. Tätä mahdollisuutta ei ole kuitenkaan mafiosojen valtioissa. Korruptoitunut hallitsija kumppaneineen tekee kaikkensa, että vaalitulos on heille edullinen. Vapaita ja vilpittömiä vaaleja eivät pahiten pilaantuneet hallitsijat suvaitse.

Lahjusten antaminen ja ottaminen on kaikkialla lainvastaista, rikollista toimintaa. Eikö silloin kaikkialla oikeusviranomaisten tulisi tutkia, paljastaa ja tuomita korruptioon osallistuneet? Näin ei tehdä raskaan korruption valtiossa. Niissä oikeuslaitoskin on osaltaan korruptoitunut. Rikollisesti toimineet voivat ostaa rahalla itsensä vapaiksi lahjussyytteistä.

Valtiojohtajan pelastaa oikeuden kädeltä useimmissa maissa myös erityinen syytesuoja. Sitä on niin kauan kuin he ovat virassaan. Siksi syyllisiksi tiedetyt hallitsijat haluavat pysyä vallassa kaikin mahdollisin keinoin, jopa perustuslakia ja muitakin lakeja muuttamalla. Tällaisia tapauksia löytyy Euroopastakin.

Joskus käy niin, että korruptiorikoksiin syyllistynyt hallitsija onnistutaan syrjäyttämään vallasta vaaleissa tai muin keinoin. Seurauksena on ollut lähes poikkeuksetta oikeudenkäynti häntä vastaan tuomioineen. Näin kävi esimerkiksi Egyptin korruptoituneelle yksinvaltiaalle Hosni Mubarakille.

Hänen esimerkkinsä pelottaa muita samanlaisia. Siksi he tekevät kaikkensa pysyäkseen vallassa. Siitä erotettuna heidän kohtalonsa on usein maanpako, vankila tai joskus jopa hauta.

Vesa Jaakola

Kirjoittaja on ulkoministeriön lähetystöneuvos

Päivitetty 21.3.2012

Takaisin ylös