Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Edustustojen raportit, 2.3.2012

Stubb toivoo Viroa mukaan pohjoismaiseen yhteistyöhön

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb rohkaisee Viroa yhä läheisempään yhteistyöhön Pohjoismaiden kanssa. ”Voi kysyä, onko Viro Baltian maa, Pohjoismaa vai molempia”, Stubb sanoi Tallinnassa perjantaina 2. maaliskuuta.

”Maailmassa taloudet liikkuvat yhä enemmän alueelliseen suuntaan, ja myös EU:n sisällä integroidutaan yhä enemmän. Suomi ja Viro nähdään yhtenäisenä alueena, ja siksi meidän kannattaa yrittää toimia yhdessä.”

Stubb osallistui Tallinnassa Suomen ja Viron talousliittoa koskevaan seminaariin, jossa puhui myös hänen virolainen virkaveljensä, ulkoministeri Urmas Paet. Stubb tapasi työvierailullaan lisäksi Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen, jonka kanssa hän keskusteli muun muassa Itämeren maiden talousyhteistyöstä.

Paet piti tärkeänä energiayhteistyötä ja Tallinnasta Varsovaan suunnitteilla olevaa ratayhteyttä Rail Balticia.

”Rail Baltic ei ole vain tekninen tai taloudellinen kysymys vaan pikemminkin tahdon asia”, Paet sanoi. ”Meidän täytyy päästä yhteisymmärrykseen siitä, mihin suuntaan me haluamme aluettamme kehittää.”

Stubb korosti luottamuksen palauttamista

Stubbin aiheena talousseminaarissa oli se, miten Suomi, Viro ja Eurooppa selviytyvät euro-kriisistä. Stubbin lääke oli kolmikohtainen. Nykyistä tiukemmat säännöt palauttaisivat luottamuksen järjestelmään. Luottamuksen paluu alkaisi sen jälkeen ruokkia talouskasvua. Kolmas kohta on nopeus. Viron ja Suomen kaltaisten maiden täytyy kyetä liikkumaan hieman muuta maailmaa nopeammin.

Stubb muistutti luennossaan, että Viro on useisiin muihin maihin etulyöntiasemassa sähköisen asiointinsa, niin sanotun E-valtionsa takia.

”E-valtio ja digitaaliset markkinat ovat tulevaisuutta.”

Stubb otti kantaa myös kotimaassa vellovaan poliittiseen keskusteluun euron tulevaisuudesta.

”Suurin ongelma nyt on mielestäni se kuva, jonka euroskeptikot haluavat antaa. Väitetään, että Suomen päättäjät lappaavat veronmaksajien rahoja mustaan aukkoon. Fakta on kuitenkin se, että Suomi on lainoittanut muita maita miljardilla eurolla, saanut niistä jo nyt korkotuottoina 40 miljoonaa euroa ja antanut takauksia 8,75 miljardin arvosta.”

Suomi ja Viro jatkavat yhteistä vienninedistämistä

Suomi ja Viro ovat molemmat hyvin riippuvaisia viennistään. Suomessa viennin osuus bruttokansantuotteesta on 40 prosenttia, Virossa 60-70 prosenttia.

”Viron talous syöksyi vuonna 2009 14 prosenttia miinukselle. Suomen vastaava luku oli miinus kahdeksan. Luvut kuvastavat viennin tärkeyttä”, Stubb sanoi.

Suomen ja Viron yhteisponnistelut globaaleilla markkinoilla alkoivat tammikuussa, kun suomalaiset ja virolaiset tekivät yhteisen vienninedistämismatkan Indonesiaan. Delegaatiossa oli Stubbin ja Viron ulkoministerin Urmas Paetin lisäksi nelisenkymmentä liikemiestä Suomesta ja Virosta. Mailla on suunnitelmissa jatkaa yhteisiä vienninedistämismatkoja.

”Toivomme, että voimme jatkaa tämänkaltaista yhteistyötä myös jatkossa”, ulkoministeri Paet sanoi ministerien yhteisessä tiedotustilaisuudessa. ”Kohteina voisivat olla esimerkiksi Itä-Aasia, Latinalainen Amerikka, Intia ja Persianlahden valtiot.”

 

Tämä dokumentti

Päivitetty 5.3.2012

Takaisin ylös