Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 16.11.2011 | Suomen suurlähetystö, Ljubljana

Eteläinen euromaa Slovenia uskoo selviävänsä

Euroopan komissio ennustaa Slovenialle budjettialijäämän kasvua ja hidasta kehitystä. Väistyvä valtiovarainministeri uskoo kuitenkin Slovenian selviävän hyvin talousahdingosta. Pääministeri Borut Pahorin mukaan Italian kriisin ratkaisemiseksi ei ole mitään nopeaa tietä. Vuodelle 2012 suunniteltu julkisen sektorin säästökuuri torpattiin jälleen Slovenian eduskunnassa.

Väistyävä pääministeri Borut Pahor kertoi TV Slovenijalle ti 8.11, että Italian velkakriisiä ei voida ratkaista hetkessä tai ilman, että koko Euroopan talous suistuu samalla kriisiin.

Italia huolestuttaa Slovenian hallitusta

Pahorin mukaan Italian pääministeri Berlusconin irtisanoutuminen tulee heikentämään rahoitusmarkkinoiden luottamusta. Myöhäisillan Odmevi-TV-ohjelmassa Pahor totesi, että ongelma on, ettei kukaan tiedä kuinka Eurooppa voi auttaa Italiaa sen nykyiset mekanismit huomioiden joutumatta itse ongelmiin.

Pahor kommentoi edelleen, että Slovenia tulee seuraamaan huolestuneena rajanaapuri Italian tilanteen kehittymistä tulevina viikkoina.

Väistyvän valtiovarainministeri Franc Krizanicin mukaan Slovenia on suhteellisen hyvin varustautunut taloudellisilta varannoiltaan, minkä vuoksi Krizanic ei odota merkittäviä yllätyksiä ainakaan ennen vuotta 2014.

Krizanicin mukaan euroalueen kriisissä on kyse systemaattisluontoisesta kriisistä, jolta kukaan ei voi paeta. Kysymys on hänen mukaansa vain siitä, missä järjestyksessä valtiot seuraavat toisiaan. Krizanicin mukaan on tärkeää, että Kreikka vakautetaan taloudellisesti ja saadaan uudelleenjärjesteltyä.


Vuodelle 2012 suunniteltu julkisen sektorin säästökuuri torpattiin


Demokraattipuolue SDS ja Kansallinen puolue SNS estivät pe 11.11. uusimman hallituksen ja Zares-puolueen yrityksen ottaa eduskunnan käsittelyyn julkisen sektorin säästökuuri vuodelle 2012. Ehdotuksen läpimenoon olisi vaadittu 2/3 enemmistö, mutta vastaan äänesti 55/90 eduskuntajäsentä. Pahor kommentoi säästökuurin läpimenon epäonnistumista todeten, että ehdotuksen hylkäys tulee aiheuttamaan suuria ongelmia Slovenialle Euroopan velkakriisin syventyessä, ja että tämä tulee vaikuttamaan slovenialaisten tulevaisuuden elintasoon. Pahor kertoi Nova Goricassa vaalikampanjassaan, että säästökuurin käyttöönotto antaisi selvän signaalin rahoitusmarkkinoille siitä, että Slovenia pystyy hallitsemaan kulujaan ja pyrkii aktiivisuuteen tilanteen hallitsemiseksi.

Julkisen sektorin ammattijärjestöt ovat jakautuneet eri leireihin asian suhteen. Slovenian keskuspankin kuvernööri Marko Kranjec pitää hyvin tärkeänä, että tuleva hallitus laittaa eteenpäin säästökuurin ja siten uskottavan talouden vakauttamisohjelman heti joulukuun vaalien jälkeen. Kranjecin mukaan euroalueen maiden taloudelliset kriisit ovat pienentyneet vasta, kun kunkin maan hallitus on laittanut eteenpäin vakautusohjelman ja tämän vuoksi Kranjec pitää tärkeänä toteuttaa vastaava vakautusoh-jelmaa myös Sloveniassa.

Mikäli komission ennustetta on uskominen, Slovenia ei ole vajoamassa

Euroopan komissio ennustaa Slovenian BKT:n kasvavan prosentin vuonna 2012 ja 1,5 % vuonna 2013. Sen sijaan julkisen hallinnon alijäämän odotetaan olevan euroalueen keskiarvoa suurempi; 3,5 % BKT:stä vuonna 2012 ja 3 % vuonna 2014. Slovenian kansallisen bruttovelan odotetaan nousevan 45,5 % vuonna 2011; vuonna 2012 50,1 % ja vuonna 2013 54,6 % BKT:stä.

Tämä on kuitenkin reilusti euroalueen keskiarvon alapuolella, joka on 90 %. Inflaation odotetaan pienenevän 1,9 % 1,3 % vuonna 2012 ja 1,2 % vuonna 2013. Vastaavia inflaatiotrendejä ennustetaan myös muulle euroalueelle. Työttömyyden odotetaan kohoavan 8,2 % 8,4 % ensi vuonna, mutta sen jälkeen laskevan 8,2 % vuonna 2013. Euroalueen keskiarvon odotetaan pyörivän 10 % pinnassa.

Slovenialaisen taloustieteilijä Jose P. Damijan mukaan Euroopan komission ennusteet ovat liian optimistisia. Damijan mukaan Slovenian taloudellinen kasvu vuonna 2011 tulee olemaan lähempänä nollaa tai jopa hieman negatiivinen, riippuen viennin tyrehtymisvauhdista. Damijan myös uskoo, että työttömyys tulee olemaan korkeampi kuin 8,4 %. Toisen analyytikon Igor Masten mukaan Slovenia on hyvin riippuvainen sen ulkoisesta toimintaympäristöstä; erityisesti euroalueen kriisin syventymisestä ja Kiinan kehityksen hidastumisesta. Masten korostaa, että tilanne on Euroopan johtajien käsissä, joiden tulisi pikaisesti ottaa käyttöön lokakuun lopussa sovitut toimenpiteet.

Anne Tolonen, Ljubljana


 

Päivitetty 16.11.2011

Takaisin ylös