Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 18.10.2011

Töissä UM:ssä: Laura, virkamiessihteeri

”Työ ulkoministeriössä on myönteisellä tavalla ennalta arvaamatonta”, sanoo nuori virkamies Laura Kamras. Hän kokeili ensin toimittajan töitä, mutta korkeakouluharjoittelu Suomen YK-edustustossa sai hakemaan Kavakulle ja töihin ulkoministeriöön. .

Tehtävässäni pääsee seuraamaan läheltä Suomen Eurooppa-politiikan valmistelua ja vaikuttamista EU:ssa, Laura sanoo. Kuva: Eero KuosmanenTehtävässäni pääsee seuraamaan läheltä Suomen Eurooppa-politiikan valmistelua ja vaikuttamista EU:ssa, Laura sanoo. Kuva: Eero Kuosmanen
Kuka olet ja mitä teet työksesi?

Olen Laura Kamras ja työskentelen maavastuuvirkamiehenä pohjoisen Euroopan yksikössä Eurooppa-osastolla. Toimin myös Eurooppa-osaston johdon virkamiessihteerinä.

Mitä virkamiessihteerin tehtävä käytännössä tarkoittaa?

Nuorelle virkamiehelle työskentely virkamiessihteerinä on näköalapaikka osaston ja koko ministeriön toimintaan. Tehtävässä pääsee seuraamaan läheltä Suomen Eurooppa-politiikan valmistelua ja vaikuttamista EU:ssa.

Käytännössä virkamiessihteerin työ on osaston johdon avustamista. Osallistun esimerkiksi viikoittain osaston johtoryhmän kokouksiin, toimin johtoryhmän sihteerinä ja valmistelen kokousten agendan johdon kanssa. Meillä on myös UM:n virkamiessihteerien verkosto, joka tapaa säännöllisesti koko hallinnonalaa koskevien asioiden valmistelun tiimoilta.

Vastuumaihini pohjoisen Euroopan yksikössä kuuluvat Saksa, Sveitsi, Liechtenstein ja Pyhä Istuin. Sen lisäksi koordinoin Suomen kannat EFTA/ETA-asioihin ja lähetän niitä koskevat ohjeet Brysselissä kokoontuvalle työryhmälle.

Miten työsi vaikuttaa suomalaisten elämään?

Suuri osa työstäni on Suomen ja Saksan välisten suhteiden hoitoa. Saksa on Suomen yksi tärkeimmistä kauppakumppaneista, suurin ja vaikutusvaltaisin EU-maa ja erityisesti nyt talouskriisin hoidossa keskeisessä poliittisessa ja taloudellisessa roolissa Euroopassa. Pyrimme varmistamaan, että suhteissamme Suomen etu toteutuu parhaalla mahdollisella tavalla. Yksi tärkeimmistä vaikuttamisvälineistä ovat korkean tason vierailut.

Mikä on ajankohtaista työssäsi tällä hetkellä?

Alkusyksystä olin mukana valmistelemassa useita ministerivierailuja Berliiniin yhdessä suurlähetystömme kanssa. Pääministeri Jyrki Katainen, ulkoministeri Erkki Tuomioja ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen vierailivat kaikki Saksassa alkusyksystä.

Olemme aloittaneet edustustojen päälliköiden kanssa vuosikeskustelut, joissa käymme läpi asetettujen tavoitteiden toteutumista ja suunnittelemme tulevaa toimintaa. Tulevan vuoden suunnittelutyö on menossa myös täällä osastollamme, ja osallistun siihen virkamiessihteerinä.

Työ ulkoministeriössä voitti lopulta toimittajan työt. Kuva: Eero KuosmanenTyö ulkoministeriössä voitti lopulta toimittajan työt. Kuva: Eero Kuosmanen
Miksi teet tätä työtä?

Opiskelin kansainvälistä politiikkaa ja opiskelujen aikana minua kiinnosti erityisesti kaksi uravaihtoehtoa: ura ulkoministeriössä tai toimittajan työ. Kokeilin ensin jälkimmäistä, mutta Suomen YK-edustustossa tekemäni korkeakouluharjoittelun jälkeen päätin hakea Kavakulle.

UM on loistava työyhteisö ja työpaikka. Meillä vallitsee yhdessä tekemisen ilmapiiri ja työtehtävät ovat todella kiinnostavia. Työhöni kuuluvat ulkomaan komennuksetkin tuntuvat sopivan minulle.

Miten työsi ulkoministeriössä on sopinut perheellesi?

Tähän asti työ on sopinut perheelle oikein hyvin. Ensimmäiselle ulkomaankomennukselle lähdimme yhdessä mieheni kanssa. Nyt meillä on kaksi lasta, joiden liikuttelu onnistuu, kun he ovat vielä pieniä. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua, kun lapset menevät kouluun. Mutta täytyy elää tilanteen mukaan ja katsoa, kuinka se kuljettaa.

Kavaku-kurssilla meille sanottiin, että erityisesti kolme ammattia sopii hyvin diplomaatin puolisolle: putkimies, muusikko ja toimittaja. He pystyvät työllistämään itsensä lähes missä päin maailmaa tahansa. Mieheni on toimittaja ja hän löysi töitä asemamaasta sekä työllistyi heti palattuamme Suomeen. Ensimmäinen ulkomaan kierros oli meille myös tältä osin onnistunut kokemus.

Kuinka työskentely ministeriössä on urasi aikana muuttunut?

Vaikea arvioida, kuinka työ on muuttunut lyhyen työurani aikana. Sen voin kuitenkin sanoa, että työ on monipuolista ja positiivisella tavalla ennalta arvaamatonta. Työ ei ole harmaata byrokratiaa, mutta ei myöskään pelkkää samppanjalasien kilistelyä. Monet puhuvat hierarkioiden madaltumisesta, ja siitä olen voinut todeta merkkejä itsekin.

Mitä vielä haluaisit sanoa suomalaisille?

On hyvä pitää mielessä, että EU on onnistunut rauhanprojekti. Hyvin konkreettisesti suomalaiset yritykset ovat monin tavoin hyötyneet sisämarkkina-alueesta, kaupan esteiden poistamisesta sekä laajentuvista markkinoista. Halusimme sitä tai emme, Suomi on riippuvainen ympäröivästä maailmasta, jossa taloudet ovat sidoksissa toisiinsa ja jatkuvassa muutostilassa. Siksi meidän kannattaa vaikuttaa aktiivisesti siellä, missä päätöksiä tehdään. Kukaan ei tee sitä puolestamme.

Töissä UM:ssä -sarjassa kerrotaan ministeriössä Katajanokalla ja ulkomaanedustustoissa maailmalla työskentelevien ihmisten arjesta.

Päivitetty 18.10.2011

Takaisin ylös