Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 30.9.2011

Töissä UM:ssä: Heta, tietohallintovirkamies Washingtonissa

Ulkoministeriössä voi olla assistentti Helsingissä, taloushallintovastaava Lontoossa, tietohallintovastaava New Delhissä, konsulivirkamies Buenos Airesissa – kaikki saman työnantajan palveluksessa, kertoo hallintouralla työskentelevä Heta Melantie.

Kuka olet ja mitä teet työksesi?

Olen Heta Melantie ja vastaan Washingtonin suurlähetystön tietohallinnosta.

Mitä se käytännössä tarkoittaa?

Hoidan suurlähetystön arkistoa, toimin suurlähetystön atk-lähitukena ja huolehdin lähetystön käsikirjastosta. Pidän huolen siitä, että asiakirjat ja viestit lähetystössä menevät oikeille henkilöille. Arkistoin sähköisenä tai paperisena kaikki tärkeät dokumentit

Enenevissä määrin työaikaani kuluu lähitukitehtävissä. Vitsailen joskus että olen suurlähetystön suosituin työntekijä, koska yleensä käytävillä kulkiessani kaikilla on minulle asiaa. Miten voi tarkistaa vastaajaviestit ulkomailta? Mistä löytyy lähetystön kirjepohja? Miten saan sähköpostiviestin liitteen auki älypuhelimella? Miksi väritulostin tulostaa sinistä raitaa? Miten digikuvat saa pienemmäksi lähettämistä varten?

Hankin tarpeellisia tietoteknisiä laitteita, asennan ne käyttäjille ja autan ongelmatilanteissa. Lähitukitehtävät vaihtelevat yksittäisen käyttäjän ongelmista tekstinkäsittelyohjelman kanssa koko taloa koskeviin tietoliikennekatkoksiin. Yksin kaikkea ei onneksi joudu selvittämään, mutta koska minun tukipalveluni on Suomessa, aikaeron vuoksi varsinkin kiireellisissä tilanteissa ratkaisu pitää keksiä itse. Luovuudesta on apua.

Lähituki-Heta auttaa suurlähetystön viestintä- ja kulttuuriyksikön Susanna Kangasta pähkäilemään, miten sähköiset kutsut lähtevät oikeannäköisinä eteenpäin. Kuva: Jenni JärventausLähituki-Heta auttaa suurlähetystön viestintä- ja kulttuuriyksikön Susanna Kangasta pähkäilemään, miten sähköiset kutsut lähtevät oikeannäköisinä eteenpäin. Kuva: Jenni Järventaus

Miten työsi vaikuttaa suomalaisten elämään?

Tehtäväni on avustaa muita työntekijöitä heidän tehtävissään: löytää suurlähettiläälle oikeita asiakirjoja tapaamista varten, auttaa poliittisen tiimin työntekijöitä käyttämään etäyhteysratkaisuja kokouksissa ja työmatkoilla, huolehtia siitä, että kauppapoliittisen tiimin kirjoittamat raportit arkistoituvat oikein ja tulevat jaelluiksi oikeisiin paikkoihin ja tukea konsuliasioita hoitavia tietoteknisten laitteiden kanssa, kun asiakas hakee oleskelulupaa tai uutta passia. Työni on toisaalta huolehtia, että muilla työt rullaavat joka päivä ja toisaalta varmistaa että vuosien päästä tekemästämme työstä löytyy jossakin muodossa jokin merkki tai raportti suurlähetystön ja ulkoministeriön arkistosta.

Mikä on juuri nyt ajankohtaista työssäsi?

Suurlähetystöjen henkilökunnasta osa vaihtuu aina elokuun alussa, joten elo-syyskuu on mennyt arkiaskareiden ohella pääasiassa uusia työntekijöitä tietohallintoasioihin perehdyttäessä. Odottelen myös, että paikallinen teleyhtiö saisi asennustyöt tehtyä ja saisimme nopeamman tietoliikenneyhteyden käyttöön. Lisäksi kilpailutan paikallisia matkapuhelinoperaattoreita.

Miksi teet tätä työtä?

Hain ulkoministeriöön töihin syksyllä 2004, kun olin vasta valmistunut informaatio- ja mediatekniikan tradenomiksi. En ollut suunnitellut uraa UM:ssä, mutta koska opiskelukaverini oli jo UM:ssä töissä, ymmärsin, että minäkin voisin tänne päästä. Mielestäni en voisi olla sopivammassa paikassa töissä. UM on kansainvälinen organisaatio, jossa ei tarvitse myydä mitään – paitsi Suomea. Pätkätöihin tottuneelle UM:ssä mieluista on se, että työtehtäviä voi vaihtaa kolmen-neljän vuoden välein: voi olla assistentti UM:ssä, taloushallintovastaava Lontoossa, tietohallintovastaava New Delhissä, konsulivirkamies Buenos Airesissa – kaikki saman työnantajan palveluksessa. Itse olen ennen Washingtonia työskennellyt Helsingissä ministeriön tiedotuksessa ja Moskovan suurlähetystössä tietohallintovirkailijana.

Ulkoministeriössä ei tarvitse myydä mitään – paitsi Suomea, Heta sanoo. Kuva: Jenni JärventausUlkoministeriössä ei tarvitse myydä mitään – paitsi Suomea, Heta sanoo. Kuva: Jenni Järventaus

Ei työnteko tietysti pelkkää riemua ole. Edustustojen resurssit ovat tiukalla, ja töitä on paljon. Vaikka ulkoministeriön eri yksiköt suurlähetystöjä tukevat, aikaeron ja etäisyyden vuoksi erilaisia tilanteita joutuu hoitamaan ”yksin”, eli vastuuta on paljon. Toisaalta työ on itsenäistä ja ongelmien ratkominen ja ylipäänsä työssä pärjääminen palkitsee, kouluttaa ja antaa lisää itseluottamusta.

Perhettä ja ystäviä Suomessa on usein ikävä, mutta työn puolesta maailmalla onkin sitten kavereita melkein joka kolkalla.

Miten työsi ulkoministeriössä on sopinut perheellesi?

Asuin Moskovassa pari vuotta yksikseni, kunnes mieheni muutti sinne. Etäsuhteessa oleminen ei ole helppoa, jos ei ole puolisolle omien töiden jättäminenkään. Jonkin aikaa puolisoni teki etänä töitä Suomeen, nyt hän hakee IT-alan töitä täältä. Asennoitumisestahan kaikki riippuu, ja monta vuotta työskenneltyään hänestä on toisaalta ihan kiva välillä hengähtää ja keskittyä harrastuksiin. Tärkeintä on, että voimme olla yhdessä ja nähdä uusia kulmia maailmasta.

Maasta toiseen muuttaessa on alussa paljon paperiasioita hoidettavana, joutuu odottamaan muuttotavaroiden seilaamista valtamerillä ja soittelemaan sähkölaitokselle vieraalla kielellä, mutta se on osa tätä elämää.

Mitä vielä haluaisit sanoa suomalaisille?

Mieleen tulee kaksi asiaa, jotka kirkastuvat ihmisille viimeistään UM:ssä työskennellessä:

- Suomen suurlähetystö Washingtonissa hoitaa Suomen viranomaisille kuuluvia tehtäviä. Green card ja Esta ovat Yhdysvaltain viranomaisten asioita, eli niihin liittyviin kysymyksiin vastaa Yhdysvaltain suurlähetystö Helsingissä.

- Ota aina matkavakuutus matkallesi! Sen ottamatta jättäminen on huonoin mahdollinen tapa säästää parikymppiä matkabudjetista.

Töissä UM:ssä -sarjassa kerrotaan ministeriössä Katajanokalla ja ulkomaanedustustoissa maailmalla työskentelevien ihmisten arjesta.

 


 

Päivitetty 30.9.2011

Takaisin ylös