Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 22.8.2011

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Stubb suurlähettiläspäivillä:
Suomen taloudellisia etuja ajettava uudella otteella

Tiedote 207/2011
22.8.2011

”Suomen, Euroopan ja koko läntisen maailman on sopeuduttava maailmantalouden ja kansainvälisen politiikan nopeaan muutokseen. Suomalaisten etujen edistäminen vaatii nyt entistä enemmän töitä. Nousevilla talouksilla ja niiden yrityksillä on aikaisempaa enemmän itseluottamusta haastaa meitä. Kilpailu vaikutusvallasta ja markkinoista kovenee. Kehittyvät maat saattavat pelata erilaisilla säännöillä kuin mihin olemme tottuneet, ja niiden valtion ja yrityselämän yhteydet ovat usein tiiviit. Suomen taloudellisia etuja onkin ajettava uudella otteella”, arvioi tänään 22. elokuuta Helsingissä suurlähettiläspäivillä puhunut eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb.

Kuva: Eero Kuosmanen

Ministeri Stubbin tavoitteena on tavata jouluun mennessä vähintään 50 suomalaista yritysjohtajaa eri toimialoilta ja eri kokoisista yrityksistä kuullakseen heidän näkemyksiään ja toiveitaan siitä, kuinka valtionhallinto voisi paremmin ajaa suomalaisyritysten taloudellisia intressejä ulkomailla.

Pääministeri  Jyrki Kataisen pyynnöstä ministeri Stubb on käynnistänyt hallitusohjelmassa mainitun taloudellisten ulkosuhteiden ohjelman valmistelun ja kutsunut sen puheenjohtajaksi Koneen toimitusjohtajan Matti Alahuhdan. Ministeri Stubb toivoi myös suurlähettiläiden toimittavan näkemyksiään kentältä ryhmän käyttöön.

Hän korosti sitä, että Suomen nopea vaurastuminen viime vuosikymmeninä on pohjautunut avoimuuteen, kansainväliseen yhteistyöhön ja ongelmien ratkaisuun yhdessä muiden maiden kanssa. Kyseessä on Suomen ulkopolitiikan ja taloussuhteiden pitkä linja, joka ei ole vanhentunut.

Euroopassa pitkittynyt velkakriisi vaikuttaa jo tällä hetkellä EU:n kansainväliseen asemaan ja mielikuvaan unionista. ”Se, miten ja millä aikataululla pystymme vakauttamaan julkiset taloutemme, on unionin kannalta kohtalon kysymys. Euroalueen vakaus on meille ehkä tärkeämpää kuin yhdellekään toiselle EU-maalle. EU:n talouspolitiikassa meille on tärkeää, että tehtävät ratkaisut takaavat euroalueen vakauden, mutta kannustavat ja pakottavatkin hyvään taloudenpitoon kaikissa euroalueen maissa. Velkakriisin kolme k-alkuista megatrendiä ovat kriisi, kuri ja kasvu. Akuutti kriisi on hoidettava, budjettikuria ja talouskasvun edellytyksiä on vahvistettava”, muistutti Stubb.

”Avoimuus ja kyky toimia kansainvälisessä taloudessa ovat se happi, jota Suomi hengittää”, Stubb totesi ja muistutti Helsinkiin kokoontuneille lähettiläille Suomen ja suomalaisten yritysten kaupallisten intressien edistämisen olevan yksi heidän päätehtävistään.

Lisätietoja: viestintäjohtaja Veera Heinonen, puh. 09 1605 5800

Tämä dokumentti

Päivitetty 26.8.2011

Takaisin ylös