Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 18.8.2011 | Ulkoministeriön kehitysviestintä

Yliopistoverkosto kokoaa urbaanin köyhyyden osaamista

Jyväskylässä pohditaan tällä viikolla, miten kaupunkien köyhyyttä voitaisiin käsitellä kokonaisvaltaisesti korkeakouluopetuksessa.

Jyväskylän yliopisto on mukana LIFT-UP -verkostossa, jonka muut kumppanit tulevat Etiopiasta, Keniasta, Malawista ja Malista. Living with Informal Settlements, Tackling Urban Poverty -verkoston tavoitteena on muun muassa rakentaa afrikkalaista ja suomalaista huippuosaamista slummien ja kaupunkien köyhyydestä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Tämä tapahtuu opiskelija- ja opettajavaihdon kautta vuosina 2011–2013.

Narok, Kenia. Kuva: Milma KettunenMuuttoliikkeen myötä köyhyys on kaupungistunut myös Keniassa. Mies työntää jätekärryjä Narokissa. Kuva: Milma Kettunen

Verkostoa johtaa professori Laura Stark Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksesta.

”Tavoitteenamme on kehittää tehokkaita opetussuunnitelmia, jotka lähestyvät urbaania köyhyyttä kokonaisvaltaisesti. Tarkoituksen on kehittää ja opettaa uusia poikkitieteellisiä menetelmiä kehitysmaiden kaupunkiköyhyyden torjuntaan”, hän kertoo.

Yhteistyökumppaneiden asiantuntemusta hyödynnetään hänen mukaansa kaupunkisuunnittelun, arkkitehtuurin, sosiologian, etnologian, antropologian, ympäristötutkimuksen ja maantieteen aloilla.

Verkosto saa tukea ulkoministeriön rahoittamasta ja Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskuksen CIMO:n koordinoimasta korkeakouluverkostojen North-South-South -ohjelmasta, jonka tavoitteena on vahvistaa kehitysmaiden korkeakoulujen välistä yhteistyötä ja yhteyksiä Suomen korkeakouluihin. North-South-South -ohjelman rahoitukseen käytetään 4 miljoonaa euroa kehitysyhteistyömäärärahoja vuosina 2010–2012.

LIFT_UP-verkosto JyväskylässäKuvassa vasemmalta Laura Stark, Minna Mäkinen, Sidylamine Bagayoko (Mali), Sam Owuor (Kenia), Elias Yitbarek Alemayehu (Etiopia), Tiina Savela, Pierson Ntata (Malawi). Kuva: Jyväskylän yliopisto

Lue lisää ohjelmasta CIMOn sivuilta: http://www.cimo.fi/ohjelmat/north-south-south

Päivitetty 19.8.2011

Takaisin ylös