Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 16.8.2011

Ulkoministeri Erkki Tuomioja tapasi Brasilian ja Karibian kunniakonsulit Suomessa

Tiedote 194/2011
16.8.2011

Suomen Brasilian ja Karibian valtioiden kunniakonsuleiden yhteiskokous järjestetään ensimmäistä kertaa 15.-17. elokuuta Helsingissä ja Turussa.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja kokosi kunniakonsulivieraansa Merikasarmin pihalle yhteiskuvaan. Kuva: Ingmar StrömUlkoministeri Erkki Tuomioja kokosi kunniakonsulivieraansa Merikasarmin pihalle yhteiskuvaan. Kuva: Ingmar Ström

Kunniakonsuleiden yhtenä keskeisenä tehtävänä on pyrkiä edistämään hyödyllisten suhteiden solmimista Suomen ja oman maansa erilaisten intressipiirien välillä. Kunniakonsulien asiantuntemusta ja tukea pyritään hyödyntämään muun muassa kartoitettaessa suomalaisyritysten kontaktimahdollisuuksia konsulien kotimaassa tai haettaessa sopivia paikallisia yhteistyökumppaneita. Kunniakonsulit tuntevat yleensä hyvin maansa paikallista liike-elämää. Suomalaisyritysten verkottumisen edistäminen onkin oleellinen osa nykypäivän kunniakonsulien tehtäväkenttää.

Kunniakonsuleita osallistuu kokoukseen Karibian valtioista yhdeksän ja Brasilian eri kaupungeista samoin yhdeksän.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja avasi kunniakonsulikokouksen maanantaiaamupäivänä 15. elokuuta toteamalla Suomen suhteiden Brasiliaan tiivistyneen viime vuosina ja näin voidaan arvioida jatkuvan nyt, kun molemmissa maissa on uusi hallitus. Brasilia on selvästi Suomen suurin kauppakumppani Latinalaisessa Amerikassa. Suomen hallitus myös tukee Brasilian pyrkimyksiä tulla YK:n turvaneuvoston pysyväksi jäseneksi.

Suomi on viime vuosina onnistunut solmimaan diplomaattisuhteet kaikkien Karibian valtioiden kanssa ja saamaan maihin Suomelle kunniakonsulit. Kaikki Suomen kunniakonsulit Karibialla ovat olleet hyvin aktiivisia viime aikoina tukemalla Suomen toimintaa monilla aloilla, kuten yhteistyötä ilmatieteenlaitoksen kanssa, opetusalalla, kestävässä kehityksessä ja ympäristöpolitiikassa. Karibia on ollut Suomelle innoituksen lähde Helsingin olympialaisista saakka, kun saimme ihailla suurenmoisia jamaikalaisia suorituksia, Tuomioja sanoi.

Maanantaiaamupäivä jatkui ulkoministeriön sisäisessä seminaarissa, jossa kartoitettiin kunniakonsulikunnan sekä ministeriön ja alueella toimivien Suomen suurlähetystöjen yhteistyötä, sen painotuksia ja erilaisia mahdollisuuksia.

Helsingin pormestari Jussi Pajunen esitteli kunniakonsuleille juhlavieraslounaalla pääkaupungin hallintoa ja kuntien toimintakenttää Suomessa. Helsinki Design -pääkaupungin 2012 näkymiä kuvaili kulttuurijohtaja Pekka Timonen.

Ensimmäinen vierailupäivä päättyi valtioneuvoston juhlahuoneistossa valtiosihteeri Pertti Torstilan isännöimään vastaanottoon, johon kunniakonsulikunnan lisäksi osallistui myös joukko suomalaisia yritysjohtajia ja kulttuurivaikuttajia alueen suurlähettiläiden ja ministeriön virkamiesten lisäksi.

Kunniakonsulit vierailevat myös Ilmatieteen laitoksella, Pöyry-ryhmässä ja Finprossa.

Kunniakonsulit puolisoineen ovat Turun kaupungin ja Turun merikeskuksen vieraina tiistaina ja keskiviikkona 16.-17. elokuuta. Heille esitellään kaupungin nähtävyyksiä ”Euroopan kulttuuripääkaupunki” -teemaan liittyen. Heille esitellään myös Turun talousalueen yritystoimintaa erityisesti sellaisten yritysten osalta, jotka ovat kiinnostuneita kaupallis-taloudellisista mahdollisuuksista Brasiliassa ja Karibialla. Turun vierailu huipentuu juhlaillallisiin Turun linnassa.

Kunniakonsuleiden puolisot tutustuvat erillisen ohjelman puitteissa Helsingin nähtävyyksiin ja suomalaiseen muotoiluun. Koko ryhmän matka päättyy tutustumiskäyntiin Hvitträskiin.

Suomen kunniakonsulit Surinamesta (vas.), Jamaikalta, St. Lucialta, Dominicasta, Grenadasta, Kuubasta, Guyanasta ja St. Kittsiltä suomalaismaisemassa Hvitträskin pihassa. Kuva: Ingmar StrömSuomen kunniakonsulit Surinamesta (vas.), Jamaikalta, St. Lucialta, Dominicasta, Grenadasta, Kuubasta, Guyanasta ja St. Kittsiltä suomalaismaisemassa Hvitträskin pihassa. Kuva: Ingmar Ström

Lisätietoja: suurlähettiläs Mikko Pyhälä, puh.040 352 0339, ja ulkoasiainneuvos Hannele Tikanvaara, puh. 040 721 2937
 

Tämä dokumentti

Päivitetty 18.8.2011

Takaisin ylös