Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Tallenteet, Uutiset, 15.8.2011 | Ulkoministeriön kehitysviestintä

Digitarina: Määrätietoisuudella maisteriksi Tansaniassa

”Afrikassa pitää olla suunnitelmia, muuten elämä epäonnistuu”, sanoo määrätietoinen tansanialainen nuori nainen, Diana Msofu.

Vuosituhattavoite 3: Dianan tarina, Tansania

Koulutusta pidetään yleisesti avainasiana tasa-arvon edistämisessä ja naisten aseman parantamisessa. Käytännössä koulutus – etenkin korkeakoulutus – on kuitenkin monen kehitysmaissa asuvan naisen ulottumattomissa.

Tansaniassa, kuten monissa muissa Afrikan maissa, suurin esten naisten kouluttautumiselle on köyhyys. Myös kulttuuriset asenteet ovat vielä paikoin naisten koulutuksen tiellä: tyttöjen kouluttamista ei pidetä yhtä tärkeänä kuin poikien koulutusta.

Vanhemmat saatava vakuuttuneiksi

Tansanialainen Diana Msofu on työskennellyt määrätietoisesti saadakseen itselleen korkeakoulutuksen. Hän hakeutui toisen asteen jälkeen opiskelemaan journalismia Tumaini-yliopistoon Iringaan, vaikka nelilapsisen perheen vanhemmat olisivatkin toivoneet tyttärensä mieluummin opiskelevan lakia. Kandidaatiksi valmistuttuaan Diana vakuutti vanhempansa maisterintutkinnon tärkeydestä ja jatkoi Dodoman yliopistossa kansainvälisten suhteiden opiskelua.

Ilman vanhempien myötämielistä asennetta ja taloudellista tukea kouluttautuminen maisteriksi nuorella iällä, ilman työelämässä hankittuja säästöjä, olisi ollut mahdotonta. Korkeakoulutus lukukausimaksuineen on kallista, yleistä opintotukijärjestelmää ei ole, eikä yksityisen sponsorin löytäminen opinnoille ole helppoa.

Pätkätöiden ja hanttihommien kautta media-alalle

Korkeakoulututkintokaan ei ole Tansaniassa automaattisesti avain hyvään työpaikkaan. Reilu vuosi valmistumisensa jälkeen Diana on ehtinyt saada vasta kolmen kuukauden sijaisuuden Tansanian koulutusvirastossa.

Hän on hankkinut tuloja myymällä kosmetiikkaa ja viljelemällä auringonkukkia yhdessä siskonsa kanssa, jonka kanssa Diana jakaa myös Dar es Salaamin lähiössä sijaitsevan yhden huoneen asunnon.

Työnsaannin vaikeuksista huolimatta Diana ei ole katunut alavalintaansa ja toivoo yhä työskentelevänsä tulevaisuudessa media-alalla.

Teksti: Pirita Juppi

Videon toteutus: Osuuskunta Glokaali

Vuosituhattavoite 3: Tasa-arvon edistäminen ja naisten aseman parantaminen

YK:n jäsenvaltiot ovat vuosituhattavoitteissa sitoutuneet edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa ja parantamaan naisten yhteiskunnallista asemaa. Tavoitteena on poistaa sukupuolten välinen eriarvoisuus kaikilla koulutusasteilla vuoteen 2015 mennessä, sekä parantaa naisten asemaa työmarkkinoilla. Tällä hetkellä kehitysmaiden naiset ovat työmarkkinoilla haavoittuvassa asemassa. Naisten työ on usein virallisen talouden ulkopuolellella olevaa ”epävirallista” ja ”näkymätöntä”  työtä, johon ei kuulu minkäänlaista turvaa ja sosiaalietuuksia.

Päivitetty 30.9.2011

Takaisin ylös