Sjöekipaget, PB 176, 00023 Statsrådet, Finland
tel: +358 295 350 000
Alla kontaktuppgifter | Så hittar du till ministeriet
Resemeddelanden, 18.12.2015

Sydsudan: resemeddelande

Sydsudan: vi avråder från alla resor till landet. Finländare som befinner sig i Sydsudan uppmanas att lämna landet.

Finlands ambassad
Addis Abeba

(gäller tills annat meddelas)

På grund av det dåliga säkerhetsläget i Sydsudan avråder vi tillsvidare från alla resor till landet.

Säkerhetsläget kan snabbt försämras. Följ med myndigheternas anvisningar, andra länders reserekommendationer och media. Säkerhetsläget är oförutsägbart och det förekommer regelbundet våldsamheter och olagligheter.

Utrikesministeriet rekommenderar att alla som vistas i Sydsudan gör reseanmälan på adressen: reseanmalan.fi.

Det finns många politiska spänningar och stora olösta frågor i landet och regionen. Konflikter mellan stammar är vanligt förekommande. Sedan december 2013 har det pågått strider på flera ställen runt om i Sydsudan. Fredsavtalet som parterna i inbördeskriget undertecknade 2015 har inte stabiliserat läget och vapenstilleståndet fungerar inte helt. Även sammandrabbningar mellan Sydsudan och Sudan försvagar säkerhetsläget. Vålds- och egendomsbrotten mot utlänningar har ökat.

Resor till Sydsudans norra gräns ska absolut undvikas. Gränsen har inte märkts ut i terrängen och enighet om var den ska gå har inte till alla delar nåtts. Läget är instabilt inom oljestaden Abyeis område i gränstrakten mellan Sudan och Sydsudan.

Den nya statens infrastruktur är obefintlig och det finns begränsat med tjänster, såsom hotell och transport.

Den som reser till Sydsudan, trots avrådan i resemeddelandet, kan åtminstone ansöka om visum vid Sydsudans ambassader i Addis Abeba, Nairobi, Oslo och London. 

Landsvägarna saknar beläggning och under regnperioden är vägarna ofta oframkomliga från juli till oktober-november. Vi rekommenderar att den som rör sig utanför tätorterna anlitar en guide som känner till området.

I Sydsudans huvudstad Juba har bl.a. följande EU-länder represetation: Tyskland, Frankrike, Holland, Storbritannien och Italien. Också Norge och Sverige har ambassader i Juba. Finlands ambassad i Addis Abeba följer med säkerhetsläget i Sydsudan, skriver resemeddelanden och svarar på förfrågningar efter förmåga.

Brottsligheten

Stölder och rån mot turister kan förekomma. Undvik att röra dig nattetid i synnerhet utanför städerna. Det råder ofta utegångsförbud på kvällarna. Hotet om slumpmässiga terrordåd finns och de kan drabba turistmål. Rövare, olika former av brottslighet och sammandrabbningar mellan stammar är vanligt förekommande. Det finns mycket handeldvapen och olika beväpnade grupper drar omkring i regionen.

Hälsovården

Sydsudan är ett stort och avlägset land och nivån och tillgången på hälsovård är mycket dålig. En heltäckande reseförsäkring är nödvändig också med tanke på sjukdomar och olycksfall.

Institutet för hälsa och välfärd ger mer information om vaccinationer och andra hälsovårdsfrågor på sin webbplats: www.thl.fi

Resenärer ska ha med sig ett intyg över vaccinering mot gula febern.

Bra att veta

Var försiktig när du fotograferar för att undvika svårigheter. För fotografering krävs tillstånd av landets informationsministerium. Vi rekommenderar att man inte fotograferar infrastrukturobjekt. Det är förbjudet att fotografera militära mål och offentliga byggnader. Be om lov innan du fotograferar personer. Passet ska vara giltigt minst sex månader från inresedatum.

Utländsk valuta kan växlas i banker och hotell. Det går inte att använda kreditkort och resechecker. Resenärer till landet ska gärna skaffa USA-dollar som är tryckta år 2006 eller senare. Äldre sedlar växlas inte in. Hotell- och andra avgifter ska betalas kontant.

Homosexualitet och utomäktenskapliga förbindelser anses som brott. Det sydsudanesiska samhället har inte en positiv inställning till samkönade par.

Skaffa visum före resan. Sydsudan har ingen diplomatisk beskickning i Finland, men resebyråerna hjälper vid behov till med att skaffa visum. Mobiltelefoner fungerar i de viktigaste städerna.

Jour: När ambassaden har stängt kan du i nödfall kontakta utrikesministeriets konsulära jour: tfn +358 9 1605 5555, fax +358 9 629 840, e-post paivystys.um@formin.fi.

Kontaktuppgifter

Relationerna mellan Finland och Sydsudan sköts från Etiopiens huvudstad Addis Abeba, där Finland har en ambassad:

Postadress:
Embassy of Finland
P.O.Box 1017
Addis Abeba
Ethiopia

Besöksadress:
Flawrarf Damtew Street
Sub-City Kirkos, Kebele 10, House No.436
Addis Abeba

Tfn: +251 (0) 114 704390
E-post: sanomat.add@formin.fi
Webbplats: www.finland.org.et  

Facebook: www.facebook.com/FinEmbAddis

Kundservice:
mån-tor 10.00-12.00
pe 9.00 - 11.00 päätökset/ perheenyhdistämishaastatteluvaraukset
Telefonservice: mån-tor 9.00-10.00

Tidsskillnad: sommartid +/- 0h, vintertid + 1h

Uppdaterat 18.12.2015

Takaisin ylös