Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 29.10.2015

Etelä-Sudan: matkustustiedote

Etelä-Sudan: Suosittelemme välttämään kaikkea matkustamista maahan. Etelä-Sudanissa edelleen olevia suomalaisia kehotetaan poistumaan maasta.

Suomen suurlähetystö
Addis Abeba

(voimassa kunnes toisin ilmoitetaan) 

Etelä-Sudanin heikon turvallisuustilanteen vuoksi kaikkea matkustamista maahan kehotetaan toistaiseksi välttämään.

Turvallisuustilanne voi muuttua nopeasti yhä huonommaksi. On syytä seurata viranomaisten ohjeita, kansainvälisiä matkustustiedotteita ja tiedotusvälineitä. Turvallisuustilanne on arvaamaton ja väkivaltaisuuksia ja laittomuutta esiintyy säännöllisesti.

Ulkoministeriö suosittelee Etelä-Sudanissa olevia tekemään matkustusilmoituksen:matkustusilmoitus.fi.

Maassa ja alueella on poliittisia jännitteitä ja isoja ratkaisemattomia poliittisia kysymyksiä. Heimojen väliset ristiriitaisuudet ovat yleisiä. Joulukuusta 2013 alkaen useilla puolilla Etelä-Sudania on käyty taisteluita. Sisällissodan osapuolten syksyllä 2015 allekirjoittama rauhansopimus ei ole vakauttanut turvallisuustilannetta ja tulitauko ei ole kaikin osin voimassa. Myös Etelä-Sudanin ja Sudanin väliset yhteenotot huonontavat turvallisuustilannetta. Ulkomaalaisiin kohdistuneet väkivalta- ja omaisuusrikokset ovat lisääntyneet.

Matkustamista lähelle Etelä-Sudanin pohjoisrajaa tulee ehdottomasti välttää. Rajaa ei ole merkitty maastoon ja sen sijainnista ei ole kaikilta osin päästy sopuun. Tilanne on epävakaa öljykaupunki Abyein alueella Sudanin ja Etelä-Sudanin välisellä rajaseudulla.

Uuden valtion infrastruktuuri on olematonta ja palveluita kuten hotelli- ja kuljetuspalveluita on rajoitetusti.

Etelä-Sudaniin, vastoin matkustustiedotteen suositusta, matkustavat voivat hakea viisumeita ainakin Etelä-Sudanin suurlähetystöistä Addis Abebassa, Nairobissa, Oslossa ja Lontoossa.

Maantiet eivät ole päällystettyjä ja sadekaudella tiestö muuttuu usein ajokelvottomaksi heinäkuusta loka-marraskuulle. Asutuskeskusten ulkopuolella liikuttaessa on suositeltavaa liikkua alueen tuntevan oppaan kanssa.

Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa on edustustot muun muassa seuraavilla EU:n jäsenvaltioilla: Saksalla, Ranskalla, Hollannilla, Iso-Britannialla ja Italialla. Myös Norjalla ja Ruotsilla (konsulipalvelut) on suurlähetystö Jubassa. Suomen suurlähetystö Addis Abebassa seuraa Etelä-Sudanin turvallisuustilanteen kehitystä ja tiedottaa siitä matkustustiedotteessa sekä vastaa mahdollisuuksien mukaan tiedusteluihin.

Rikollisuus

Matkailijoihin kohdistuvat varkaudet ja ryöstöt ovat mahdollisia. Kulkemista yöaikaan varsinkin kaupunkien ulkopuolella on vältettävä. Iltaisin on usein voimassa ulkonaliikkumiskielto. Terrori-iskujen uhka on olemassa ja kohteet voivat olla sattumanvaraisia ja saattavat kohdistua ulkomaalaisten suosimiin kohteisiin. Rosvoilu ja rikollisuus sekä heimojen väliset yhteenotot ovat yleisiä. Pienaseita on paljon ja alueella liikkuu aseistettuja ryhmiä. 

Terveyspalvelut

Etelä-Sudan on iso ja syrjäinen maa, jossa terveydenhuollon taso ja saatavuus on hyvin heikko. Myös sairauksien ja tapaturmien varalta on tarpeen tarkistaa vakuutusturva ennen matkaa.

Lisätietoja rokotuksista ja muista terveydenhoitoon liittyvistä asioista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta: www.thl.fi

Maahan matkustavalla on oltava todistus keltakuumerokotteesta.

Hyvä tietää

Valokuvien ottamiseen on syytä suhtautua varoen vaikeuksien välttämiseksi. Valokuvaamiseen vaaditaan maan informaatioministeriön lupa. Infrastruktuurikohteiden kuvaaminen ei ole suositeltavaa. Sotilaskohteita ja julkisia rakennuksia ei saa kuvata. Henkilöiden kuvaamiseen kannattaa pyytää kuvattavilta lupa. Passin on syytä olla voimassa vähintään kuusi kuukautta maahantulopäivästä.

Ulkomaan valuuttaa voi vaihtaa pankeissa ja hotelleissa. Luottokortteja ja matkashekkejä ei voi käyttää. Maahan matkustavan on suositeltavaa varata mieluusti USA:n dollareita jotka on painettu vuonna 2006 tai myöhemmin. Vanhempia seteleitä ei vaihdeta. Hotelli- ja muut maksut on hoidettava käteisellä.

Homoseksuaalisuus ja avioliiton ulkopuoliset suhteen on kriminalisoitu. Eteläsudanilainen yhteiskunta ei suhtaudu myönteisesti samaa sukupuolta oleviin pareihin.

Viisumi tulee hankkia ennen matkaa. Suomessa ei ole Etelä-Sudanin diplomaattista edustustoa, mutta tarvittaessa matkatoimistot auttavat viisumin hankinnassa. Matkapuhelimet toimivat tärkeimmissä kaupungeissa.

Päivystys: Voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Yhteystiedot

Suomen ja Etelä-Sudanin suhteita hoidetaan Etiopian pääkaupungista Addis Abebasta käsin, jossa Suomella on suurlähetystö:

Postiosoite:
Embassy of Finland
P.O.Box 1017
Addis Abeba
Ethiopia

Käyntiosoite:
Flawrarf Damtew Street
Sub-City Kirkos, Kebele 10, House No.436
Addis Abeba

Puh: +251 (0) 114 704390
Sähköposti: sanomat.add@formin.fi
Verkkosivut: www.finland.org.et

Facebook: www.facebook.com/FinEmbAddis

Asiakaspalvelu:
ma- to 10.00-12.00
pe 9.00 - 11.00 päätökset/ perheenyhdistämishaastatteluvaraukset
Puhelinajat: ma-to 9.00-10.00 

Aikaero: kesäisin +/- 0h, talvisin + 1h

Tämä dokumentti

Päivitetty 29.10.2015

Takaisin ylös