Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 15.8.2011

Töissä UM:ssä: Samuel, autonkuljettaja Oslosta

Filippiiniläissyntyinen Samuel Loo Tee on työskennellyt Oslon suurlähetystön paikalta palkattuna autonkuljettajana ja vahtimestarina vuodesta 1986. Neljännesvuosisadan ura tekee hänestä suurlähetystössä pisimpään työskennelleen henkilön.

Kuka olet ja mitä teet työksesi?

Olen Samuel Loo Tee, Oslon suurlähetystön autonkuljettaja ja vahtimestari.

Mitä se käytännössä tarkoittaa?

Työnkuvaan kuuluu ajojen lisäksi kaikenlaisia pienempiä ja suurempia huoltotöitä, puutarhan hoitoa, pakettien ja viisumihakemusten viemistä ja noutamista ja muita erikseen määrättyjä tehtäviä. Kaikki työt ovat olennaisia suurlähetystön päivittäisen toiminnan ja asiakaspalvelun kannalta.

Samuel_Loo_Tee_5Samuel Loo Tee on oppinut työssään autonkuljettajana löytämään autolla paikan aina lähimpänä ulko-ovea.

Autonkuljettajana toimiessani odotteluajan käytän useimmiten lehtien lukuun autossa ja pysyn näin hyvin ajan tasalla maailman tapahtumista. Eri lähetystöjen kuljettajien kesken myös jutellaan, vaihdetaan kuulumisia ja vähän juoruillaankin. Odottelu on osa työtäni ja odotusaika autossa menee rutiinilla.

Olen myös mestari asettautumaan parhaalle paikalle ja lähimmäksi ulko-ovea – riippumatta siitä, mihin aikaan tilaisuuteen saavutaan. Liekö kuljettajien välinen hierarkia tässä taustalla vai yksinkertaisesti huippuunsa viritetty ammattitaito?

Kuinka työskentely ministeriössä on urasi aikana muuttunut?

Työurani aikana on muu henkilökunta ja suurlähettiläskin ehtinyt vaihtua useampaan otteeseen. Nykyinen suurlähettiläs Maimo Henriksson on seitsemäs minun aikanani. Ensimmäinen suurlähettiläs oli Jorma Inki, ja tuohon aikaan suurlähetystö sijaitsi vielä vanhoissa tiloissa Drammensveienillä, josta nykyiseen lähetystörakennukseen muutettiin 1993. Muuton jälkeen saatiin kaikki toiminnot saman katon alle ja lisää tilaa, mutta sittemmin henkilökunnan määrä on tasaiseen tahtiin vähentynyt.

Työnkuva on myös laajentunut, kun lähetystön erillisen vahtimestarin toimenkuva lopetettiin ja yhdistettiin autonkuljettajan tehtävän kanssa.

Myös presidentit ovat ehtineet vaihtua urani aikana. Olenkin päässyt tapaamaan kaikki tasavallan presidentit Mauno Koivistosta lähtien. Erityisen hyvin mieleen on jäänyt Tarja Halosen ensimmäinen virallinen vierailu presidenttinä: vierailu kuninkaan linnassa ilmeisesti venähti ja lojaalina kuskina odotin suurlähettilästä kylmässä talvisäässä lähemmäs viisi tuntia linnan ulkopuolella.

Miksi teet tätä työtä?

Samuel_Loo_Tee_3Autonkuljettaja Samuel Loo Teen autossa on matkustanut muun muassa Nobel-voittaja Martti Ahtisaari.

Kuulun suurlähettilään lisäksi henkilöihin, jotka ovat eniten päässeet tapamaan Norjassa vierailevia suomalaispoliitikoita. Kaikkien aikataulut kun eivät aina anna periksi erillistä vierailua lähetystöllä.

Mielenkiintoisimpana työssäni pidänkin juuri Oslossa vierailevien delegaatioiden ajamista paikasta toiseen. 2008 pääsin kuljettamaan myös Nobel-voittaja Martti Ahtisaarta.

Suomea en ole pahemmin ehtinyt oppia, mutta numerot tunnistan. Niiden lisäksi tuttuja ovat myös sanat kahvi ja kakku, mikä ei hämmästytä, sillä kakkua suurlähetystöllä on tarjolla harva se viikko esimerkiksi harjoittelijan läksiäisten merkeissä. Tai ihan muuten vaan.

Töissä UM:ssä -sarjassa kerrotaan ministeriössä Katajanokalla ja ulkomaanedustustoissa maailmalla työskentelevien ihmisten arjesta.

Päivitetty 15.8.2011

Takaisin ylös