Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 5.8.2011

Töissä UM:ssä: Harri, varakonsuli Pietarista

Harri Heikkinen on yksi niistä tekijöistä, joiden aherruksen ansiosta Suomessa käy niin paljon venäläisiä matkailijoita ja joiden ansiosta Suomea tunnetaan varsin hyvin Pietarissa. Harri kantaa osaltaan vastuuta siitä, että Pietarin pääkonsulaatin ydinosaamiseen kuuluva viisumitoiminta pyörii tehokkaasti. Harri on itse asiassa maailmanluokan viisumimaestro.

Mitä teet työksesi?

Olen Harri Heikkinen, varakonsuli Pietarin pääkonsulaatin viisumiyksiköstä. Toimin viisumiyksikön päällikön sijaisena. Suomen pääkonsulaatti on maailmanlaajuisestikin suuri maahantulolupa-asioiden käsittelypaikka. Viime vuonna se myönsi ennätysmäiset 740 000 Schengen-viisumia, ja tänä vuonna tahti on kiihtynyt entisestään.

Mitä työsi käytännössä on?

Toteutamme Pietarissa sitä viisumipolitiikkaa, jonka puitteet tulevat EU:sta ja oman maamme ulkomaalaislaista. EU:n ja Venäjän välinen viisumihelpotussopimus on työssämme tärkeä.

Pyrimme mahdollisimman joustavaan linjaan - tietysti toimintaamme ohjaavien sääntöjen puitteissa. Bona fide -matkustajien liikkumista pyritään helpottamaan, mutta silti kontrolli pitää. Yhteistyömme Suomen rajavartiolaitoksen, tullin sekä poliisiviranomaisten kanssa on erittäin tiivistä

Heikkinen:isoHarri Heikkinen on viisumeiden erikoismies. Tässä kuvassa tavallistakin rennomman asun selittää juuri alkava kesäloma. Kuva: Niko Nurminen.Harri Heikkinen on viisumeiden erikoismies. Tässä kuvassa tavallistakin rennomman asun selittää juuri alkava kesäloma. Kuva: Niko Nurminen.

Olen myös tiiviisti tekemisissä Pietarissa edustettuina olevien Schengen-maiden kollegoiden kanssa, samoin paikallisten viranomaisten ja useiden eri maista tulevien yritysten kanssa.

Pääkonsulaatti on harvinaisen suuri työyhteisö. Meillä on noin 120 suomalaista viisumivirkailijaa. Venäläisiä työntekijöitä täällä on toistakymmentä, he toimivat erityisesti asiakaspalvelutehtävissä. Oma työni on esimiestyötä, työn organisoinnin kehittämistä ja viisumivirkailijoiden opastusta.

Viisumiasiat kiinnostavat pietarilaisia ja paikallisia tiedotusvälineitäkin erityisen paljon eli työmme tuloksia seurataan tarkasti julkisuudessa. Aina palaute ei tietysti ole kiittävää, mutta toisaalta paikalliset ihmiset suhtautuvat meihin varsin suopeasti. He ymmärtävät suuren työpaineemme ja sen, että pyrimme aina tekemään parhaamme.

Miten työsi vaikuttaa suomalaisten elämään?

Sujuvalla viisuminmyönnöllä on ihan suora vaikutus rajanylitysten määrään ja sitä kautta esimerkiksi hotelli-, mökki- ja muiden majoitusten määrään tai vaikkapa tax free -kaupan kasvuun.

Mikä on juuri nyt ajankohtaista työssäsi?

Viime aikojen suurin haaste on ollut viisumitoimintojen osittainen ulkoistaminen Pietarissa. Vastasimme kasvaneeseen kysyntään avaamalla helmikuussa yhteistyöpartnerimme VFS:n pyörittämän viisumikeskuksen Pietarin keskustaan. Kolmen ensimmäisen kuukauden kokemukset ovat olleet rohkaisevia. Vaikka viisumihakemusten määrä on jatkanut kasvuaan, asiakaspalvelu sujuu nykyisin ilman pitkää jonotusta.

Viisumikeskuksen avaaminen ei tietysti tarkoita sitä, että toimintojen kehittäminen olisi ohi, sillä kasvavat hakijamäärät ovat ulkoistamisesta huolimatta suuri haaste. Ja kaikki viisumipäätöksethän tehdään edelleenkin vain ja ainoastaan suomalaisviranomaisten toimesta edustustossa. Tulevaisuudessa esimerkiksi sähköisen asioinnin kehittäminen on yksi todennäköinen kehityssuunta.

Miksi teet tätä työtä?

Ulkoministeriöön ajauduin lähes sattumalta. Eräs opettajani sattui tietämään, että osaan viroa ja venäjää ja ohjasi minut kesäksi harjoitteluun Viroon - tuolloiseen Leningradin pääkonsulinviraston Tallinnan-toimipisteeseen. Oli vuosi 1990, ja sille tielle jäin. Se ei ollut tietoinen valinta, mutta en ole katunutkaan vaikka myönnettävä on, että välillä työtä on pitänyt tehdä hammasta purren.

UM:ssä työskentelyn hyvä puoli on kuitenkin se, että on osa isoa organisaatiota ja työtehtäviä ja asemapaikkoja voi vaihtaa. Hyvistä kollegoista on raskasta luopua, mutta hienoa on sitten taas tutustua aina uusiin ja uusiin kollegoihin. Vaikka sattuisikin niin, että itse tulisin työskentelemään saman ministeriön palveluksessa koko työelämäni - varmasti erittäin harvinaista nykyään - eri työtehtävät ministeriössä sekä edustustoissa eri maissa tuovat vaihtelua.

Edustan ehkä vanhanaikaista ajattelua, mutta minusta on palkitsevaa ja hienoa edustaa omalta osaltani maatamme ja työni kautta luoda mahdollisimman hyvää Suomi-kuvaa

Pyrimme myös levittämään omia hyväksi kokemiamme käytäntöjä Schengen-partnereillemme ja näyttämään esimerkkiä muillekin. Useat EU-kumppanimme ovat olleet kiinnostuneita ulkoistamiskokemuksistamme.

Miten työsi ulkoministeriössä on sopinut perheellesi?

Olisikohan niin, että perhettä ei ole UM:n takia? Työtehtävien vaihtuminen ja ulkomailla työskentely ovat haasteellisia, ja into lähteä mielenkiintoisten työtehtävien perään on suoraan sanottuna haitannut ja viivyttänyt esimerkiksi opiskelujani. Tämä on toisaalta harmillista, mutta toisaalta en oikeasti vaihtaisi päivääkään pois - tai no ehkä pari.

Kuinka työskentely ministeriössä on urasi aikana muuttunut?

Säästötavoitteet ja tehostaminen ovat päivän sanoja. Niin kielteinen vivahde kuin niillä monelle onkin, on niissä paljon hyvääkin. Työtehtävät ovat esimerkiksi muuttuneet monipuolisemmiksi.

Mitä vielä haluaisit sanoa?

Jos Venäjä kiinnostaa, on Pietarin pääkonsulaatti mahtava paikka syventää maatuntemusta. Meillä on täällä suuri suomalainen työyhteisö ja meillä on oikeastaan koko ajan rekrytointi käynnissä. Venäjästä ja venäläisyydestä, niin kielestä kuin kulttuuristakin, oppii kokemukseni mukaan paljon, jos meille hakeutuu töihin.

 Töissä UM:ssä -sarjassa kerrotaan ministeriössä Katajanokalla ja ulkomaanedustustoissa maailmalla työskentelevien ihmisten arjesta.

Päivitetty 5.8.2011

Takaisin ylös