Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 29.7.2011

Töissä UM:ssä: Pentti, palveluesimies

Pentti Suominen on työssään virastopalveluyksikössä vastuussa monien pienten asioiden sujumisesta ulkoministeriön työntekijöiden arjessa. Tällä hetkellä häntä työllistää erityisesti virastopalvelujen ulkoistaminen. Palvelujen siirtäminen ulkoisten yritysten hodettavaksi on osa valtion tuottavuusohjelmaa.

Kuka olet ja mitä teet työksesi?

Olen Pentti Suominen ja työskentelen palveluesimiehenä. Johdan ulkoministeriön virasto- ja tukipalveluita.

Pentti Suominen tuli ulkoministeriöön töihin nuorena miehenä ja on jäänyt sille tielleen. Kuva:Eero KuosmanenPentti Suominen tuli ulkoministeriöön töihin nuorena miehenä ja on jäänyt sille tielleen. Kuva:Eero Kuosmanen

Mitä se käytännössä tarkoittaa?

Virasto- ja tukipalveluiden työhön kuuluu monenlaisia tehtäviä postin jaosta sisäisen logistiikan asioihin, kuten materiaalikuljetuksiin, ja toimistotarvikevarastojen ylläpitoon. Neuvotteluhuonejärjestelyt ja av-laitteiden käyttöopastus ministeriön henkilökunnalle kuuluvat myös meidän vastuullemme sekä jätepaperien ja pahvien hoitaminen. Neuvotteluhuoneiden tekniikan osalta myös ministeriön henkilökunnalle järjestettävä käyttöopastus kuuluu meidän vastuullemme. Työhön kuuluu kaiken kaikkiaan monenlaisten pienten asioiden hoitamista.

Varsinaisen paikan päällä tapahtuvan työnjohdon sijasta työni on enemmänkin suunnittelua. Viime päivinä yhtenä asiana, joka on tuottanut työtä, on ollut sisäisen logistiikan kuljetuksien hankkiminen ulkopuoliselta palveluntuottajalta. Tällaista palvelunhankintaa ja –valvontaa kuuluu työhön paljon.

Mikä on juuri nyt ajankohtaista työssäsi?

Yksikkömme organisaatiouudistus on päässyt lähtemään juuri käyntiin. Ennen meidän vastuullemme kuuluvat suorittavat työt hoidettiin talon sisällä virkamiesvoimin. Nyt virkamiehet huolehtivat vain johtamis-, vastuu- ja asiantuntijatehtävistä ja muut työt teetetään ulkopuolisilla yrityksillä. Virastopalveluiden suorittavat tehtävät ollaan nyt jo suureksi osaksi hankittu ostopalveluilla ja tavoitteena on saada asiat toimimaan uudessa systeemissä sujuvasti.

Palvelujen ulkoistamisen myötä yksikön virkamiesten määrä on meillä vähentynyt melkein sadasta vähän yli kahteenkymmeneen. Entisten virastomestarien töitä hoitavat pääasiassa palveluntuottajan työntekijät ja virastomestarit ovat suurimmaksi osaksi siirtyneet uusiin tehtäviin. Itsekin siirryin tähän tehtävään helmikuun alussa.

Toiminnan uudistamisessa on pyritty siihen, että palveluntarjoajankin työntekijöitä kohdellaan kuten omaa henkilökuntaa eikä ulkopuolisina. Heidät perehdytetään tuntemaan sekä tehtävänsä että talon tavat ja ihmiset. Ministeriöstä on myös nimetty vastuuhenkilöt, joiden puoleen palveluntuottajan tyontekijät voivat kääntyä, jos eteen tulee ongelmia.

Ulkoistamisesta on saatu hyviä kokemuksia ja toiminta on lähtenyt palveluntarjoajien kanssa hyvin käyntiin. Uudistuksen hyviä puolia on ollut, että henkilökuntaa on käytössä nyt tarkoituksenmukainen määrä eivätkä yllättävät sairastumiset ja lomakaudet aiheuta ongelmia niin kuin aikaisemmin kun tuuraajan piti löytyä talon sisältä.

Periaatteessa uudistuksen jälkeen kaikki asiat tullaan hoitamaan niin kuin aiemminkin on hoidettu. Vaikka työn suorittavat eri ihmiset, vastuu säilyy edelleen virkamiehillä.

Virasto- ja tukipalveluja ulkoistetaan, mutta tavoitteena on kuitenkin, että työntekijät voisivat toimia yhtenä tiiminä ulkoministeriön tehtävissä. Kuva: Eero KuosmanenVirasto- ja tukipalveluja ulkoistetaan, mutta tavoitteena on kuitenkin, että työntekijät voisivat toimia yhtenä tiiminä ulkoministeriön tehtävissä. Kuva: Eero Kuosmanen

Miksi teet tätä työtä?

Työssä onistumisen tunnetta tuo yksinkertaisesti se, kun työt sujuvat. Yleensä se, että mistään ei kuulu minkäänlaista palautetta, tarkoittaa sitä, että kaikki on mennyt niin kuin pitääkin. Toki joskus onnistumisista saa myös kiitosta ja hyvää palautettakin. Ensimmäisestä palveluntarjoajan kanssa hoidetun isomman tilaisuuden sujumisesta oli mukava saada erikseen kiitosta.

Miten työsi ulkoministeriössä on sopinut perheellesi?

Ulkomaille siirryin ensimmäisen kerran 80-luvulla. Ulkomailla olen sen jälkeen ollut muutamaan otteeseen. Viimeisimmältä reissulta Moskovasta palasin 2007.

Ulkomaanjaksot ovat mielestäni olleet hienoja mahdollisuuksia ja avartavia kokemuksia. Ensimmäiselle ulkomaanjaksolle Kööpenhaminaan lähdimme vaimoni kanssa kahdestaan. Kööpenhaminan jälkeen siirryimme Varsovaan ja kun palasimme sieltä Suomeen perheessä olikin jo neljä jäsentä ja viideskin syntyi Suomeen palaamisen jälkeen.

Kun lapset olivat vähän vanhempia lähdimme uudestaan Kööpenhaminaan. Sillä kertaa lähteminen oli lasten kannalta vaikeampaa, ja he ikävöivät kovasti Suomeen ja ystäviensä luokse. Minä en itse ole kokenut ulkomaille sopeutumista ongelmana, vaikka kyllähän ihan ensimmäistä kertaa ulkomaille muuttaessa jännittävältä tuntuikin.

Kuinka työskentely ministeriössä on urasi aikana muuttunut?

Aloitin työt ulkoministeriössä 17-vuotiaana nuorena miehenä. Aluksi toimin lähettinä. Sekin työ oli aivan erilaista nykyiseen toimintaan verrattuna. Kävellen ja bussilla vietiin kirjeitä pitkin kaupunkia eri paikkoihin. Työskentelin sen jälkeen kuriiritoimistossa ja välillä kävin armeijankin.

Ennen nykyistä pestiä ehdin ajaa myös postiautoa ja toimia palveluvastaavana ja palvelupiste-esimiehenä.Yleisesti voisin sanoa, että työ on muuttunut suorittavasta enemmän kohti asiantuntijatehtäviä.

Tässä tehtävänä olen toiminut vasta alle puoli vuotta. Aikaisemmasta kokemuksesta ulkoministeriössä on ollut nykyisessä tehtävässä hyötyä, kun tuntee talon ja sen toiminnan.

Mitä vielä haluaisit sanoa ihmisille, jotka ovat kiinnostuneet työskentelemään UM:ssä?

Työ ulkoministeriössäkin on ihan oikeaa raadollista työtä. Ulkomaillakin tehdään kovasti töitä. Työn tarkoituksena on palvella Suomen kansalaisia.
 

Töissä UM:ssä -sarjassa kerrotaan ministeriössä Katajanokalla ja ulkomaanedustustoissa maailmalla työskentelevien ihmisten arjesta.

Päivitetty 29.7.2011

Takaisin ylös