Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 30.6.2011

Töissä UM:ssä: Outi ja Pilvi, konsulivirkailijat Bangkokissa

Lomamatkoilla on yleensä tarkoitus rentoutua ja irrottautua arjesta. Lomalaisenkin kannattaa silti varautua myös yllättäviin ikävyyksiin, jotta mahdollisesti eteen tulleet ongelmat saadaan ratkottua helposti. Suomalaisten suosimassa lomakohteessa Thaimaassa apua tarvitsevia suomalaisia avustavat Outi Annala ja Pilvi Tuohitaival.

Keitä olette ja mitä teette työksenne?

Olemme Outi Annala ja Pilvi Tuohitaival ja meidän molempien työnimike on konsuli- ja viisumivirkailija Suomen suurlähetystössä Bangkokissa. Käytännössä viisumipuolen työt hoitavat kuitenkin varsinaiset viisumivirkailijat konsulipuolen työllistäessä meidät täysipäiväisesti. Työmme perustuu konsulipalvelulain määrittämiin tehtäviin, joiden koko kirjo on esillä työarjessamme.

Suomen Bangkokin-suurlähetystön konsulivirkailijat muistuttavat lomalle lähtijöitä matkavakuutuksen ja matkustusilmoituksen tärkeydestä.Suomen Bangkokin-suurlähetystön konsulivirkailijat muistuttavat lomalle lähtijöitä matkavakuutuksen ja matkustusilmoituksen tärkeydestä.

Mitä se käytännössä tarkoittaa?

Konsulitapauksia, joissa lähetystö voi auttaa
  • kuolemantapaukset
  • sairaustapaukset
  • onnettomuudet
  • rikoksen uhriksi joutuneet
  • pidätetyt tai karkotuskeskukseen kiinniotetut
  • varattomina ongelmissa olevat
     

Avustamme suomalaisia jotka asuvat tai matkaavat Thaimaassa, Kambodzhassa, Laosissa tai Myanmarissa.

Päivittäisiin rutiineihin kuuluvat kaikki konsulipalveluihin kuuluvat työt – passien myöntämisestä ja notariaattipalveluista lähtien hädänalaisten Suomalaisten auttamiseen. Aamupäivät otamme vastaan passianomuksia, varmennamme Thaimaan, Laosin, Kambodzhan ja Myanmarin ulkoministeriöiden legalisoimia asiakirjoja, kirjoitamme erilaisia notariaattitodistuksia, ja neuvomme ja ohjeistamme asiakkaita. Otamme vastaan Maahanmuuttovirastolle välitettäviä kansalaisuusilmoituksia ja ilmoituksia maistraatille Suomen väestötietojärjestelmään päivitettäväksi. Samalla vastaamme puhelin- ja sähköpostitiedusteluihin sekä neuvomme ongelmatilanteissa.

Asiakaspalveluajan jälkeen paneudumme varsinaisten konsulitapausten hoitoon. Meitä työllistää kaikki mahdollinen suomalaisten avustaminen. Myös erilaiset kansalliset kriisit ovat lisänneet työmäärää, suurimpana tietenkin viimekeväinen poliittinen levottomuus.

Outi: Minä otan vastaan myös isyydentunnustuksia ja huolehdin eri viranomaisten lähettämien virka-apupyyntöjen välittämisen tai hoitamisen. Kirjoitan kotisivuillemme tietoja ja ohjeita palveluistamme sekä pyydettäessä selvityksiä Suomen viranomaisille Thaimaan, Kambodzhan, Laosin ja Myanmarin laeista ja käytännöistä.

Miten työnne vaikuttaa suomalaisten elämään?

Tätä työtä tehdään nimenomaan asema- ja jalkamaassa asuvien ja matkaavien suomalaisten avustamiseksi.

Thaimaassa ja jalkamaissa asuvat suomalaiset pystyvät kauttamme hoitamaan ison joukon erilaisia viranomaisasioita ja saamaan passeja. Vuodessa myönnämme satoja passeja ja allekirjoituksemme löytyy tuhansista erilaisista asiakirjoista ja todistuksista, joita tarvitaan Suomen tai asemamaidemme viranomaisten kanssa asioimiseen.

Thaimaahan matkustaa vuodessa reilu 150 000 suomalaista. Kuva: Matti NummelinThaimaahan matkustaa vuodessa reilu 150 000 suomalaista. Kuva: Matti Nummelin

Hädänalaiseen tilanteeseen joutuneita avustamme ja ohjaamme yhteistyössä ministeriön konsulipalveluyksikön kanssa. Erilainen ja uusi kulttuuri, ilmasto ja kieli aiheuttavat monille matkustajille ongelmia. Thaimaassa asuu enemmän tai vähemmän pysyvästi arviolta noin tuhat ja matkustaa vuosittain reilu 150 000 suomalaista, joten potentiaalinen asiakaskuntamme on laaja. Lisäksi vastuullamme ovat Kambodzha, Laos ja Myanmar. Huumeet ja mielenterveysongelmaiset tuovat lisäksi omat haasteensa.

Kun puhelin soi, koskaan ei tiedä, millainen uusi ongelma tulee ratkaistavaksi ja hoidettavaksi. Avustettavissa moniongelmaiset tuovat pitkäaikaisia haasteita työhön. Toisistaan poikkeavat lainsäädännöt, asiakirjojen hankala saatavuus sekä puutteellisuus vaativat luovuutta esimerkiksi perheasioiden hoidossa.

Mikä on juuri nyt ajankohtaista ja mielenkiintoista työssänne?

Omatoimimatkailijat ja maissa asuvat tarvitsevat palveluitamme tasaisesti ympäri vuoden. Thaimaassa 3. heinäkuuta pidettävät vaalit pitävät yleisen ilmapiirin odottavan jännittyneenä. Viime kevään levottomuudet eivät ole unohtuneet.

Kohdemaistamme erityisesti Thaimaa on saavuttanut suuren suosion matkailumaana ja kiinnostus näkyy myös Suomen mediassa. Lähes viikoittain saamme lukea Suomen keltaisesta lehdistöstä meillekin tutuista asiakkaista ja tapauksista. Median yhteydenottoja tulee meillekin, mutta edustustoa tietenkin sitoo tiukka vaitiolovelvollisuus.

Konsulivirkailijan käsien kautta kulkee monia asiakirjoja ja todistuksia, joita tarvitaan Suomen tai asemamaiden kanssa asioidessa. Konsulivirkailijan käsien kautta kulkee monia asiakirjoja ja todistuksia, joita tarvitaan Suomen tai asemamaiden kanssa asioidessa.

Outi: Työssäni on mielenkiintoista sen monipuolisuus ja haastavuus. Olen perehtynyt niin konsulipalvelu-, isyys-, kansalaisuus- kuin adoptiolainsäädäntöön ja käytäntöihin, vieläpä useiden maiden sellaisiin. Matkailun korkeasesongin ollessa ohi ehdin paremmin keskittymään laajempien selvitysten tekoon asema- ja jalkamaidemme käytännöistä ja lainsäädännöstä sekä päivittämään kotisivujen ohjeistusta. Esimerkiksi Kambodzha on kevään mittaan antanut uusia sääntöjä adoptioihin ja avioitumiseen, joten muun muassa näistä on tarkoitus muokata tietoa kotisivuille.

Pilvi: Työssä mielenkiintoisinta on työn monipuolisuus ja se, että etukäteen ei voi tietää, mitä päivä tuo tullessaan. Koko ajan tulee uusia asioita ja haastavia tapauksia. Välillä myös erilaiset tavat toimia eri maissa tuovat oman haasteensa tähän työhön.

Miten työnne on sopinut perheillenne?

Kummallakaan meistä ei ole omaa perhettä, joten työpäivien pitkittyminen ei siinä suhteessa ole ollut ongelma. Toki rankka ja kiireinen työ vaativat myös vapaa-ajan ottamista. Urheilu on molemmille tapa irtautua työn aiheuttamista paineista.

Mitä haluaisitte vielä sanoa matkailijoille?

Muistakaa matkavakuutus! Matkaan lähtiessä tärkeintä on muistaa tarkistaa passin ja matkavakuutuksen voimassaolo. Myös matkustusilmoitus on hyvä tehdä. Matkustusilmoitusten tarpeellisuuden huomaa kriisitilanteissa, ja edustuston matkustustiedotteisiin kannattaa tutustua huolellisesti ennen matkaa. Edustusto päivittää tietoja ja ohjeita myös facebookiin. 

Töissä UM:ssä -sarjassa kerrotaan ministeriössä Katajanokalla ja ulkomaanedustustoissa maailmalla työskentelevien ihmisten arjesta.

 

Päivitetty 1.7.2011

Takaisin ylös