Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 24.5.2011 | Ulkoministeriön kehitysviestintä

Kuuluuko Suomessa asuvan pakolaisnaisen ääni?

Noin 30 Suomessa asuvaa pakolaistaustaista naista kokoontui kolmen päivän ajan Helsingissä pohtimaan asemaansa suomalaisessa yhteiskunnassa. Tilaisuus oli osa YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n ja University of New South Walesin pakolaistutkimuskeskuksen järjestämää pakolaisnaisten vuoropuhelusarjaa.

Geneven pakolaissopimus täyttää tänä vuonna 60 vuotta, ja UNHCR juhlistaa tätä järjestämällä vuoropuheluja ympäri maailmaa. Pakolaisnaiset ovat kokoontuneet Intiassa, Thaimaassa, Kolumbiassa, Jordaniassa, Sambiassa ja Ugandassa. Suomen tilaisuus oli ainoa kehittyneessä maassa järjestettävä tilaisuus.

Vuoropuheluilla haetaan kansainvälisesti vertailevaa tietoa pakolaisnaisena elämisestä eri maissa.  Niiden avulla halutaan saada pakolaisnaisten oma ääni kuuluviin maailmanlaajuisesti.

Dialogissa pakolaisnaiset esittävät huolenaiheitaan, toivomuksiaan ja ratkaisuesityksiään YK:lle, maan viranomaisille ja järjestöille. Vuoropuhelujen tarkoituksena on identifioida ja dokumentoida tehokkaita suojelumuotoja pakolaisnaisten tukemiseksi ja testata samalla pakolaisnaisten hyvinvointiin liittyvien keskeisten mittareiden toimivuutta.

Vuoropuhelun tulokset esitellään joulukuussa 2011 pidettävässä YK:n korkean tason ministerikokouksessa Genevessä.

Helsingissä 20–23.toukokuuta kokoontuneet pakolaisnaiset ovat kotoisin eri puolilta maailmaa: Somaliasta, Iranista, Irakista, Afganistanista, Ruandasta, Myanmarista,Kosovosta, Sudanista, Sri Lankasta ja Ghanasta.

Tapahtuman Suomessa järjesti UNHCR yhteistyössä sisäasiainministeriön, ulkoasiainministeriön ja Pakolaisneuvonta ry:n kanssa.

Ministeriöiden työnjako maahanmuuttoasioissa:

  • Sisäasiainministeriön alainen Maahanmuuttovirasto käsittelee ja ratkaisee yksittäisiä henkilöitä koskevia ulkomaalaisten maahantuloon, maassa oleskeluun, maasta poistamiseen, pakolaisuuteen ja kansalaisuuteen liittyviä asioita.
  • Maahanmuuttovirasto vastaa myös turvapaikanhakijoiden ja tilapäistä suojelua saavien henkilöiden vastaanoton käytännön toiminnan ohjauksesta ja suunnittelusta, säilöönottoyksikön käytännön toiminnan ohjauksesta ja valvonnasta sekä ihmiskaupan uhrien auttamisen toimeenpanon ohjauksesta. Maahanmuuttovirasto pitää ulkomaalaisrekisteriä, asukasrekisteriä ja pakolaisrekisteriä.
  • Ulkoasiainministeriö vastaa viisumipolitiikasta. Suomen ulkomaan edustustot myöntävät viisumeita ja vastaanottavat kansalaisuusilmoituksia sekä oleskelulupahakemuksia.
 

 

Päivitetty 24.5.2011

Takaisin ylös