Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 25.5.2011

Töissä UM:ssä: Ritva, kulttuurineuvos

Suomalaisella kulttuurilla on nyt kysyntää Venäjällä. Kaikkia yhteistyöehdotuksia ei ehditä edes toteuttamaan. Kulttuurineuvos Ritva Kattelus ilahtuu suomalaisten taiteilijoiden menestyksestä ja onnistuneista projekteista. Työtä helpottaa se, että Venäjällä kulttuuria arvostetaan.

Kuka olet ja mitä teet työksesi?

Olen Ritva Kattelus, kulttuurineuvos Suomen Moskovan-suurlähetystössä. Työni ydin on suomalaisen kulttuurin tekeminen tunnetuksi Venäjällä. Se perustuu julkisuusdiplomatian maaohjelmaan, joka tehdään vuosittain.

Venäläiset kulttuurivaikuttajat kutsutaan kahdesti vuodessa suurlähetystöön verkostoitumaan. Kulttuurineuvos Ritva Kattelus ja lehdistöneuvos Vesa Kekäle kauden 2011 avajaisglögeillä. Kuva: Moskovan suurlähetystöVenäläiset kulttuurivaikuttajat kutsutaan kahdesti vuodessa suurlähetystöön verkostoitumaan. Kulttuurineuvos Ritva Kattelus ja lehdistöneuvos Vesa Kekäle kauden 2011 avajaisglögeillä. Kuva: Moskovan suurlähetystö

Mitä työsi on käytännössä?

Työni tavoite on vaikuttaa venäläisiin, kulttuurialan ammattilaisiin, toimittajiin ja muihin ei-valtiollisiin ryhmiin, tehdä heille tunnetuksi suomalaista kulttuuria ja edistää samalla suomalaista kulttuurivientiä Venäjälle.

Suurlähetystömme vastaa 130 miljoonan ihmisen alueesta. Kaikki on täällä suurta. Pelkästään Moskovan alueen väkimäärä lähentelee 20 miljoonaa.

Suomalaisella kulttuurilla on tällä hetkellä paljon kysyntää Venäjällä. Yhteistyöehdotuksia tulee enemmän kuin pystymme toteuttamaan. Yksi tärkeimmistä tehtävistämme onkin edistää suorien suhteiden syntymistä suomalaisten ja venäläisten kulttuuritoimijoiden välille.

Keskitymme Moskovassa suuriin hankkeisiin, verkottumisen edistämiseen ja osaamisen lisäämiseen. Tämän vuoden erityisteemat ovat Euroopan kulttuuripääkaupunki Turku ja tuleva maailman designpääkaupunki Helsinki.

Järjestämme myös suomalaista koulutusosaamista käsitteleviä seminaareja ja markkinoimme Suomea hyvänä opiskelumaana. Yhteistyössä on mukana sekä venäläisiä että suomalaisia tahoja.

Moskovan ulkopuolella keskitymme alueisiin, joilla on suomalais-ugrilaisia kansoja, isoja suomalaisinvestointeja tai merkittäviä tapahtumia. Tällaisia ovat Izhevsk, Saransk, Perm, Tver, Donin Rostov, Novosibirsk, Kazan, Tsheljabinsk ja Jekaterinburg. Lisäksi Sotshi on mukana tulevien talviolympialaisten takia, Ivanovo on tärkeä elokuvafestivaalikaupunki ja Kaliningradissa on paljon yhteispohjoismaisia hankkeita.

Olemme järjestäneet alueilla suomalaisen kulttuurin viikkoja, muumi-, sarjakuva- ja valokuvanäyttelyitä sekä lähettäneet suomalaisia elokuvia festivaaleilla.

Kirsi Popova (oik.) vastaa kulttuurihankkeista Moskovan ulkopuolella.  Alla Bogomolova (vas.) hoitaa suhteita venäläisiin yhteistyökumppaneihin. Kuva: Moskovan suurlähetystöKirsi Popova (oik.) vastaa kulttuurihankkeista Moskovan ulkopuolella. Alla Bogomolova (vas.) hoitaa suhteita venäläisiin yhteistyökumppaneihin. Kuva: Moskovan suurlähetystö

Mikä on juuri nyt ajankohtaista työssäsi?

Turussa järjestetään heinäkuussa siirtolaisuustapahtuma Suomi sydämessä. Etsimme parhaillaan verkkosivujemme ja Facebookin kautta suomalaistaustaisia venäläisiä, joita tämä tapahtuma kiinnostaa. Neuvottelemme YLE:n kanssa dokumentin tekemisestä näistä matkalaisista.

Syksyllä painopiste on designissa ja Helsinki Design Capital 2012 -hankkeesta tiedottamisessa. Vuoden päättää joulupukin vierailu NonFiction-kirjamessuille.

Ensi vuonna design-teeman lisäksi ohjelmaamme tulevat ainakin ruoka ja koulutus.

Elän usein kolmessa eri ajassa: Tulevaisuudessa, koska isot hankkeet joudutaan suunnittelemaan hyvissä ajoin ennen avajaisia. Tässä hetkessä, kun osallistun suurlähetystön muuhun työhön ja hoidan rutiiniasioita. Usein myös ”by yesterday” -tilanteessa, jossa yllätyksenä tulevat superkiireelliset tehtävät sotkevat sen päivän aikataulut.

Pyrin siihen, että suurin osa tapaamisistani järjestetään täällä suurlähetystössä. Moskovan ruuhkat ovat legendaarisia, joten liikkumiseen joutuu varaamaan paljon aikaa. Saan paljon kutsuja ilta- ja viikonlopputilaisuuksiin, joihin osallistun mahdollisuuksien mukaan.

Miten työsi vaikuttaa suomalaisten elämään?

Julkisuusdiplomatiaa ovat

  • suhteet mediaan
  • toimittajavierailut Suomeen
  • alustukset, seminaarit
  • asiantuntijavierailut
  • kulttuurivienti ja -vaihto
  • yritysyhteistyö
  • verkkosivut
  • painotuotteet, av-tuotteet

Työni tavoite on vaikuttaa ensisijaisesti venäläisiin. Kiinnostus Suomea kohtaan lisää suomalaisen kulttuurin kysyntää täällä Venäjällä ja myös matkailua Suomeen.

Kielitaidon puute hankaloittaa kulttuurialan yhteistyötä. Suomalaiset ja venäläiset kulttuurialan toimijat tarvitsevat usein apuamme yhteistyösuhteiden luomisessa, rahoituksen hankinnassa ja hankkeiden toteuttamisessa.

Miksi teet tätä työtä?

Opiskelin yliopistossa venäjää ja viestintää ja ajattelin tulla tänne kirjeenvaihtajaksi. Toisin kävi. Työskentelin Leningradin lentokentällä kolme vuotta, jonka jälkeen siirryin Suomeen kustannusalalle. Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen hakeuduin ensin Pohjoismaiden ministerineuvoston tiedotustoimiston johtajaksi Pietariin ja pari vuotta sitten kulttuurineuvokseksi Suomen Moskovan-suurlähetystöön. Tämä on yhdeksäs vuoteni Neuvostoliitossa/Venäjällä. Nykyinen pestini päättyy vuoden kuluttua.

Venäjällä suhtaudutaan kulttuuriin arvostavasti, joten tätä työtä on helppo tehdä. Mukavat ihmiset ja mielenkiintoiset projektit auttavat jaksamaan. Ilahdun aina, kun suomalainen taiteilija onnistuu täällä myös taloudellisesti. Yleisölle ilmaisia kulttuuriprojekteja on helppo toteuttaa. Kulttuurituotteella rahastaminen on paljon vaikeampaa.

Onneksi täällä Moskovassa on paljon työmotivaatiota siivittäviä asioita. Muuten työn kuormittavuus voisi viedä helposti ilon kaikesta tekemisestä..

Suurlähetystön viestintä- ja kulttuuriyksikkö muisti UM:n vuoden pressiläiseksi valittua Vesa Kekälettä Fiskarsin kirveellä. Kuva: Moskovan suurlähetystöSuurlähetystön viestintä- ja kulttuuriyksikkö muisti UM:n vuoden pressiläiseksi valittua Vesa Kekälettä Fiskarsin kirveellä. Kuva: Moskovan suurlähetystö

Miten työsi ulkoministeriössä on sopinut perheellesi?

Kun työskentelin Pietarissa, oli mieheni Tom töissä Porvoossa. Kotimme oli Pietarissa, joten hän tuli viikonlopuiksi Pietariin. Moskovaan tulimme yhdessä, koska välimatka Suomeen on sen verran pitkä, ettei jokaviikkoinen matkustaminen onnistuisi helpolla. Tom pitää katkoa työelämästä ja opiskelee venäjää.

Mitä vielä haluaisit sanoa suomalaisille?

Venäjä on mainettaan parempi maa monessa suhteessa. Kaikki täällä käyneet ystävämme ovat olleet iloisesti yllättyneitä Moskovasta turistikohteena. Venäjä tarjoaa taiteen ja kulttuurin kentässä toimiville hyviä yhteistyömahdollisuuksia. Monille suomalaisartisteille Venäjä on jo tärkeä esiintymispaikka ja tulonlähde. Kulttuurin ja bisneksen liitto toimii täällä hyvin, joten siihen kannattaa mennä mukaan aina, kun tilaisuus tarjoutuu.

Töissä UM:ssä -sarjassa kerrotaan ministeriössä Katajanokalla ja ulkomaanedustustoissa maailmalla työskentelevien ihmisten arjesta.

Lisätietoa ministeriön rekrytoinnista

Päivitetty 7.6.2011

Takaisin ylös