Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 2.5.2011

Ulkoministeri Stubbin lausunto Osama bin Ladenin kuoleman johdosta

Tiedote 137/2011
2.5.2011

Ulkoministeri Alexander Stubb sai aikaisin maanantaiaamuna tiedon al-Qaida-johtajan Osama bin Ladenin kuolemasta Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen iskussa Pakistanissa.

”Historian lehti on kääntynyt terrorismin vastaisessa taistelussa”, korostaa ulkoministeri Stubb.

Stubb korostaa, että Osama bin Laden oli erittäin vaarallinen kansainvälinen terroristijohtaja, jonka toiminnan seurauksena tuhansia ihmisiä kuoli vuoden 2001 terrori-iskuissa. Tuon jälkeenkin bin Laden jatkoi toimintaansa, kannustaen iskuihin ja toimi myös kansainvälisen terrorismin johtohahmona. Vaikka hänen roolinsa terroritekojen ohjaamisessa oli jo vähentynyt, bin Laden toimi edelleen terroristien tärkeänä esikuvana ja kannustajana.

Suomi tuomitsee jyrkästi kaikenlaisen terrorismin. Stubb toteaa, että bin Ladenin johtamista ja yllyttämistä iskuista kärsivät viattomat siviilit, mikä tekee niistä erityisen tuomittavia. Julkinen yllytys terrorismirikoksiin sekä värväys ja koulutus terrorismiin on kansainvälisen oikeuden mukaan rangaistavaa.

Ulkoministeri Stubb korostaa, että terrorismin vastaista toimintaa on jatkettava. EU, Yhdysvallat ja kansainvälinen yhteisö tekevät tässä läheistä yhteistyötä.

”Obaman mukaan Pakistanin viranomaiset olivat avustaneet amerikkalaisia eilisen operaation valmistelussa. Tämä on tärkeää”, Stubb painottaa.

Ulkoministeri Stubb muistuttaa, että on valitettavasti varauduttava siihen, että matkailijoihin ulkomailla kohdistuva terrori-iskujen uhka voi olla lähiaikoina tavallista suurempi.

Ulkoministeriö päivittää matkustussuosituksia tarpeen mukaan.

Lisätietoja: ulkoministerin lehdistöavustaja Lauri Tierala, puh. 09 1605 5012
 

Tämä dokumentti

Päivitetty 2.5.2011

Takaisin ylös