Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 27.4.2011

Rehn: ”Irti ylemmyydentunteesta”

Olli Rehnin vertasi Kreikan auttamista pensaspalon sammuttamiseen, jolla estettiin koko Euroopan metsäpalo. Kuva: Eero Kuosmanen.Olli Rehnin vertasi Kreikan auttamista pensaspalon sammuttamiseen, jolla estettiin koko Euroopan metsäpalo. Kuva: Eero Kuosmanen.

EU:n talouskomissaari Olli Rehn jatkoi kampanjointia Suomen osallistumisesta EU:n kriisimaiden pelastamiseen. Rehnin mukaan Suomi jarruttaa omaa kehitystään estämällä kriisimaiden tukemisen.

Suomessa leviävä ylemmyydentunne talousahdinkoon joutuneita kriisimaita kohtaan huolestuttaa suomalaisia talousvaikuttajia.

Komissaari Olli Rehnin mukaan Kreikassa ja Portugalissa tehdään vaikeissa oloissa töitä talouden tasapainottamiseksi. Samaan aikaan täällä vallitsee Rehnin mielestä kansallisen itsekkyyden aika ja tunne siitä, että olisimme eri asemassa.

”Suomi menestyy, kun Euroopalla menee hyvin”, Rehn toisti ulkoministeriön järjestämässä Euromaiden kriisi -keskustelutilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona.

Iso osa nykyisistä lukiolaisista on syntynyt EU-Suomeen. Heille kansainvälistyminen tuo aivan uusia mahdollisuuksia – ellei perinnöksi jää huonosti hoidettu euroalue. Kuva: Eero Kuosmanen.Iso osa nykyisistä lukiolaisista on syntynyt EU-Suomeen. Heille kansainvälistyminen tuo aivan uusia mahdollisuuksia – ellei perinnöksi jää huonosti hoidettu euroalue. Kuva: Eero Kuosmanen.

 Tilaisuudessa julkaistiin Marko Ruonalan kirjoittama Eurooppatiedotuksen uudistettu EU-perusteos-kirja.

Samassa tapahtumassa puhuneen valtionvarainministeriön neuvottelevan virkamiehen Martti Salmen mukaan Suomi ei ole mikään EU:n mallioppilas. Kriisimaita on turha halveksia, kun Suomessa valtionvelka kasvaa ja irtisanomisia tulee jatkuvasti.

Hänen mukaansa Suomen vastuut eivät ole liian suuria, koska vaikutukset Suomeen olisivat uudessa talouskriisissä vieläkin massiivisempia.

Entä jos?

Martti Salmi vitsaili lukiolaisille, että jokainen voi tällä valtion velkaantumistahdilla tuoda 20 euron setelin valtionvarainministeriöön. Kuva: Eero Kuosmanen.Martti Salmi vitsaili lukiolaisille, että jokainen voi tällä valtion velkaantumistahdilla tuoda 20 euron setelin valtionvarainministeriöön. Kuva: Eero Kuosmanen.

Tällä hetkellä EU:n talousrakennetta pitäisi Rehnin ja Salmen mukaan tarkastella laajempana kokonaisuutena eikä keskittyä pelkästään näköpiirissä oleviin ongelmiin, kuten Portugaliin.

Paikalla olleita lukiolaisia kuitenkin puhutti se, mitä tapahtuu, jos kriisimaat eivät kykene samaan taloutta raiteilleen ja maksamaan lainojaan takaisin.

”Mitään toimia ei ole suunniteltu sen varalta, etteivät maat pysty maksamaan lainojaan takaisin”, Salmi vastasi.

Salmen mukaan tärkeintä on nyt minimoida riskit ja palauttaa säästökuurilla markkinoiden luottamus. Talousjärjestelmän vahvistaminen on Rehnin mielestä tärkeintä. Esimerkiksi paljon puhuttu sijoittajien vastuu on tulossa uudistuksiin.

Muutoksia tarvitaan myös aluetukijärjestelmään. Salmen mukaan tukien toimivuutta on syytä miettiä uudestaan, kun kriisimaihin on aiemmin annettu 62 miljardia euroa aluetukia.

Vaalipuheista käytännön toimiin

Vaikka Pohjois-Euroopassa ja Saksassa talous on kääntynyt nousuun, ovat tuet tunnetusti hallitusneuvotteluiden aikaan arka aihe.

Rehnin mukaan vaalikeskustelu polarisoitui liikaa kriisimaiden tukemisen puolesta ja sitä vastaan oleviin leireihin. Laajempi kokonaiskuva unionin tulevaisuudesta on puuttunut.

”Kansainvälistä yhteistyötä tarvitaan jatkossa, johon kuuluu myös Suomen panos”, Rehn totesi..

Teksti: Kaarina Vainio
Kuvat: Eero Kuosmanen

Tämä dokumentti

Päivitetty 27.4.2011

Takaisin ylös