Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 10.3.2011 | Suomen suurlähetystö, Singapore

Neste Oilin uusi tuotantolaitos Singaporen mediassa

Avajaiset uutisoitiin kaikissa keskeisissä tiedotusvälineissä. Kaupunkivaltiolla on meneillään useita projekteja Kaakkois-Aasiassa runsaasti saatavilla olevan biomassan hyödyntämiseksi. Aasiassa ei ole silti sellaista biopolttoaineita koskevaa lainäädäntöä joka tekisi siitä perinteistä dieselpolttoainetta houkuttelevamman  vaihtoehdon. Neste Oilin toimitusjohtaja Matti Lievonen totesikin, ettei Aasia seuraavana viitenä vuotena ole Neste Oilille iso markkina-alue. Paikallisessa mediassa huomioitiin myös biopolttoainealaa kohdanneet viimeaikaiset haasteet.
 

Neste Oilin uusi biodieseltuotantolaitos avattiin virallisesti 8.3.2011. Avajaisiin osallistui Singaporen ministeri Teo Chee Hean (Deputy Prime Minister sekä Defense Minister). Suomesta tilaisuudessa olivat paikalla valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies sekä Neste Oilin ylintä johtoa. Tuotantolaitoksen avajaiset uutisoitiin kaikissa keskeisissä tiedotusvälineissä, The Straits Times’ssa, Business Times’ssa, Channel NewsAsiassa sekä TODAY:ssa.

Neste Oilin 550 miljoonan euron arvoinen, Singaporen Tuasiin avattu tuotantolaitos kykenee tuottamaan jopa 800 000 tonnia maailman puhtaimmaksi kuvattua diesel-polttoainetta vuosittain. Laitos käyttää raaka-aineenaan biomassaa, josta 45 % muodostuu palmuöljystä ja loppu noin tasaosuuksin palmuöljytuotannon sivutuotteista sekä Australiasta ja Uudesta-Seelannista tuodusta eläinperäisestä jäterasvasta. Laitos oli otettu käyttöön jo marraskuussa 2010 ja siellä työskentelee noin 120 henkilöä.

Avajaistilaisuudessa ministeri Teo korosti tuotantolaitoksen merkitystä Singaporelle: ”This is a momentous occasion that marks a key milestone not only for Neste Oil, but for Singapore as well.” Ministeri totesi, että investointi on merkittävä askel eteenpäin Singaporen suunnitelmissa lisätä puhtaampien ja korkeatasoisempien polttoaineiden tuotantoa: ”we are confident that with this and other investments, Singapore will widen our lead in the fuel production sector." Kaupunkivaltiolla on meneillään useita projekteja Kaakkois-Aasiassa runsaasti saatavilla olevan biomassan hyväksikäytön maksimoimiseksi biopolttoainetuotannossa. ”Adopting sustainable bio-renewable feedstock as an alternative source of raw material for transportation fuels is a promising economic opportunity. It could also play an im-portant role in contributing towards greater environmental sustainability”, lisäsi ministeri Teo.

Laitoksen tuottamaa biodieseliä viedään Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan, jossa lainsäädäntö tukee biodieselin käyttöä. Saksassa Neste Oilin patentoima NExBTL-polttoaine on saanut ympäristö-kreditoinnin (International Sustainability and Carbon Certification (ISCC)), jonka yhtiö toivoo auttavan myös muiden maiden markkinoille siirtymisessä. Aasiassa vastaavaa biopolttoaineita koskevaa lainäädäntöä ei vielä ole, eikä biodiesel perinteistä dieselpolttoainetta kalliimpana tuotteena ole ostajille houkutteleva vaihtoehto. Neste Oilin toimitusjohtaja Matti Lievonen totesi, ettei Aasia seuraavana viitenä vuotena ole Neste Oilille iso markkina-alue.

Paikallisessa mediassa huomioitiin myös biopolttoainealaa kohdanneet viimeaikaiset haasteet. Malesiassa ja Indonesiassa vallitsevat huonot sääolosuhteet ovat haitanneet sadonkorjuuta, ja tämä on nostanut palmuöljyn hintoja. Helmikuussa Malesian raakapalmuöljyn hinta nousi lähes kolmen vuoden ennätykseensä. Lainsäädäntö biopolttoaineiden käytön tukemiseksi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on myös edennyt hitaasti. Tämän lisäksi Euroopan Unionin uusiutuvaa energiaa koske-vassa direktiivissä todetaan, että trooppisia metsiä ei tulisi kaataa biopolttoaineiden raaka-aineiden tuottamiseksi.

Myös useat ympäristöjärjestöt ovat kritisoineet palmuöljyn käyttämistä raaka-aineena väittäen siitä aiheutuvan metsien hävittämistä viljelyn tieltä, ja tämän lisäksi uhkaavan muun muassa orankeja ja sarvikuonoja. Singaporessa kansalaisjärjestöjen toiminta on rajoitettua, eikä esimerkiksi Greenpeace olisi ollut mahdollisuuksia järjestää mielenosoituksia.

Neste Oil kuitenkin korosti, että myös raakaöljyn hinnat ovat nousseet, mikä tasaa kasviperäisten öljyjen asemaa markkinoilla. Lisäksi lainsäädäntö takaa lyhyellä aikavälillä tietyn kysynnän biopolttoaineille. Yhtiö on samaan aikaan lisännyt tutkimus- ja kehitystyötä muiden biomassan raaka-aineiden, kuten levän, mikrobien ja puumassan kehittämiseksi tuotantokäyttöön, ja uskoo biopolttoainetoimintansa olevan kannattavaa liiketoimintaa myös tulevaisuudessa.

 

Päivitetty 10.3.2011

Takaisin ylös