Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 4.3.2011

Ministeri Väyrynen vienninedistämismatkalle Peruun, Argentiinaan ja Uruguayhin

Tiedote 79/2011
4.3.2011

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen tekee vienninedistämismatkan Peruun, Argentiinaan ja Uruguayhin 6.-11. maaliskuuta. Vierailun tarkoituksena on lisätä ja monipuolistaa Suomen ja kyseisten kolmen maan välisiä kaupallistaloudellisia suhteita.

Väyrysen vierailun keskeisiä teemoja ovat metsä-, energia-, kaivannais-, palvelu- ja innovaatioalojen yhteistyö. Perussa ohjelmassa on myös kahden alueellisen kehitysyhteistyöohjelman lanseeraus. Matkalla mukana oleva yli 25-henkinen yritysvaltuuskunta koostuu ympäristö-, energia- ja metsäsektorien, ilmatieteen, kone- ja telakkateollisuuden sekä konsultoinnin ja rahoitussektorin edustajista. Yritysvaltuuskunnan kokoamisesta on vastannut Finpro.

Perussa ministeri Väyrysen isäntänä toimii maan ulkomaankaupasta ja turismista vastaava ministeri Eduardo Ferreyros. Väyrynen tapaa myös maan ulkoministerin José Antonio Garcia Belaunden sekä ympäristöministeri Antonio Brack Eggin. Väyrynen osallistuu Perussa Suomen ja neljän Andien maan välisten metsäsektori- sekä energia- ja ympäristökumppanuusohjelmien avajaistilaisuuksiin.

Argentiinassa tavoitteena on edistää yhteistyö- ja liiketoimintamahdollisuuksia laajasti eri aloilla kuten uusiutuvan energian tuotannossa, palveluyhteistyössä sekä metalli- ja teknologiateollisuudessa. Ministeri Väyrynen tapaa Argentiinassa muun muassa maan ulkoministerin Héctor Timermanin sekä useita muita ministereitä. Ministeri Väyrysen vierailu on ensimmäinen ministerivierailu Suomesta Argentiinaan vuoden 2002 jälkeen.

Uruguayssa ministeri Väyrysen isäntänä on ulkoministeri Luis Almagro. Ministerin on määrä tavata myös maan presidentti José Mujica. Uruguayssa esille nousevat yhteistyön kehittäminen muun muassa metsä- ja energiasektoreilla, metalli- ja teknologiateollisuudessa sekä rahoituspalveluissa.

Suomen vienti Peruun vuonna 2010 oli noin 55 miljoonaa euroa ja tuonti runsaat 260 miljoonaa euroa. Tärkeimmät vientituotteet ovat paperi ja erilaiset laitteet. Tuonnista yli 90 prosenttia koostuu mineraaleista, lähinnä kuparista ja sinkistä. Suomen vienti Argentiinaan kasvoi viime vuonna noin 100 miljoonaan euroon, kun vastaavasti lähinnä viinistä ja hedelmistä koostunut tuonti jäi runsaaseen 20 miljoonaan euroon. Tärkeimmät vientituotteet ovat metsäteollisuuden tuotteet, koneet ja laitteet. Suomen vienti Uruguayhin oli vuonna 2010 yhteensä vajaat 30 miljoonaa euroa koostuen pääasiallisesti paperista ja koneista. Tuonti Uruguaysta oli lähes 14 miljoonaa euroa koostuen pitkälti lihatuotteista sekä kemikaaleista. Latinalaisen Amerikan osuus Suomen koko ulkomaankaupasta on vaihdellut viime vuosina 2-3 prosentin välillä kauppavaihdon ollessa Suomelle ylijäämäinen.

Lisätietoja: ministerin virkamiessihteeri Päivi Nevala puh. 040 753 4375, ministerin lehdistöavustaja Katri Kulmuni, puh. 0400 739 824, sekä Latinalaisen Amerikan ja Karibian yksikön päällikkö Juha Virtanen puh. 09 1605 6360 tai 040 480 6057
 

Tämä dokumentti

Päivitetty 4.3.2011

Takaisin ylös