Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Edustustojen raportit, 23.1.2011 | Suomen suurlähetystö, Mexico

Kolme ministeriä vaihtoon Kuuban talousuudistuksissa

Kuuban presidentti Raúl Castro jatkaa talousreformien eteenpäin viemistä. Kuuba vaihtoi vuoden alussa kolmen talouden kannalta merkittävän ministeriön (rakennus, viestintä- ja liikenne sekä vesivarat) johtajat. Castro on valtakaudellaan uudistanut lähes koko hallituksen. Kuuban katolinen on kirkko on asettunut julkisesti tukemaan talouden uudistamista. Samanaikaisesti se odottaa kuitenkin myös mielipidevankien vapauttamisen jatkumista.

Kuuban presidentti Raúl Castro pyrkii yhä kasvavista ongelmista huolimatta jatkamaan päättäväisesti talousuudistusten tiellä. Vuoden vaihteessa Kuuba aloitti viime syksynä julkistetut valtion työntekijöiden irtisanomiset. Tavoitteena on, että kaikkiaan 500.000 työntekijää löytäisi uuden työpaikan valtiollisen sektorin ulkopuolelta tai kykenisi työllistämään itse itsensä (Kuuban kokonaistyövoima on noin 5,2 miljoona henkeä).

Samalla ilmoitettiin, että työvoiman sopeuttamistoimet aloitetaan myös viidellä talouden avainsektorilla, joihin kuuluvat mm. sokerintuotanto ja terveyssektori. Pian tämän jälkeen ilmoitettiin myös huomattavista ministerinvaihdoksista. Kolmen talousreformien kannalta merkittävän ministeriön johtajat vaihdettiin uusiin.

Rakennusministeriössä (MINCONS) Fidel Figueroa de la Paz vaihtui René Mesa Villafañaan, joka siirtyi uuteen tehtäväänsä kansallisesta vesiresurssien instituutista (INRH). Mesa Villafañan vanhaan tehtävään INRH:n johtajaksi nimitettiin Inés María Chapman, joka on samalla myös valtioneuvoston jäsen. Viestintä- ja liikenneministeriössä (MIC) puolestaan historiallisen vallankumousjohtaja Ramiro Valdésin tilalle astui prikaatinkenraali Medardo Díaz Toledo, jolla on myös telekommunikaatioalan insinööritutkinto.

Valdés sai kuitenkin uuden tehtävän em. rakennus- sekä viestintä- ja liikenneministeriöiden samoin kuin perusteollisuuden ministeriön toiminnan ylimpänä valvojana. Hän vastaa siten myös mm. strategisesti tärkeistä öljy- ja kaivannaissektoreista.

Erityisesti rakennusministerin vaihdos kuvastaa Raúl Castron tyytymättömyyttä uudistusten ja talouden toiminnan tehostamisen etenemiseen hitauteen. Kuuban valtioneuvoston antaman tiedotteen mukaan Fidel Figueroa de la Paz vapautettiin tehtävistään ”näissä tehtyjen virheiden vuoksi”.

Em. virheitä ei mainittu tiedotteessa, mutta yleisesti on tiedossa, että kansalaisten elämänlaadun kannalta tärkeä asuntorakentaminen on jäänyt pahasti jälkeen vuonna 2005 asetetuista tavoitteistaan vuosi toisensa jälkeen. Asuntovaje on yksi eniten kuubalaisia painavia huolia, mikä lisää osaltaan myös kansalaisten tyytymättömyyttä hallitusta kohtaan.

Viimeisimpien vaihdosten myötä Raúl Castro on uudistanut lähes koko hallituksen kuluneiden 4,5 vuoden aikana, jonka hän on ollut hallituksen tai valtion päämiehenä. Kaikkiaan 28 avainministeristä 24 on saanut lähteä tuona aikana. Ero aiempaan käytäntöön, jolloin ministereillä oli tapana pysyä viroissaan yli vuosikymmenenkin, on merkittävä.

Samanaikaisesti Kuuban vaikutusvaltainen katolinen kirkko on antanut tukensa Raúl Castron uudistuksille. Havannan kardinaali Jaime Ortega totesi lisäksi uuden vuoden messussa talousuudistusten vaikuttavan kaikkien kuubalaisten elämään ja katsoi, ettei niiden onnistuminen riipu vain viranomaisten toimista vaan myös kansalaisten riittävästä ymmärryksestä. Ortega määritteli talousreformit uudistusprosessiksi, joka hyödyttää koko kansaa.

Kardinaali Ortega otti samassa yhteydessä esille kuitenkin myös toisinajattelijoiden aseman. Hän totesi, että 11 niistä 52 toisinajattelijasta, jotka hallitus on luvannut vapauttaa, on yhä vankilassa. Ortega ilmoitti uskovansa vakaasti, että myös nämä tullaan tulevina kuukausina vapauttamaan – samoin kuin monet em. ryhmään kuulumattomat.

Kuva: darkroomillusions, ccby2.0

Päivitetty 25.1.2011

Takaisin ylös