Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 1.12.2010

Libanonin erityistuomioistuimen kirjaaja: Työmme ei saa jäädä kesken

Libanonin erityistuomioistuimen tehtäväksi on annettu maan entisen pääministerin Rafik Haririn salamurhasta syyllisiksi epäiltyjen tutkiminen ja syyllisten tuomitseminen. Ensimmäisten syytteiden nostaminen on lähellä, mutta alueen poliittinen tilanne on hankala ja arvaamaton. Periksi ei kuitenkaan saa antaa, vaatii Suomessa ulkoministeriön vieraana ollut tuomioistuimen kirjaaja Herman von Hebel. Oikeusvaltioperiaatteen edistämisen kannalta tärkeä viesti on, että vakaviin rikoksiin syyllistyneet joutuvat vastuuseen.

Helmikuun 14. päivänä 2005 voimakas pommiräjähdys tuhosi Libanonin entistä pääministeriä, vaikutusvaltaista liikemiestä Rafik Hariria Beirutin halki kuljettaneen autosaattueen. Hariri menehtyi iskussa yhdessä 22 muun ihmisen kanssa. Satoja loukkaantui.

Hariri ei ollut ensimmäinen salamurhan kohteeksi joutunut libanonilainen poliitikko: ”Sen jälkeen kun Libanon itsenäistyi 1940-luvun alussa, maassa on murhattu yli 80 poliittista vaikuttajaa”, kertoi Suomessa vieraillut Libanonin erityistuomioistuimen kirjaaja, hollantilainen Herman von Hebel Erik Castrén –instituuttiin kokoontuneelle yleisölleen 25. marraskuuta. Libanonissa on hiukan vähemmän asukkaita kuin Suomessa.

Haririn murha nostatti poikkeuksellisen voimakkaan protestiaallon Libanonissa. Ensireaktiossa katsottiin yleisesti, että salamurhan takana oli Syyria, jolla oli tuohon aikaan vahva sotilaallinen ote Libanonista. Laajat protestit yltyivät seetrivallankumouksena tunnetuksi kansanliikkeeksi, joka ensin suisti vallasta Syyrian tukeman hallituksen ja, yhdessä kansainvälisen painostuksen kanssa, johti lopulta Syyrian sotilaalliseen vetäytymiseen Libanonin alueelta.

Poliittiseen väkivaltaan kyllästyneet libanonilaiset vaativat Haririn murhaan syyllisten löytämistä ja rankaisemista – aiemmat poliittiset salamurhat olivat lähes poikkeuksetta jääneet selvittämättä. Haririlla oli myös vaikutusvaltaisia kansainvälisiä tukijoita, jotka yhtyivät vaatimuksiin. Vaatimukset johtivat YK-vetoisiin kansainvälisiin tutkimuksiin ja sittemmin Libanonin erityistuomioistuimen perustamiseen.

Rauhaa vai oikeutta

Haagissa toimiva Libanonin erityistuomioistuin (Special Tribunal for Lebanon) on YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman sekä YK:n ja Libanonin välisen sopimuksen nojalla toimivaltainen tutkimaan ja tuomitsemaan Haririn murhaan syylliset. Vaikeassa turvallisuustilanteessa tehdyt tutkimukset lähestyvät loppuaan: syyttäjä Daniel Bellemare nostanee ensimmäiset syytteet seuraavien parin kolmen kuukauden aikana.

Tuomioistuimen suurimmat vaikeudet saattavat silti olla vielä edessäpäin. Syyttäjäntoimisto on pyrkinyt varjelemaan tarkkaan tietoja tutkimuksiensa sisällöstä ja niiden kohteista. Julkisuudessa on kuitenkin liikkunut tietoja, joiden mukaan syyttäjän mielenkiinto olisi tutkimusten kestäessä kiinnittynyt Hizbollah-järjestöön. Hizbollah on jyrkästi kiistänyt väitteet osallisuudestaan, ja sen johto on varoittanut vakavista seuraamuksista, jos järjestön jäseniä yritettäisiin pidättää murhasta epäiltynä. Lukipa syytekirjelmässä kenen nimi hyvänsä, Libanonin epävakaassa poliittisessa ympäristössä julkistamisen seuraukset ovat arvaamattomia.

Helsingin yliopistolla puhunut von Hebel totesi olevansa vakuuttunut, että erityistuomioistuimen työ on väkivallan uhasta huolimatta vietävä järkähtämättömästi päätökseensä. ”Rauhan ja oikeuden edistäminen eivät ole keskenään ristiriitaisia tavoitteita”, von Hebel sanoi.

”Toiminnassamme ei ole kyse vain Haririn murhan selvittämisestä. Tuomioistuimen perustamisen jälkeen, viimeksi kuluneiden parin kolmen vuoden aikana, poliittisten salamurhien ketju Libanonissa on katkennut. Jos tuomioistuimen työn sallittaisiin jäädä puolitiehen, edessä olisi paluu entiseen”, von Hebel vetosi. ”Viestimme olisi selvä: murhista ei joudu vastuuseen.”

Erityistuomioistuin tarvitsee kansainvälistä tukea

Oikeusvaltioperiaatteen edistäminen on yksi Suomen ulkopolitiikan keskeisistä tavoitteista. On tärkeää, että Libanonin erityistuomioistuimelle turvataan mahdollisuus tehdä työnsä päätökseen ja saattaa Haririn salamurhasta syylliset vastuuseen teoistaan.

Tuomioistuin ei voi menestyä sille annetussa tehtävässä ilman kansainvälisen yhteisön jatkuvaa tukea. Viime kädessä paljon jää kuitenkin Libanonin itsensä varaan: vain sen myötävaikutuksella syytetyt saadaan toimitettua Haagiin oikeudenkäyntiä varten.

Päivitetty 1.12.2010

Takaisin ylös