Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 29.11.2010

Tiukat neuvottelut edessä Cancúnin ilmastokokouksessa

YK:n ilmastosopimuksen 16. osapuolikokous järjestetään Meksikon Cancúnissa 29.11.-10.12. Kokouksessa neuvotellaan muun muassa kehitysmaiden ilmastorahoituksesta sekä päästöraportoinnista.  

Viime joulukuussa ilmastoneuvottelijat lähtivät Kööpenhaminasta laihoin tuloksin. Nyt Cancúnissa neuvotellaan edelleen sekä laajasta kansainvälisestä ilmastosopimuksesta että vain osaa maita sitovan Kioton pöytäkirjan jatkosta. 

”Toivotaan, että kahden viikon päästä kasassa on tasapainoinen paketti, jonka pohjalta voidaan jatkaa neuvotteluja ensi vuonna”, kuvailee rahoitusneuvotteluihin osallistuva ulkoministeriön erikoistutkija Folke Sundman odotuksia.

Ensimmäisen vuoden raportit

Mekongjoen suistossa Vietnamissa ilmastonmuutos on jo totta. Kuva: Timo KuronenKööpenhaminassa teollisuusmaat lupasivat tukea kehitysmaiden ilmastotoimia yhteensä 30 miljardilla dollarilla vuosina 2010-2012. Vapaaehtoisen Kööpenhaminan sitoumuksen lähtökohta oli, että rahoitus on "uutta ja lisäistä" rahaa, joka tulee suunnata tasapuolisesti päästöjen vähentämiseen ja kehitysmaiden sopeutumistoimiin. 

Mekongjoen suistossa Vietnamissa ilmastonmuutos on jo totta. Kuva: Timo Kuronen

Lisäksi teollisuusmaat lupasivat kasvattaa kehitysmaiden ilmastorahoituksen 100 miljardiin dollariin vuoteen 2020 mennessä, edellyttäen että myös kehitysmaiden omista hillintätoimista ja niiden raportoinnista päästään yhteisymmärrykseen. 

Cancúnissa teollisuusmaat raportoivat ensimmäisen vuoden rahoituksestaan. Folke Sundmanin mukaan EU selviää melko puhtain paperein. 

”Kritiikkiä tulee osin siitä, onko rahoitus oikeasti uutta rahaa, niin kuin sitoumuksessa luvattiin, vaikka tästä "uutuudesta" ei mitään sovittua määritelmää olekaan. Lisäksi moitteita tulee siitä, että rahaa kohdennetaan enemmän ilmastonmuutoksen hillintään kuin sopeutumiseen.” 

Cancúnissa lyhyen aikavälin rahoitus ei ole varsinainen neuvottelukysymys, mutta Sundman uumoilee sen nousevan kuitenkin agendalle: 

”Kehitysmaat haluaisivat kirjata Kööpenhaminan sitoumuksen Cancúnin päätökseksi, että sitoumus saisi lisää muodollista painoarvoa. EU:lle kirjaaminen sopii, mutta me emme halua avata neuvotteluja esimerkiksi uusista raportointivelvoitteista tai rahojen kohdentamisesta.”

Päätös uudesta rahastosta? 

Folke Sundmanin mukaan neuvotteluissa tullaan puhumaan rahastakin, mutta vain institutionaalisissa kysymyksissä on mahdollista päästä eteenpäin. Olennainen kysymys koskee Kööpenhaminassa sovitun uutta ilmastorahaa kanavoivan rahaston perustamista. Muotokysymykset kuitenkin hiertävät. 

Aurinkokeräimiä, kuva: Flickr/World Bank, ccby2.0Afrikassa on hyvät mahdollisuudet uusiutuvan energian käyttöön. Kuva: Flickr/World Bank, ccby2.0

”Etenkin Yhdysvallat tavoittelee rahastoa, joka olisi itsenäinen, mutta olisi osapuolikokouksen ohjauksessa ja raportoisi sille. Kehitysmaat sen sijaan haluavat rahaston toimivan selkeästi osapuolikokouksen alaisuudessa, sillä tämä takaisi heidän käsityksensä mukaan vahvemman aseman rahaston hallinnassa”, Sundman selittää. 

Sopimuspuolella keskustellaan myös uusista rahoituslähteistä. Näihin keskusteluihin uutta pontta toi YK:n pääsihteerin asettaman rahoitustyöryhmän marraskuussa julkaisema raportti. Toisaalta Kööpenhaminassa saavutettu yhteisymmärrys on alkanut myös hieman rakoilla. 

”Kööpenhaminassa sovittiin, että 100 miljardia voi koostua sekä julkisesta että yksityisestä rahasta. Nyt kehitysmaaryhmä on alkanut uudestaan vaatia, että rahoitus olisi 1,5-6 prosenttia bruttokansantulosta ja tähän taas eivät teollisuusmaat suostu.” 

”Jos päästään taas keskustelemaan 100 miljardista dollarista, niin on saavutettu paljonkin”, Sundman toteaa. 

Rahoituskysymysten lisäksi kehitysmaat haluavat kokouksen sopivan uuden teknologian hyödyntämisestä, ilmastonmuutokseen sopeutumisesta sekä metsäkadon torjumisesta (REDD+ -ohjelma). 

Läpinäkyvää päästöraportointia

Ilmastorahoituksen vastineeksi teollisuusmaat haluavat kehitysmaiden sitoutuvan päästöjen parempaan seurantaan, raportointiin ja todentamiseen. Tämä olisi myös EU:n mielestä tasapainoisen kokonaisuuden edellytys. Tähän asti etenkin Kiina on torjunut vaatimukset johtavien kehitysmaiden raportoinnista. Nyt Intia on nytkäyttänyt asiaa eteenpäin. 

”Intian uusi ehdotus on selkeä vastaantulo teollisuusmaiden suuntaan. Toivotaan, että tämä avaa keskustelun lukkoja”, Sundman arvioi. 

Vaikka ongelmia on vielä nyt enemmän kuin ratkaisuja, Folke Sundman uskoo, että Cancún ei jää historiaan Kööpenhaminan kaltaisena floppina. 

”Teollisuusmaat ovat valmiita etenemään rahoituskysymyksissä sekä sopeutumista ja metsiä koskevissa asioissa, mutta tämä tarkoittaa että myös kehitysmaiden läpinäkyvän päästöraportoinnin kanssa on päästävä eteenpäin”, Sundman summaa.

 

Tämä dokumentti

Päivitetty 29.11.2010

Takaisin ylös