Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Edustustojen raportit, 11.1.2010 | Suomen suurlähetystö, Caracas

Chavez ilmoitti Venezuelan devalvaatiosta ”vaihtokurssitarkistuksena”

Presidentti Hugo Chávez ilmoitti perjantaina 8.1. illalla tv-puheessaan ulkomaanvaluutan vaihtokurssin tarkistuksesta, joka astui välittömästi voimaan. Devalvaatio-sanaa hän ei käyttänyt. Kansa teki ostoryntäyksen elektroniikkakauppoihin 9.1.

Yhdysvaltain dollarin vaihtokurssi Venezuelan bolivariin nähden on vuodesta 2005 ollut tasolla 2,15. Nyt se nousee tasolle 2,60. Tätä kurssia sovelletaan "olennaiseen maahantuontiin" kuten lääkkeet, elintarvikkeet ja tieteellinen aineisto. Tätä kurssia voidaan käyttää myös opiskelun rahoittamiseen ulkomailla sekä eläkkeiden maksuun. Venezuelan valtio voi käyttää tätä kurssia, mahdollisesti myös valtion yritykset. Jälkimmäisessä tapauksessa sillä olisi voimakkaasti kilpailua vääristävä vaikutus.

Kokonaan uusi, niin sanottu ”öljynmyyntivaihtokurssi” on nyt 4,30. Venezuelan öljynmyynnistä saamat dollarin kotiutetaan tähän vaihtokurssiin, mikä merkitsee hallitukselle runsaasti bolivar-pohjaisia lisätuloja. Samaa kurssia sovelletaan kaikkeen "ei-olennaiseen kaupankäyntiin" kuten elektroniikka, ajoneuvot, viihde, lelut, matkailu. Chávez sanoi, että uudistus parantaa kotimaisen tuotannon kansainvälistä killpailukykyä, ja on sellaisena piristysruiske talouselämälle.

Chávez sanoi hallituksen pyrkivän pitämään niin sanotun vapaan vaihtokurssin mahdollisimman lähellä öljynvientikurssia. Vapaa vaihtokurssi tulee edelleen jatkumaan, sen taso viime viikon päättyessä oli 6,0. Näin ollen valuuttaa hallussaan pitäville on edelleen edullista käyttää vapaata vaihtokurssia virallisen sijaan.

Asiantuntijat odottivat devalvaatiota

Talousasiantuntijat ovat jo pitkään ounastelleet devalvaation tuloa, koska Venezuelan ylläpitämä yhden kiinteän vaihtokurssin ja vapaan vaihtokurssin ero kasvoi kestämättömän suureksi. Se on perustunut finanssilaitosten käymään arvopaperien kauppaan, jota valtio on subventoinut.

Tähänastisen finanssipolitiikan johdosta kansallinen tuotanto oli kilpailukyvytöntä kansainvälisesti, ja myös kotimaan markkinoilla kalliimpaa kuin maahantuotu tavara. Venezuelan hallitus on tähän asti ikäänkuin subventoinut kaikkea tavaran ja palvelujen maahantuontia. Nyt tilanne saattaa kotimaisen tuotannon kannalta muuttua, kun tuonti muuttuu kalliimmaksi.

Oppositiopuolueet arvostelivat hallitusta kansan elämän vaikeuttamisesta. Keskuskauppakamari piti uudistusta tervetulleena edellyttäen, että se tuo joustavuutta maksuihin. Talousasiantuntijat katsovat, että uudistus oli välttämätötön nykyisen finanssipolitiikan puitteissa.

Bolivar-määräisten voittojen kotiuttaminen ulkomaille vaikeutuu

Öljynmyyntikurssin dollareita yritykset saavat hakemuksesta, eikä ole lainkaan varma, että niiden saanti tulee olemaan ongelmatonta. Devalvaation myötä ulkomaisten yritysten bolivarpohjaisten voittojen kotiuttamissumma puoliintuu. Toistaiseksi voittojen kotiutukseen ei ole myönnetty lainkaan valuuttaa. Myös konsulttipalkkioiden kotiuttaminen on ollut lähes mahdotonta. Jos yrityksillä on ollut dollaripohjainen kauppasopimus, ne tietenkin saavat maksun dollareissa – mutta maksuviiveiden pelätään edelleen jatkuvan. Kotitalouselektroniikkaa myyvissä kaupoissa oli ostoryntäys lauantaina 9. tammikuuta.

Uudistus tekee Venezuelasta halvemman matkailukohteen, joskin väkivaltarikollisuuden yleisyys on ehkäisevä tekijä. Venezuelalaisten matkailu ulkomailla kallistuu – lentolippujen hinnat kaksinkertaistuvat.

Inflaatiopaineet lisääntyvät

Venezuelan kansallispankin entinen pääjohtaja D.F. Mesa Zavala arvoi, että kahden devalvaatioportaan yhteisvaikutus olisi noin 40 % maan kansainvälisiin maksuihin. Devalvaation inflaatiovaikutusta on vielä liian aikaista arvioida. Vaikutusta ei tule yliarvioida, koska melkein kaikki maahantuotu kulutustavara on jo nyt pitänyt maksaa vapaan valuuttakurssin kautta vaihdellen dollaritasolla 4,5-7,0.

Merkittävä inflaatiovaikutus tulee olemaan sillä, että nyt öljynviennistä saaduista dollareista tulee paljon enemmän bolivareja markkinoille, mikä lisää voimakkaasti kysyntää. Jos hallitus päättäisi painattaa lisää rahaa, mihin sillä uuden keskuspankkilain mukaan on oikeus, myös tämä lisäisi inflaatiota. Kun vuoden 2008 alussa liikkeellä oli 46 mrd bolivaria, summa on nyt viisinkertainen eli 236 mrd. Hallituksen odotetaan lisäävän likviditeettiä, koska syyskuussa on määrä pitää parlamenttivaalit.

Uudistuksen myötä hallitus otti 7 miljardia dollaria keskuspankin valuuttavarannosta siirtäen summan Fondeniin, presidentin hallinnoimaan kehitysrahastoon. Myös tällä on inflaatiota kiihdyttävä vaikutus.

Valtion virastojen työaikaa rajoitettiin

Vallitsevan energiakriisin vuoksi hallitus on määrännyt, että valtion virastoissa on noudatettava työaikaa 08:00-13:00. Rajoitettu aukioloaika aiheuttanee erittäin suuria ruuhkia virastoissa asioimiseen, sillä niitä on ollut jo nykyisinkin normaalin työajan puitteissa.

Ostoskeskusten myymälöiden aukioloajaksi on jo rajoitettu 11.00-21:00. Teollisuuslaitoksille annettavaa sähköä on supistettu 20-50 % ja supistusten uskotaan lähikuukausina nousevan 80-100 %:iin.

Kuva: Photos8.com, flickr.comccby3.0

Päivitetty 11.1.2010

Takaisin ylös