Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Edustustojen raportit, 14.10.2009 | Suomen suurlähetystö, Bukarest

Romanian hallituskriisi syvenee: väliaikainen vähimmistöhallitus kaatui epäluottamuslauseeseen

Kuva: Vinay Shivakumar, flickr.com, creative commons

Romanian vain parin viikon ikäisen vähemmistöhallituksen kaatuminen epäluottamuslauseeseen 13. lokakuuta pitkittää entisestään maan hallituskriisiä. Taustalla vaikuttavat asemien haku ennen presidentinvaaleja sekä maan vaikea taloustilanne.

Romanian alle kaksi viikkoa sitten muodostettu demokraattis-liberaalisen puolueen (PD-L) vähemmistöhallitus kaatui saatuaan 13.10. parlamentilta epäluottamuslauseen. Kyseessä on ensimmäinen kerta Romaniassa sitten vuoden 1989 vallankumouksen, kun hallitus joutuu eroamaan parlamentin epäluottamuksen vuoksi, mutta olosuhteetkin ovat poikkeukselliset.

Epäluottamuslause on uusin vaihe jo pidempään jatkuneessa hallituskriisissä, joka liittyy ennen 22.11. pidettävää presidentinvaalien ensimmäistä kierrosta käytävään poliittiseen peliin. Edellinen käänne tässä sisäpoliittisessa näytelmässä tapahtui 1.10.2009, kun toisen hallituspuolueen (sos.dem. PSD) ministerit jättivät joulukuussa 2008 muodostetun kahden puolueen hallituskoalition vastalauseena PSD-läisen sisä- ja varapääministeri Dan Nican erottamiselle. Tämän jälkeen PD-L:n ministerit ottivat väliaikaisesti hoitaakseen PSD:ltä vapautuneet kahdeksan ministerinsalkkua.

PD-L toivoi lehdistön "2-in-1-hallitukseksi" ristimän tynkäkabinettinsa selviytyvän joidenkin opposition edustajien tuella presidentinvaaleihin saakka. Aluksi tukea näyttikin jonkin verran löytyvän, vaikka useimmat eri oppositiopuolueiden edustajat pitivät PD-L:n poikkeuksellista menettelyä lainvastaisena. Opposition mielipiteitä kärjisti kuitenkin se, että jäätyään yksin hallitusvastuuseen PD-L ryhtyi tekemään koko valtionhallinnossa laajoja henkilövaihdoksia omaksi hyväkseen. Tätä on kriitikoiden taholta pidetty erittäin ongelmallisena etenkin edessä olevien presidentinvaalien rehellisyyttä silmällä pitäen.

Kansallisen liberaalipuolueen (PNL) käynnistämän epäluottamuslause-esityksen puolesta äänesti parlamentin molempien kamareiden yhteisistunnossa 254 ja vastaan 176 edustajaa yhteensä 471:stä. Vaa'ankielen asemassa ollut unkarilaispuolue UDMR, joka aiemmin oli lupaillut tukeaan hallitukselle, kääntyi lopulta myös esityksen taakse. Opposition rintamasta lipsui äänestyksessä yhteensä parikymmentä edustajaa.

Epäluottamuslauseäänestyksen jälkeen pitämässään puheessa presidentti Traian Băsescu (PD-L) vahvisti, että hallitus on kaatunut demokraattisella ja perustuslaillisella tavalla, ja ilmoitti kutsuneensa kaikkien parlamenttiryhmien edustajat illan kuluessa keskustelemaan hallitusvaihtoehdoista. Samalla hän kuitenkin muistutti, että perustuslain nojalla hän yksin päättää pääministeriehdokkaan nimittämisestä.

Basescun puhe ei myöskään sujunut ilman vaaliretoriikkaa. Hän ei lainkaan jättänyt epäselväksi sympatioitaan puoluetoveriaan (ex-)pääministeri Emil Bocia kohtaan, vaan kiitteli vuolaasti tämän suorituksia erityisesti erilaisten hankalien mutta välttämättömien uudistusten läpiviemiseksi talouskriisin koettelemassa maassa. Samaan hengenvetoon hän moitti opposition toimintaa sanoen epäluottamuslauseen osoittavan, että opposition edustajat asettavat omat poliittiset valtapyrkimyksensä maan edun edelle. (Tässä on paikallaan todeta, että vastavuoroisesti opposition kritiikki Băsescua ja PD-L:ää kohtaan on hyvin samankaltaista, ja Bocin menestyksestä talouskriisin hoidossa voidaan olla kovasti eri mieltä.)

Perustuslain mukaan on siis presidentin tehtävä nimittää uusi pääministeriehdokas, mutta tälle ei ole määritelty tarkkaa aikarajaa. Bocin hallitus voi perustuslain mukaan jatkaa toimitusministeristönä rajoitetuin valtaoikeuksin korkeintaan 45 päivän ajan, minkä jälkeen pääministerin on haettava uudelle hallituskokoonpanolle parlamentin luottamus. Toimitusministeristö ei voi antaa lakiesityksiä eikä lainsäädännöllisiä määräyksiä, vaan se hoitaa käytännössä vain hallinnollisia tehtäviä, kuten presidentinvaalien järjestämistä.

Oppositio on liberaalipuolueen ja sosiaalidemokraattien suulla vaatinut asiantuntijoista koostuvan väliaikaisen virkamieshallituksen nimittämistä, kunnes presidentinvaalit on saatu pidettyä. Hallituksen johtoon PNL on esittänyt sitoutumatonta, Romanian saksalaisvähemmistöön kuuluvaa Klaus Johannista, joka tunnetaan ansioistaan transilvanialaisen Sibiun kaupungin pitkäaikaisena pormestarina.

Mikäli uutta hallituskokoonpanoa ei saada hyväksytettyä parlamentissa viimeistään toisella yrittämällä, edessä ovat uudet parlamenttivaalit. Tilannetta mutkistaa kuitenkin se, että presidentti ei saa hajottaa parlamenttia mandaattinsa viimeisen puolivuotiskauden aikana. Näin ollen on mahdollista, että Boc jatkaisi toimitusministeristön johdossa yli presidentinvaalien 6.12. pidettävän toisen kierroksen.

Hallituksen kaatuminen vain hieman yli kuukausi ennen presidentinvaaleja lisää entisestään Romanian sisä- ja talouspoliittisen tilanteen sekavuutta. Epäluottamuslause on jo mm. aiheuttanut uuden notkahduksen Romanian leun (RON) vaihtokurssiin, joka on jo muutenkin menettänyt vuodessa viidenneksen arvostaan euroa vastaan. Myös pörssikurssit ovat reagoineet alaspäin.

Riippumatta tulevan hallituksen kokoonpanosta sen suurimpina haasteina tulee olemaan – rehellisten presidentinvaalien järjestämisen ohella – talouskriisin hoito ja siihen liittyvät uudistukset. Romania on tällä hetkellä täysin riippuvainen kansainvälisten rahoittajien lainoituksesta, jota ilman valtiolla ei olisi loppuvuonna enää varaa maksaa palkkoja ja eläkkeitä. Mikäli vaadittavia toimenpiteitä, mm. eläke- ja verojärjestelmän uudistamista, ei saada toteutettua pikimmiten, maalle keväällä IMF:n johdolla myönnetyn lähes 20 miljardin euron lainapaketin seuraavan, joulukuussa erääntyvän erän maksatus vaarantuu.

Jo ennen tämänpäiväisiä tapahtumia julkisuudessa on liikkunut tietoja, joiden mukaan seuraavan lainaerän myöntäminen Romanialle on epävarmaa, koska uudistukset laahaavat pahasti jälkijunassa. Mikäli Romaniaa johtaa seuraavan puolentoista kuukauden ajan toimivan hallituksen sijaan toimitusministeristö, uudistusten eteneminen näyttää sangen heikolta
 

Lisää Romanian taloudesta aikaisemmassa artikkelissamme.

Kuva: Vinay Shivakumar, flickr.com, creative commons

Päivitetty 14.10.2009

Takaisin ylös