Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 18.9.2009 | Ulkoministeriön kehitysviestintä

Ilmastonmuutos uhkaa Karibian elinkeinoja

"Itäisen Karibian valtioiden yhteistyöjärjestön (Organisation of Eastern Caribbean States OECS) toiminta on osoitus yhdeksän jäsenmaan joustavuudesta ja kelpaa malliksi muille", hehkuttaa järjestön pääsihteeri Len Ishmael. Vaikka kyse on pienen pienistä valtioista, niillä on suuret visiot mutta myös haasteet, hän painottaa.

Yhteensä asukkaita yhdeksässä jäsenvaltiossa on 600 000. Suurin saarista on St. Lucia, jonka väkiluku kipuaa 200 000:een. Pienin puolestaan on Iso-Britannialle kuuluva Monserrat, jossa on viitisen tuhatta asukasta.

OECS voi tohtori Len Ishmaelinmukaan toimia alueellisen yhteistyön mallina monessa suhteessa. Yhteinen korkein oikeus on toiminut jo 40 vuoden ajan. Sen lisäksi yhteistä saarivaltioilla ovat valuutta, ilmailuhallinto, ulkomaanedustustot, joiden diplomaatit ovat järjestön palveluksessa, pääsihteeri luettelee ja lisää listaan vielä yhteiset julkiset hankinnat. Pienet saarivaltiot ovat myös harmonisoineet politiikkansa esimerkiksi ympäristön, turismin ja maatalouden lohkoilla.

Joulukuussa yhdentyminen ottaa uuden askeleen talousunioniksi, kun jäsenmaat ratifioivat järjestön uuden perussäännön. 

Itäisen Karibian valtioiden yhteistyöjärjestön pääsihteeri tohtori Len Ishmael, kuva: Marja-Leena KultanenKaribian pienten saarivaltioiden talous on tiukasti sidoksissa matkailuun, kertoo yhdeksän maan yhteistyöjärjestön pääsihteeri Len Ishmael. Kuva: Marja-Leena Kultanen

Suomen-vierailullaan syyskuun puolivälissä Len Ishmael esitteli yhteistyöjärjestön toimintamallia ja keskusteli mahdollisesta yhteistyöstä ulkoministeriössä ja ympäristöministeriössä sekä vieraili Itämerikomissiossa ja Ilmatieteen laitoksella.

Palaute on hänen mukaansa ollut myönteistä ja useita yhteistyömahdollisuuksia on noussut esiin. "Esimerkiksi Itämeri-komissiolta voimme oppia paljon saasteiden käsittelystä. Myös Suomessa järjestettävät ympäristödiplomatian kurssit ovat kiinnostava lähestymistapa", Ishmael arvioi.

Vierailulla nousivat erityisesti esiin ilmastonmuutokseen liittyvät kysymykset. Ilmastonmuutokseen varautuminen ja sen vaikutusten lievittäminen vaativat paljon työtä herkillä saarilla. "Olemme vahvasti mukana loppuvuodesta pidettävässä Kööpenhaminan ilmastokokouksessa", pääsihteeri vakuuttaa.

Matkailu kärsii taantumasta

Saarien asukkaat ovat Ishmaelin mukaan jollain tasolla tietoisia ilmastonmuutoksesta. Tiedon sisäistäminen ja sen muuttuminen teoiksi on vielä kaukana, hän arvioi. Ilmastokasvatusta kuitenkin tehdään. Uudelleenajattelua tarvitaan monissa asioissa kulttuurisista tavoista yhdyskuntasuunnitteluun.

Saarivaltioiden talous on tiukasti sidoksissa matkailuun, jolle ilmastonmuutoksen uhkakuvat lupaavat synkeitä näkymiä. "Vaikutukset rannikon elinkeinoihin ovat kielteisiä, jopa kuolettavia", Ishmael kuvaa.

Matkailuelinkeino kärsii hänen mukaansa myös maailmanlaajuisen talouskriisin vaikutuksista monin tavoin. Hotellien ja matkatoimistojen varaukset ovat romahtaneet. Kerrannaisvaikutukset tuntuvat matkailun oheispalveluissa: ravintolat ovat vailla asiakkaita eikä takseille riitä kuljetettavia.

Hymyilevä pääsihteeri kannustaakin suomalaisia suuntaamaan Karibialle: "Nyt on paras aika lähteä. Monilla hotelleilla on hyviä tarjouksia."

Talouden hiljentyminen näkyy myös vapaa-ajan asuntojen kaupassa ja käytössä. Monet rakennushankkeet ovat jääneet kesken, kun luottohanat ovat sulkeutuneet.

Yhdysvalloista alkanut rahoituskriisi iski myös Karibialla toimiviin vakuutusalan yrityksiin, jotka olivat tehneet suuria sijoituksia Yhdysvaltoihin. "Vaikutukset näkyvät niin yksityisellä kuin julkisella puolella", Ishmael sanoo.

Myös suorat ulkomaiset investoinnit ovat vähentyneet, samoin ulkomailla työskentelevien rahalähetykset kotiin.

Päivitetty 17.9.2009

Takaisin ylös