Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 25.8.2009

Pohjoismaiden ja Baltian maiden ulkoministerit huolissaan Sri Lankan humanitaarisesta kriisistä

Reykjavikissa 20.-21. elokuuta pidetty Pohjoismaiden ja Baltian maiden eli niin sanotun NB8-ryhmän vuotuinen ulkoministerikokous antoi julkilausuman Sri Lankan humanitaarisesta kriisistä.

Taustana on NB8-maiden huoli viime toukokuussa päättyneen Sri Lankan sisällissodan jäljiltä jääneistä 270 000 sisäisestä pakolaisesta, joiden kärsimykset ovat lisääntymässä alkavan monsuunikauden johdosta. NB8-maat vetoavat Sri Lankan hallitukseen, jotta se viipymättä ryhtyisi toimiin humanitaarisen kriisin ratkaisemiseksi ja maan sisäisen sovintoprosessin käynnistämiseksi.

Julkilausumallaan NB8-maat haluavat myös kiinnittää EU:n ja muun kansainvälisen yhteisön huomiota Sri Lankan tilanteeseen, joka nyttemmin on jäänyt muiden kansainvälisten kriisien katveeseen.

Reykjavikin kokouksen pääaiheet liittyivät EU-politiikkaan, taloustilanteeseen, pohjoisen Euroopan yhteistyöhön, Pohjoismaita ja Baltian maita yhdistäviin energiahankkeisiin, YK-politiikkaan sekä keskusteluun Afganistanin tilanteesta ja maan presidentinvaaleista.

Isäntämaa Islannin tuore EU-jäsenyyshakemus sai muiden NB-maiden täyden tuen sekä lupaukset teknisestä avusta Islannille sen vaativien jäsenyysneuvottelujen käynnistyessä. Taloustilanteen osalta noteerattiin NB8-ryhmän olevan ainutlaatuinen maailmassa siinä suhteessa, että IMF:n lainaohjelmia vaikeuksissa oleville maille (Islanti, Latvia) täydennetään muiden NB-maiden (Pohjoismaiden) tukilainoin.

pdfSri Lankaa koskeva julkilausuma (englanniksi)

Tämä dokumentti

Päivitetty 25.8.2009

Takaisin ylös