Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 5.8.2009 | Suomen suurlähetystö, Singapore

EU nousi Singaporen suurimmaksi kauppakumppaniksi

EU on noussut toiselta sijalta Singaporen suurimmaksi kauppakumppaniksi. International Enterprise Singapore'n vuoden ensimmäiseen neljännekseen perustuvien tietojen mukaan EU:n osuus oli 12.3% Singaporen ulkomaankaupasta (11.2% vuonna 2008).  

EU on ohittanut aiemmin ykkössijaa pitäneen Malesian (10.8%) ja sen osuus on suurempi kuin Kiinan (9.9%) ja Yhdysvaltojen (9.6.%). Kasvuun vaikuttaa pitkälti Singaporen strateginen asema Kaakkois-Aasian kauppakeskuksena.  Tämä korostuu entisestään ASEANin integraatiokehityksen edetessä.  

Globaalin taloustilanteen seurauksena kauppa myös EU:n ja Singaporen välillä on vähentynyt, mutta vähemmän kuin esim. Yhdysvaltojen ja Japanin kanssa. Kaupan arvo on tällä hetkellä 104.3 mrd S$ (noin 53 mrd €). Kasvua on tapahtunut 60% viimeisten viiden vuoden aikana.  

Tavarakauppa on kasvanut noin 9.5% viiden vuoden aikana, enemmän kuin Malesian, Yhdysvaltojen ja Japanin kanssa. EU:n vienti vuonna 2008 oli 22 mrd € (17. suurin vastaanottajamaa). Kolme tär-keintä vientituotetta ovat koneet ja kuljetuslaitteet (57%), kemikaalit ja teollisuustuotteet. EU:n tuonti Singaporesta oli 16 mrd €.  

Palvelukauppa on kasvanut huomattavasti ja on lähes puolet kaupan arvosta. Singapore on EU:n neljänneksi suurin kauppakumppani palvelusektorilla.   

EU:n jäsenmaista suurimmat partnerit ovat Saksa (noin 23%) ja Iso-Britannia (noin 20%). Seuraava-na ovat Ranska (16%), Alankomaat (13%), Italia (6%) ja Ruotsi (2%). 

EU on suurin ulkomainen investoija Singaporessa (S$ 130 mrd). Sen osuus on 35% kaikista ulko-maisista suorista investoinneista. Singapore on kuudenneksi suurin investoija EU-alueella. Suuri osa Singaporen investoinneista kohdistuu palvelu- ja vakuutussektorilla sekä teollisuustuotantoon. 

Singapore ohitti Hong Kongin WEF:n (World Economic Forum) kaupan avoimuutta ja helppoutta punnitsevassa indeksissä ja vuoden 2008 mittauksessa ensimmäisen 121 maan listassa.   

"Global Enabling" - raportissa on mitattu tekijöitä, jotka edesauttavat tavaroiden liikkumista yli rajan kohti lopullista päämäärää. Raportissa korostetaan Singaporen erittäin avoimia markkinoita, teho-kasta ja läpinäkyvää rajahallintoa, hyvinkehittynyttä liikenne- ja kommunikaatioinfrastruktuuria sekä avointa liiketoimintaympäristöä.   Tullimenettelyt on arvioitu maailman vähiten rasittavimmiksi. Parantamista tarvittaisiin mm. liikenneruuhkien helpottamisessa sekä ICT-infrastruktuurin kehittämisessä.

Päivitetty 5.8.2009

Takaisin ylös