Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 28.7.2009

Australian ja Uuden-Seelannin kunniakonsulit vierailulla Suomessa

Seitsemän Australian ja Uuden-Seelannin kunniakonsulia puolisoineen vierailee Suomessa 26. - 30. heinäkuuta. Isäntinä toimivat Suomen Australian-suurlähettiläs Glen Lindholm, Sydneyn-konsuli Pirjo Leino sekä ulkoministeriön Aasian ja Oseanian yksikkö. Vierailun pääteemana on kahdenvälisen kaupan edistäminen.

Kunniakonsulit ja suurlähettiläs Lindholm saapuivat tapaamiseen ulkoministeriössä.Teema näkyy vahvasti kunniakonsulien tapaamisissa: ohjelmassa on muun muassa tapaaminen tasavallan presidentin kanssa, keskusteluja ulkoministeriön kauppapoliittisen osaston johdon kanssa sekä käynti Finprossa ja Finnverassa. Kunniakonsulit vierailevat sekä Turussa että Helsingissä ja tapaavat molemmat kaupunginjohtajat.

Suomen suhteet Australiaan ja Uuteen-Seelantiin ovat erityisen lämpimät. Australia on myös tärkeä kauppakumppani Suomelle, ja Suomen vienti Australiaan kasvoi jopa 12 prosenttia kuluneen vuoden aikana talouskriisistä huolimatta. Erityisesti Suomen metsäala, telekommunikaatiosektori ja erilaiset koneet menestyvät Australian markkinoilla. Laajentamisen mahdollisuuksia löytyy paljon, muun muassa Suomen nousevalta cleantech-sektorilta.

Kunniakonsulit ovat oman alansa menestyksekkäitä johtajia, jotka ovat aktiivisesti mukana paikallisessa yritysmaailmassa ja kansainvälisessä kaupassa. Kunniakonsulien toivotaankin edistävän Suomen ja edustamansa alueen molemmansuuntaista kahdenvälistä kauppaa laajan yhteysverkoston ja edustuksensa kautta. Kunniakonsulien toimenkuva on käynyt viime aikoina läpi mittavan uudistuksen. Heidän tehtävänsä on edelleen tärkeä, sillä Suomen edustustoja alueella on vain Australian Canberrassa ja Sydneyssä. Nyt käynnissä oleva vierailu hakee uusia tuulia ja mahdollisuuksia yhteistyön kehittämiseen.

Aikaisemmin kunniakonsulien toimenkuvaan sisältyi passien myöntäminen, mutta vuonna 2006 tehdyn lakiuudistuksen jälkeen passeja saa Australiassa ja sen lähialueen maissa nyt ainoastaan Suomen Sydneyn-konsulaatista. Syynä on biometristen tunnisteiden lisääminen uusiin passeihin. Tänä vuonna passeihin lisätään myös sormenjäljet. Sydneyn konsulaattiin on myös keskitetty suomalaisia siirtolaisia ja turisteja koskevat asiat. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa asuukin jopa kolmekymmentätuhatta ihmistä, joilla on suomalaiset sukujuuret.

Tämä dokumentti

Päivitetty 28.7.2009

Takaisin ylös