Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 23.6.2009

Zimbabwe avautumassa kansainväliselle medialle

Tärkeä osa Zimbabwessa käynnistyneitä uudistuksia on median toimintaedellytysten parantaminen. "Haluamme vapaata ja moniarvoista tiedonvälitystä, jossa ulkomaiset tiedotusvälineet voivat raportoida tapahtumistamme Zimbabwen sisältä eivätkä maan ulkopuolelta", sanoi Suomessa vieraileva Zimbabwen valtiovarainministeri Tendai Biti.

Tendai Biti. Kuva: Hanna Ovaskainen.Tendai Biti. Kuva: Hanna Ovaskainen.

"Media on demokratian vartija. Sen toimintaedellytysten turvaamiseksi on säädetty uusi laki ja perustettu mediakomissio, jonka pitäisi olla toiminnassa kesäkuun lopussa. Silloin voimme toivottaa ulkomaiset mediat takaisin Zimbabween", Biti kertoi.

Ministeri Bitin Suomen vierailu on osa pääministeri Morgan Tsangirain laajaa Euroopan ja Yhdysvaltain kiertuetta. "Olen täällä kertoakseni maani viime aikaisesta edistyksestä ystävämaille, joihin Suomi kuuluu. Zimbabwessa on taas ruokaa saatavilla ja inflaatio on saatu kuriin."

Uudella hallituksella valtavat haasteet

Bitin mukaan Zimbabwe elää nyt konfliktin jälkeistä siirtymävaihetta, ja maassa on meneillään jälleenrakennus poliittisen sekasorron jälkeen. Zimbabwessa koottiin vuoden 2008 syyskuussa yhteishallitus, joka pohjaa osapuolten kokonaisvaltaiseen poliittiseen sopimukseen. Hallitus on paneutunut oikeusvaltion, demokratian ja ihmisoikeuksien kehittämiseen, talouden tasapainottamiseen ja hyvän hallinnon edistämiseen.

"Edistyksestä huolimatta edessämme on valtavia haasteita. Poliittisen konfliktin jälkeisissä levottomuuksissa sadat zimbabwelaiset saivat surmansa tai pakenivat maasta. Nyt teemme parhaamme houkutellaksemme pakolaiset takaisin rakentamaan uutta yhteiskuntaa. Jos emme saa maatamme raiteilleen, edessämme saattaa olla sisällissota Sierra Leonen, Liberian ja Ruandan tapaan", Biti arvioi.

Zimbabwen talous, kansalaisten hyvinvointi ja julkishallinnon rakenteet ovat pahasti rapautuneet. Vuosia jatkunut hyperinflaatio on raunioittanut maan talouden, työttömyys on valtavaa ja suurin osa ihmisistä elää köyhyysrajan alapuolella.

Zimbabwessa on kohennettu taloudellisen toiminnan edellytyksiä. Jälleenrakennus vaatii koko teollisen ja tuotannollisen kapasiteetin hyödyntämistä. Tällä hetkellä vain noin 10-20 prosenttia Zimbabwen teollisuuden tuotantokapasiteetista on käytössä. Yksityisen sektorin ja tuotannollisen toiminnan vaatimat perusrakenteet toimivat kuitenkin edelleen, joskin ne vaativat kunnostamista.

Myös yksityissektorin ja tuotannollisen toiminnan tarvitsema osaaminen on vielä tallella.

Kauppasuhteisiin vahvistusta

Suomessa ministeri Biti tapaa ulkoministeri Alexander Stubbin ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen. Suomesta hän kertoi odottavansa ennen kaikkea Suomen ja Zimbabwen välisten kauppasuhteiden vahvistamista. "Tiedän, että Suomi painottaa kaupan ja kehityksen merkitystä ja toivon voivani keskustella tästä tavatessani Suomen ministereitä", Biti kertoi.

Ministeri Bitin mukaan Zimbabwe on nyt valmis vastaanottamaan ulkopuolisia investointeja ja tämä on pääviesti myös Euroopan kiertueella. "Olen kutsunut muun muassa Nokian Zimbabween. Nokian kehitys ja menestys Suomen kokoisessa maassa on hieno kannustin myös Zimbabwelle."

Suomen tuki Zimbabwelle on viime vuosina sisältänyt humanitaarista apua, kansalaisjärjestötukea ja paikallista yhteistyötä. Tänä vuonna Zimbabwelle on myönnetty  2,1 miljoonaa euroa humanitaarista apua, noin 480 000 euroa kansalaisjärjestötukea ja noin 400 000 euroa paikallisen yhteistyön tukea, joka on suunnattu lähinnä zimbabwelaisille kansalaisjärjestöille.

 

Päivitetty 23.6.2009

Takaisin ylös