Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 18.5.2009

 EU haluaa selvyyden tilanteesta ja vakautta Sri Lankaan

Tiedote 139/2009
18.5.2009

Ministeri Alexander Stubb Brysselissä ulkoministerien kokouksessa 18. toukokuuta. Kuva: EU:n neuvosto.Sri Lankan kaoottinen tilanne nousi pääaiheeksi EU:n ulkoministerien kokouksessa tänään 18. toukokuuta Brysselissä. Ulkoministeri Stubbin mukaan "EU:kin on joutunut hyppäämään liikkuvaan junaan", kun uutisia kriisialueelta on sadellut pitkin päivää. Ulkoministeri pitää Sri Lankan humanitaarista tilannetta katastrofaalisena ja vaatii muun EU:n tavoin Sri Lankan hallitusta etenemään rivakasti kohti rauhanomaista poliittista ratkaisua.

EU:n ulkoministerit ovat seuranneet Sri Lankan tilannetta huolestuneina jo pitkään, nyt koko maan päätyminen hallituksen joukkojen valtaan saattaisi tarjota tilaisuuden kestävään rauhanratkaisuun. Tilanteen arviointia vaikeuttavat kuitenkin muunmuassa Sri Lankasta saatujen tietojen ristiriitaisuus ja epäluotettavuus. "Sri Lankan tilannetta ja tapahtumia on nyt tutkittava puolueettomasti", sanoi ulkoministeri Stubb. EU haluaa myös mahdollisiin sota- ja ihmisoikeusrikoksiin syyllistyneet tuomiolle.

Ennen kaikkea EU tähtää kuitenkin siihen, että konflikti ei enää vaatisi lisäuhreja. Stubb painotti, että "kaikkien osapuolten, sekä hallituksen että tamilisissien on kunnioitettava ihmisoikeuksia ja otettava huomioon ihmisten humanitaariset tarpeet". "Kanavat on saatava auki, apu perille ja instituutiot pystyyn", summasi ulkoministeri Sri Lankan tarpeita. Myönteistä on se, että saatujen tietojen mukaan huomattava määrä siviileja on päässyt pakenemaan taistelutantereelta.

Lisää yksituumaisuutta suhteessa Venäjään

Unionin ukoministerit keskustelivat myös lähestyvästä EU-Venäjä -huippukokouksesta. "Suhteessa Venäjään tarvitaan nyt lisää yksituumaisuutta, ettemme ajaudu väliinputoajiksi", peräänkuulutti ulkoministeri Stubb. Hänen mukaansa EU:n kannattaisi nyt pitäytyä mahdollisimman konkreettisissa kysymyksissä. "Venäjän WTO-jäsenyyttä on selkeästi tuettava, PCA-kumppanuusneuvottelujen etenemistä on tuettava ja panostettava esimerkiksi puutullikysymykseen".

Ulkoministeri Stubb muistutti, että isojenkaan EU-maiden omat ulkopoliittiset tavoitteet eivät onnistu, jos niille ei saada muiden EU-maiden tukea - mutta yhtenäisyys on valttia. "Toivon, että tämä myönteinen näkemys muistettaisiin myös EU-vaaleista puhuttaessa", totesi Stubb.

Somalia esillä yhteisistunnossa

Brysselissä kokoontuivat ulkoministerien lisäksi myös EU:n puolustusministerit. Sekä puolustusministerien omassa istunnossa että yhteisistunnossa keskeissä roolissa olivat EU:n operaatiot, erityisesti Atalanta Somaliassa. Puolustusministeri Häkämies korosti, että Somaliaan on avustuskuljetuksia turvaamalla saatu perille jo 150-tuhatta tonnia humanitaarista apua. Suomen oma sotilaallinen panostus on edelleen selvitettävänä, sillä suunnitelma miinalaivan lähettämisestä merirosvouksen vastaiseen operaatioon edellyttää mm. monipuolista juridista harkintaa.

"Mitä tehdä vangituille merirosvoille, mitä se maksaa ja kuka maksaa", ovat harkintaan liittyviä avainkysymyksiä. "Pohdimme luonnollisesti myös kriisinhallinnan kokonaisuutta sekä merivoimien omaa toimintaa", painotti puolustusministeri Häkämies lehdistötilaisuudessaan suomalaistoimittajille. Mikäli operaatioon lähdettäisiin, siihen osallistuisi arviolta satakunta reserviläistä ja kantahenkilökunnan edustajaa, normaalitapaan.

EU:lla on jo sopimus Kenian kanssa vangittujen merirosvojen vastaanottamisesta. Lisäratkaisuja kuitenkin etsitään, esillä ovat olleet ainakin Tansania ja Seychellit.

Lisätietoja: lehdistöneuvos Jussi Seppälä, puh. +32 476 950 547

Tämä dokumentti

Päivitetty 19.5.2009

Takaisin ylös