Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 5.3.2009 | Ulkoministeriön kehitysviestintä

KEHITYSPOLITIIKKA NYT

Tällä hetkellä Tšadissa

Sisällissota Sudanin Darfurissa on jatkunut yli viisi vuotta ja ajanut yli 260 000 pakolaista rajan toiselle puolelle itäiseen Tšadiin. Samalla alueella on myös 180 000 Tšadin sisäistä pakolaista, jotka ovat paenneet oman maansa levottomuuksia. Eteläisessä Tšadissa on lisäksi 60 000 pakolaista Keski-Afrikan tasavallasta.

Sekä Tšadissa että Sudanissa maa on kuivaa aavikkoa ja savannia, jonka kuivissa joenuomissa wadeissa on vettä vain sadekausina. Molemmin puolin rajaa asuu samoja heimoja, joten pakolaiset eivät eroa etnisesti ympäristöstään. Muutoin Tšadissa asuu vain kahdeksan henkeä neliökilometrillä.

Darfurin pakolaiset asuvat kahdellatoista isolla leirillä. Bredjing, joka sijaitsee 50 kilometrin päässä rajasta, on niistä suurin. Siellä asuu 30 000 pakolaista, kun taas viereisessä Treguinessa on 16 000 asukasta.

Darfurin pakolaisten humanitaariseen apuun käytettiin viime vuonna runsaat 236 miljoonaa euroa. Apujärjestöt ovat sopineet keskenään työnjaosta. Bredjingin ja Treguinen leirin ruoanjakelusta ja terveydenhuollosta vastaa Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liitto IFRC, jolla on yli sata työntekijää leireillä.

Pakolaiset saavat ruoka-apua ja terveydenhoitoa, joka järjestetään terveysasemalla leirien läheisyydessä. Asumukset ovat leirin asemakaavaan mitoitettuja kevyitä majoja, jotka sateella suojataan pressuilla.

Seuraavaksi parannuslistalla ovat vesi ja sanitaatio. Osa pakolaisista käyttää joenuomien pohjalta kaivettua vettä. Leiriläisille pyritään järjestämään turvallista kloorattua kaivovettä säiliöihin ja vesipisteisiin, ja asumusten kotikäymälät saavat lattialaatat.

Pakolaisten paluu Darfuriin ei ole näköpiirissä. Mikäli pakolaisuus jatkuu, leiriläisten on ryhdyttävä enenevästi huolehtimaan oman ruokansa viljelemisestä. Ratkaisevaa viljelyn kannalta on se, kuinka paljon pohjavettä on joenuoman alla.

Suomen humanitaarinen apu Tšadiin oli viime vuonna 2,4 miljoonaa euroa. Apua kanavoivat Punainen Risti, Maailman ruokaohjelma WFP ja Kirkon Ulkomaanapu.

Timo Karmakallio

(Kehitys-Utveckling 1.2009)

Päivitetty 27.2.2009

Takaisin ylös