Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 19.12.2008

Pohjoismaiden ulkoministerit: Mugaben kelvottoman hallinnon ja ihmisoikeuksien polkemisen on lakattava Zimbabwessa

Tiedote 470/2008
19.12.2008

Pohjoismaiden ulkoministerit ovat huolestuneina Zimbabwen tilanteen jatkuvasta heikentymisestä antaneet asiasta yhteisen julkilausuman. Julkilausuma on toimitettu eteläisen Afrikan kehitysyhteisön SADC:n jäsenmaille, joihin Zimbabwe myös kuuluu, ja muutamille muille Afrikan maille.

Pohjoismailla Tanskalla, Suomella, Islannilla, Norjalla ja Ruotsilla on pitkäaikaiset suhteet Zimbabwen ja muiden eteläisen Afrikan maiden kanssa. Vahva kumppanuus alueen maiden kanssa on perinteisesti perustunut molemminpuoliseen luottamukseen, dialogiin ja yhteisiin arvoihin, kuten demokraattisiin periaatteisiin ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen.

Näin ollen Pohjoismaiden ulkoministerit haluavat ilmaista syvän huolensa Zimbabwen alati huononevasta humanitaarisesta tilanteesta. Zimbabwen kansan kärsimyksiä on viime aikoina pahentanut koleraepidemian puhkeaminen. Kolera, joka on parannettavissa oleva tauti, on vaatinut jo aivan liian monta ihmishenkeä. Kolera leviää helposti myös rajojen yli, joten koleraepidemia Zimbabwessa vaikuttaa negatiivisesti myös naapurimaihin erityisesti rajaseuduilla. Pohjoismaat tulevat jatkamaan humanitaarista apuaan zimbabwelaisille. Zimbabwen valtaapitävät ovat yksin vastuussa tästä traagisesta tilanteesta, joka maata on kohdannut.

Valtaapitävien kritisoijiin kohdistuu jatkuva ahdistelu ja väkivalta. Esimerkkejä ihmisoikeusrikkomuksista ovat ihmisoikeusaktivisti Jestina Mukokon äskettäinen katoaminen ja useiden oppositiopuolue MDC:n jäsenen pidättäminen. Pohjoismaat ovat huolissaan heidän kohtalostaan ja vaativat painokkaasti, että yleismaailmallisia ihmisoikeuksia kunnioitetaan Zimbabwessa.

15. syyskuuta allekirjoitettu vallanjakosopimus ZANU-PF:n ja MDC:n välillä antoi toivoa Zimbabwen tulevaisuudesta. Valitettavasti kolme kuukautta on kulunut sopimuksen allekirjoittamisesta, eikä yhteishallitusta ole saatu aikaan. Pohjoismaat vetoavat osapuoliin sovun aikaansaamiseksi viiveittä kunnioittaen 29. maaliskuuta pidetyissä vaaleissa ilmaistua kansan tahtoa. Neuvotteluissa kaikkien osapuolten tulisi toimia vilpittömästi. Yksipuolinen päätös nimittää uusia kuvernöörejä maakuntiin ja vahvistaa keskuspankin johtajan nimitys on tämän hengen vastaista.

Pohjoismaat vaativat, että Robert Mugaben kelvoton hallinto ja demokraattisten periaatteiden ja ihmisoikeuksien polkeminen lakkaa. Nämä ovat olleet keskeisiä periaatteita Pohjoismaiden yhteistyössä ja tuessa eteläisen Afrikan vapaustaisteluissa.

Pohjoismaat haluavat korostaa SADC:n, Afrikan unionin ja YK:n vahvan, aktiivisen ja hellittämättömän panoksen tärkeyttä kriisin ratkaisemiseksi. Pohjoismaat ovat sitoutuneet tukemaan Zimbabwen talouden ja yhteiskunnan jälleenrakennusta tähdäten maan kestävään kehitykseen, kunhan uskottava hallitus on muodostettu ja näkyviä merkkejä voidaan havaita avainkysymysten, erityisesti ihmisoikeuksien osalta.

Lisätietoja: lähetystöneuvos Selma Honkanen, eteläisen Afrikan yksikkö, puh.09 1605 6245


 

Tämä dokumentti

Päivitetty 19.12.2008

Takaisin ylös